My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Δημόσια υγεία και οικονομία

Του Γιώργου Φραγγίδη*


Βαδίζουμε προς το τέλος του καλοκαιριού,που φέτος είναι διαφορετικό. Η παρουσία του κορωνοϊού στη ζωή μας έχει φέρει τα πάνω κάτω. Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω ανασφάλειαςσε σχέση με τον ιό ή οικονομικής ένδειας δεν πήγαν διακοπές ή περιορίστηκαν σε κοντινές αποδράσεις.

Αν και θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλιστεί συνθήκες ασφαλών υγειονομικά διακοπώνγια τους πολίτες, δυστυχώς η εμπειρία των τελευταίων ημερών μας δείχνει μία κατάσταση δραματική για τη χώρα,πουκάθε μέρα γίνεται χειρότερη. Η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων. Αυξανόμενος είναι βέβαια και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τις ελλείψεις και τις παλινωδίες στη στρατηγική, είναι μεγάλες. Εφησυχάστηκε και προσπάθησε με κάθε τρόπο να πιστωθεί την επιτυχία της πρώτης φάσης του κορωνοϊού, ενώ προσπαθεί να χρεώσει την αποτυχία της τωρινής δεύτερης φάσης στους πολίτες.

Το σίγουρο είναι πως μπήκαμε σε μια νέα φάση του κορωνοϊού, που δενείναι μόνο αναζωπύρωσης αλλά και πιθανής μεταβολήςτης πανδημίας. Η έξαρση των κρουσμάτων καιη πιθανότητα να επανέλθει η πανδημία δριμύτερη το φθινόπωρο μαζί με την εποχική γρίπη,όταν οι πολίτες θα κινούνταισε κλειστούς χώρους, καθιστούν δύσκολη και αρκετά απρόβλεπτη την επόμενη περίοδο.

Η δημόσια υγεία, δυστυχώς, είναι ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που δημιουργεί η παρούσαφάση. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του βιαστικού ανοίγματος του τουρισμού καιτης οικονομίας, παρέβλεψε την ανάγκηγρήγορης και αποτελεσματικής οργάνωσης της δημόσιας υγείας. Είναι γνωστό,ότι από το 2018 μέχρι σήμερα διορίστηκαν ως μόνιμοι μόνο 175 γιατροί, παρόλο που κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ 300 γιατροί και 1.200 νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Από το 2018 μέχρι σήμεραέχει αποχωρήσει από το ΕΣΥ 4.500 μόνιμο προσωπικό καιέχουν προσληφθεί 4.000 ως έκτακτο. Ο αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας ανά πληθυσμό στην Ελλάδα, που είναι 7 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους, απέχει ακόμα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών στην Ευρώπη, που είναι 12 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους.

Στην αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση απαντά με μεταφορά της ευθύνης στους πολίτες. Απαιτείται να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων με τη διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ, με στοχευμένους,εκτενείςκαιενδελεχείς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, χρήση μάσκας. Εξίσου αναγκαία είναι η συνεργασία επιστημόνων και ηγετών σε επίπεδο Ευρώπης, γνωρίζοντας από την Ιστορία πως οι παγκόσμιες επιδημίεςχρειάστηκαν μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης.

Όμως και στον τομέα της οικονομίας τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, βρίσκεται«στην εντατική». Μεγάλη είναι η πτώση της τουριστικής κίνησης και τα τουριστικά έσοδα δε φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν τα 3,5 δις (από 18,5 δις που ήταν το 2019). Η ανεργία αυξάνεται, ειδικά στους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν ή υπολειτουργούν, το έλλειμα μεγαλώνει, η ύφεση βαθαίνει.Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων και εισφορών, τόνωση της ρευστότητας, μέτρα με αναπτυξιακή δυναμική.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι καλύτερα ορατός το φθινόπωρο, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Αν η κυβέρνηση δε βγει γρήγορα από το λήθαργο της επιτυχίας της πρώτης φάσης της πανδημίας, ο χειμώνας που έρχεται θα είναιπολύ βαρύς για την κοινωνία και τη χώρα, με πανδημία όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία.

*Βουλευτής ν. Κιλκίς, υπεύθυνος ΚΤΕ Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ

Άρθρο στα ΝΕΑ

Σχολιάστε