My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Δείτε τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσετε

Ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ (λίγο πριν από τα μεσάνυχτα) και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 3 ώρες, η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2016.

taxisnet_forologikesΟι φορολογούμενοι με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙS μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή Ε9 και μέσω αυτής να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα. Εναλλακτικά μπορούν μέσα από το λογαριασμό τους στο TAXIS να επιλέξουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης», όπου επίσης θα πληροφορηθούν το ποσό του φόρου, καθώς και το ύψος των 5 δόσεων.

Υπενθυμίζεται οτι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 πληρώνεται με δύο τρόπους:

α) Εφάπαξ μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2016

β) σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, λοιπόν, πως φέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι, ενώ οι υπόλοιποι θα καταβάλουν από λίγα έως πολλά περισσότερα ευρώ σε σχέση με το 2015.

«Ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ από τον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είναι εφικτός» δήλωσε μόλις προχθές ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 90% των φορολογουμένων θα λάβει εκκαθαριστικά περίπου ίδια με πέρυσι.

Επιπλέον φόρος στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Ανεξαρτήτως των δηλώσεων του κ. Αλεξιάδη, πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία είναι ξενοίκιαστα ή μη ηλεκτροδοτούμενα. Κι αυτό καθώς φέτος καταργήθηκε η έκπτωση του 20% κι έτσι περίπου 60 χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο. Μάλιστα, εάν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπουν στη νέα ζώνη του Συμπληρωματικού Φόρου, τότε μεγαλώνει το ποσοστό της επιβάρυνσης. Κι αυτό καθώς ο Συμπληρωματικός Φόρος ξεκινά φέτος από τις 200.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι κι έτσι για κάποιον που βρισκόταν το 2015 στο όριο (στις 300.000 ευρώ συνολικής αξίας) προκύπτει με το… καλημέρα επιβάρυνση 125 ευρώ.

Προσοχή στα λάθη

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων. Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που οι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν πως δεν τους υπολογίστηκε η νόμιμη έκπτωση ή απαλλαγή φόρου που τυχόν δικαιούνταν, απαιτείται να υποβληθεί αίτηση στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., καταθέτοντας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ίσχυαν κατά την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Αν δεν έχουν συμπληρώσει σωστά τις δηλώσεις τους ώστε να υπολογιστούν ορθά οι φοροαπαλλαγές ή διαφωνούν με την φορολογητέα αξία του ακινήτου τους, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν νέα εκκαθάριση του φόρου. Ωστόσο δεν γίνονται δεκτές διορθώσεις αν δεν είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα εντός της νόμιμης διορίας οι σχετικές δηλώσεις Εισοδήματος (Ε1) και Ακινήτων (Ε9).

Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι αν έχουν υπολογιστεί στην εκκαθάριση σωστά και που αποτελούν και τα συνηθισμένα λάθη είναι:
* Η δήλωση του ημιτελούς κτίσματος στη σωστή στήλη φέρνει μείωση κατά 60%. Στην περίπτωση που υπάρχει κτίσμα εντός αγροτεμαχίου αν δηλωθεί ως αγροικία, ο φόρος είναι πενταπλάσιος.
* Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι βοηθητικοί χώροι να μη δηλωθούν ως φόροι κατοικίας, καθώς έτσι θα χαθεί η έκπτωση του 90%.
* Ο όροφος στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς όσο πιο ψηλά είναι τόσο πιο πολύ ανεβαίνει ο λογαριασμός. Έτσι αν δεν συμπληρωθεί ο όροφος, το σύστημα βγάζει συντελεστή ρετιρέ (6ου ορόφου).
* Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού.
* Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο.
* Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή

Έκπτωση 50% ή και ακόμη και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ΑμεΑ που πληρούν τα νομοθετημένα κριτήρια και θα δουν μειωμένα τα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

makthes.gr

Σχολιάστε