My Twitter Feed

15 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Δίνουν τις λαϊκές σε επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Ο χιονιάς έφυγε, η “Μήδεια” μένει -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία -

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένουμε …μονοψήφιοι -

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2021

Ν` ανακληθεί η δίωξη Καλεμκερίδη -

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2021

“Προσλήψεις …χθες για την υγεία” -

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021

Ετοιμότητα ενόψει “Μήδειας” -

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021

“Ο εμβολιασμός δεν πάει καλά” -

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021

“Δίνουν τις λαϊκές σε επιχειρήσεις”

Μετά την ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου για της λαϊκές αγορές, το Σωματείο των μικροπωλητών του νομού Κιλκίς, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από τον κλάδο, τονίζει πως την ώρα που η πανδημία έχει πλήξει στο έπακρο τους αγροτοπαραγωγούς εμπόρους λαϊκών αγορών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βιοπαλαιστές, το νέο νομοσχέδιο αν ψηφιστεί στη Βουλή θα σημάνει το “θάνατό” τους. 

Τονίζει ακόμα ότι «η είσοδος ιδιωτών στις λαϊκές αγορές θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος των μεγαλεμπόρων σε βάρος των μικροπωλητών και τη μετατροπή τους σε υπαίθρια “super markets”, με αγνώστου προελεύσεως προϊόντα», καθώς το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ), επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

Επίσης, ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις, καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών, εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις».

Με άλλα λόγια, «μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές, αυτές θα μπορούν να τις ελέγχουν και οι ίδιες με τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας άμεσα αφόρητη πίεση σε όποιον μικρομεσαίο παραγωγό αντέξει, για όσο αντέξει».

Καταλήγοντας το Σωματείο υπογραμμίζει πως «με αυτό το νομοσχέδιο χάνεται το όποιο κοινωνικό πρόσημο των λαϊκών αγορών είχε απομείνει και γίνεται εργαλείο για τα μονοπώλια του εμπορίου να κυριαρχήσουν εκεί που μέχρι σήμερα δεν είχαν “πατήσει πόδι”. Είναι ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, και για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και για τις λαϊκές οικογένειες-καταναλωτές! Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του, Καλούμε όλη τη πολιτική ηγεσία του Ν ΚΙΛΚΙΣ να τοποθετηθεί δημόσια”.

Σχολιάστε