My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Δήμος και ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Της Δέσποινας Μαυροκεφαλίδου*


Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αναπτύσσονται και οι τοπικές κοινωνίες με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Για όσους δεν γνωρίζουν ο τομέας αυτός εκτείνεται ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, ξεκινάει από τους πολίτες για τους πολίτες και λειτουργεί βασισμένος στις δημοκρατικές διαδικασίες, στην ισότητα, στην βιώσιμη ανάπτυξη, στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες. Συγκεκριμένα αφορά συνεταιρισμούς, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αστικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, συλλόγους, οι οποίοι διοικούνται με δημοκρατικές διαδικασίες και θέτουν ως στόχο την κάλυψη ενός κοινωνικού σκοπού. ΝΑΙ πρόκειται για επιχειρήσεις και ΝΑΙ δημιουργούν θέσεις εργασίας, με κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον και κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Επομένως η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απαντά στα προβλήματα του τόπου μας, μπορεί να αυξήσει τις θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα επιτελεί και έναν κοινό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό σκοπό για τον ίδιο τον τόπο, για τους ίδιους τους πολίτες.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε και ΝΑΙ μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου σε αυτό; Δυστυχώς ο Δήμος Κιλκίς μέχρι τώρα δεν έχει κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου και κατ επέκταση του τόπου. Αντιθέτως, άλλοι Δήμοι στη χώρα, όπως ο Δήμος της Καρδίτσας αποτελούν πρότυπο σε αυτό τον τομέα και έχουν αναπτύξει ολόκληρο οικοσύστημα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επομένως, στην πράξη και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, Ν. 4430/16 υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα που θα ενδυναμώσει την τοπική αγορά και μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη του τόπου.

Αρχικά ο Δήμος οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες. Μέσα από σεμινάρια και ημερίδες, ο στόχος μας πρέπει να είναι η γνωστοποίηση του αντικειμένου και η καλλιέργεια του συνεταιριστικού αισθήματος. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίσουν τον τομέα αυτό, τα προβλήματα που δύναται να λύσει και τις ευκαιρίες που δύναται να δημιουργήσει. Ειδικά ο Δήμος Κιλκίς, ο οποίος κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις σε ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά οφείλει να δράσει και να δημιουργήσει νέες συνθήκες για τους πολίτες του.

Έπειτα από την ενημέρωση λοιπόν, ο Δήμος οφείλει να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τέτοιου είδους εγχειρήματα. Τα Κέντρα Κοινότητας του Υπουργείου Εργασίας που ιδρύονται ανά Δήμο (https://www.kentrakoinotitas.gr/ ) έχουν την αρμοδιότητα αυτή, καθώς οι εργαζόμενοί τους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι. Η συμβουλευτική υποστήριξη σχετίζεται με την νομική μορφή της επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ΑΜΚΕ, ΣΥΝΕΡΓ) και ενημέρωση σχετικά με τη φορολογία και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Επίσης ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τα νέα εγχειρήματα με παραχώρηση δημοτικών χώρων, δημοτικών κτιρίων ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους και να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες επιχειρήσεις. Η στήριξη του Δήμου μπορεί να συνεχιστεί μέσα από ανάθεση έργων και συνεργασία του δήμου με τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα μια κοινωνική επιχείρηση που αποτελείται από τεχνίτες, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί από άνεργους ή χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, να φιλοξενηθεί σε κάποιο χώρο του δήμου, μέχρι να καταστεί βιώσιμη και να μπορεί να μισθώνει μόνη της τον δικό της χώρο και ταυτόχρονα να αναλαμβάνει σε συνεργασία με το δήμο την επιδιόρθωση δημόσιων κτιρίων, σχολείων και χώρων άθλησης. Επιπλέον, ο Δήμος μπορεί να αναθέτει το catering των εκδηλώσεών του σε Συλλόγους ή ΚΟΙΝΣΕΠ που ασχολούνται με την εστίαση ή με την παρασκευή παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Σε πολλά από τα χωριά του Κιλκίς υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, τις οποίες ο Δήμος είναι ο πρώτος που μπορεί να γίνει “πελάτης” τους! Έτσι και η παράδοση προωθείται, αλλά και ενισχύεται η τοπική οικονομία.

Με την διαφορετική αυτή σκοπιά της οικονομίας καταπολεμάται η ανεργία κάτω από δίκαιες συνθήκες εργασίας και δημιουργούνται ευκαιρίες για τους πολίτες και κυρίως για γυναίκες, αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργους, αποφυλακισμένους, κλπ. Τα παραδείγματα πολλά και η συνεργασία τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με φορείς του Δημοσίου όλο και αναπτύσσεται. Π.χ. Η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, το ΚΕΘΙ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των κτιρίων τους στην Κοιν.Σ.Επ. “Νέοι Ορίζοντες”. Μια ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης αποφυλακισμένων συνανθρώπων μας, που με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η Κοιν.Σ.Επ. Myrtillo είναι άλλη μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ένταξης Ευπαθών Ομάδων στην αγορά εργασίας, η οποία απασχολεί προσωπικό ΑμεΑ στο cafe- πολυχώρο Τέχνης που έχουν δημιουργήσει, σε χώρο που τους έχει προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων.

Κάθε δημοτική αρχή οφείλει να σκέφτεται δημιουργικά και κυρίως συμπεριληπτικά! Με τον τρόπο αυτό μπορούν να οικοδομηθούν νέες κοινωνικές δομές στον τόπο μας, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσουν την τοπική οικονομία και ταυτόχρονα θα επιτελούν έργο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τόπου. Στα πρότυπα αυτά, η παράταξη “Συμμετέχω – Ο Δήμος στα χέρια του πολίτη” σχεδιάζει ολοκληρωμένο πλάνο ενίσχυσης των εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας αλλά και άλλων εργασιών του Δήμου σε Κοιν.Σ.Επ. με ανάλογο αντικείμενο, την ενίσχυση των συλλόγων γυναικών που παράγουν τοπικά προϊόντα, αναθέτοντάς τους τις εκδηλώσεις, τα συνέδρια και τις ημερίδες του Δήμου, προωθώντας παράλληλα την τοπική γαστρονομία, αλλά και παραχωρώντας δημοτικά αναψυκτήρια, κυλικεία κ. ά. σε Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευπαθών Ομάδων, διότι και αυτοί οι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες ΚΑΙ στην εργασία. Επίσης θα μπορεί να λειτουργεί νέα δομή του Δήμου η οποία θα συλλέγει ρουχισμό από τους κατοίκους της πόλης, θα το μεταποιεί και θα τον καθαρίζει προκειμένου να μπορεί να αναδιανέμεται σε όποιον το έχει ανάγκη.

*Πολιτική επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – Υπ. δημοτική Σσμβουλος με την παράταξη :“ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη” με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγαθόπουλο

Σχολιάστε