My Twitter Feed

13 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τροχαία καραμπόλα έφερε τραγωδία! -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

Τσιτουρίδης: Αναγκαίες οι εκλογές -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

Δέσμευση για το Φεστιβάλ Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

AKE: Όλα για το νοσοκομείο μας -

Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022

Προτάσεις σε Γεωργαντά για τα Φ/Β -

Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022

Δράση ΝΕ ΠΑΣΟΚ στο Π. Αγιονέρι -

Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022

Το δράμα μητέρας ενός παιδιού ΑμεΑ -

Κυριακή, 10 Ιουλίου, 2022

Σφοδρή η κακοκαιρία στο Ν. Κιλκίς -

Σάββατο, 9 Ιουλίου, 2022

Δέσμευση για το Φεστιβάλ Κιλκίς

*Οι επισκέψεις του κλιμακίου και οι δηλώσεις για θέματα του νομού.

Η υποστήριξη των δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς ήταν πρακτικά η μόνη “χειροπιαστή” δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού από την επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στη πόλη του Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.

Η δέσμευση αυτή προβλέπεται με προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, την οποία συνυπέγραψαν η υπουργός και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και το κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών που συνόδευε την κ. Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση του Διεθνούς Φεστιβάλ με ποσό 180.000 ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 και τη διοργάνωσή του υπό την αιγίδα του, στην επανεκκίνηση υλοποίησής του τον Οκτώβριο του 2021. Ισόποση θα είναι και η αντίστοιχη οικονομική υποχρέωση του Δήμου Κιλκίς.

Ο κ. Κυριακίδης ενημέρωσε την κυρία Μενδώνη για το πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η περιοχή του Δήμου Κιλκίς δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της παλαιάς Νομαρχίας που παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Δήμο Κιλκίς το 2021, στην ενοποίηση του πολιτιστικού χώρου της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής και της πατρικής οικίας – δωρεάς του Χρήστου Ζιώγα στο Δήμο, στην διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των Δίδυμων Καπναποθηκών με σκοπό την αποκατάσταση και την απόδοσή τους για πολιτιστικές λειτουργίες και τέλος στην επανακατάθεση πρότασης σχετικά με την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την προβολή και ανάδειξη του ποντιακού – προσφυγικού πολιτισμού στο παλαιό διδακτήριο της Νέας Σάντας, ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς.

Η υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διώροφο κτίσμα της παλαιάς Νομαρχίας, το οποίο και επισκέφθηκε στη συνέχεια, συνδέοντας τις πολιτιστικές του χρήσεις με τον επιτυχημένο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου σε επίπεδο καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και εργαστηρίων χειροτεχνίας. Για τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψιν της σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο συγκρότησαν ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Πέλλας Διονύσιος Σταμενίτης και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα.

Στην Αντιπεριφέρεια

Την κ. Μενδώνη υποδέχθηκε το πρωΐ στο Διοικητήριο, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων του νομού.

Πριν τη συνάντηση η κ. Μενδώνη έκανε ολιγόλεπτη περιήγηση στην περιοδεύουσα έκθεση ΆΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, η οποία φιλοξενείται στο χώρο του Διοικητηρίου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε επίσης συνάντηση με το μητροπολίτη Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο και επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού.

Παράλληλα, πήγε και στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη με βασικό θέμα την ενημέρωση της μελέτης και την ένταξη του έργου σύνδεσης ΒΙ.ΠΕ. και σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ αμέσως μετά ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της πρότυπης Βιομηχανικής Μονάδας «Zincometal S.A.».

Στη Παιονία

Τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο Τούμπας, είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής Μονάδας «Κολιός», επισκέφθηκαν το Λουτρό Πολυκάστρου, τον Άγιο Γεώργιο Γουμένισσας και το Τελωνείο των Ευζώνων, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη ενώ νωρίτερα συνομίλησαν με στελέχη της ΔΗΜ.Τ.Ο. Παιονίας της ΝΔ.

Στο Δημαρχείο του Πολυκάστρου τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν από τον κ. Σιωνίδη για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον δήμο και για θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων πολιτισμού και μεταφορών.
Παρέλαβαν επίσης αντίστοιχα υπομνήματα προς την υπουργό Πολιτισμού και τους υφυπουργούς Χ. Τριαντόπουλο και Μ. Παπαδόπουλο.

Δηλώσεις

Αναφερόμενη στην επίσκεψη η κ. Μενδώνη δήλωσε για το Παλατιανό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα, για την ανάδειξή του. “Αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς εδώ και αξίζει να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, καθώς είναι ένας αναδεδειγμένος χώρος, ένας πάρα πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, στο οποίο φύση και πολιτισμός μαζί, είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς”, τόνισε.

Όσο για το Αρχαιολογικό Μουσείο είπε ότι υπάρχει ήδη ένα έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη. “Έχουμε ένα προϋπολογισμό από το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ, το οικοδομικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός ώστε το Σεπτέμβριο να έχουμε και τον ανάδοχο. Συγχρόνως η εφορεία αρχαιοτήτων κάνει όλες τις πρόδρομες εργασίες προκειμένου να προχωρήσει στην επανέκθεση μόλις ολοκληρωθεί το οικοδομικό έργο και υπάρχει και ένα όμορο οικόπεδο το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Γεωργαντά ώστε να προωθήσουμε μία ρύθμιση που θα αποδώσει το οικόπεδο αυτό στο χώρο του Μουσείου”.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ΑΓΑΤ κ. Γεωργαντάς, τόνισε: «Γίνεται αυτό που η Νέα Δημοκρατία θέλει πάντα να κάνει, δηλαδή να έχει μία επαφή με την ίδια την κοινωνία, τους φορείς αλλά και τους πολίτες για να μπορέσουμε όλοι από κοινού μέσα από αυτήν την ανταλλαγή θέσεων, απόψεων και πληροφοριών να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση χρειάζεται για να μπορέσει το κυβερνητικό έργο να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Ο υφυπουργός Υποδομών κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ, λέγοντας ότι η σχετική μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ η κατασκευή της νέας γραμμής μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής κ. Καλυψώ Γούλα επισκέφθηκε το Γηροκομείο Κιλκίς και το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης.

Η επίσκεψη του κλιμακίου ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή του στην ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Προέδρου της Μηνά Παπαδόπουλου και με την παρουσία στελεχών του νομού.

Σχολιάστε