My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Γουμένισσα: Οι εκδηλώσεις για Άγ. Τρύφωνα

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου με πανηγυρικό εσπερινό και ολοκληρώθηκαν  το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου με την αναβίωση του εθίμου του «Κουρμπανιού».

kourbani-goumenissaΕίναι ένα έθιμο πολύ διαφορετικό από άλλα, που αναβιώνει στη Γουμένισσα από το 1924 και χωρίς διακοπή στο πέρασμα των χρόνων, από τους Ανατολικορωμυλιώτες που τηρούν πιστά την παράδοση των προγόνων τους. Το έθιμο αυτό διατηρείται εδώ και χρόνια με συνέπεια κάτω από οποιεσδήποτε οικονομικές ή καιρικές συνθήκες, και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων».

Ο Άγιος Τρύφωνας από την εποχή της τουρκοκρατίας αγιογραφείται με  μαχαίρι τρυγητού στο δεξί του χέρι. Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης αφήγησης. Σύμφωνα με μία από τις παραλλαγές, ο Άγιος κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Έτσι εξηγείται η λατρευτική εποχή από την εργασία στ’ αμπέλια, που κρατούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση τους εκφράζουν ρητά οι Ανατολικορωμυλιώτες: «Ας έρθ’ τα Αη Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ ς  του σβαρνά στου χέρι σ». Η πρώτη Φεβρουαρίου αποτελεί  στη λαϊκή παράδοση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και μετά το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες.

Δείπνο παρέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας στη φιλοξενούμενη αποστολή της Πάστρας Κεφαλονιάς «το Παλιόκαστρο» το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο “Παρυφές”, και μέσα σε μία ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών πλακετών

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής κ. Γεωργαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γκουντενούδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Βεργίδης και κ. Θωμαΐδης, ο δήμαρχος κ. Λαπόρδας, οι αντιδήμαρχοι κ. Παλάνη, κ. Λιακοπούλου, κ. Συμεωνίδης, κ. Σιωνίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δραγανίδης, κ. Συμεωνίδου Σόνια, κ. Γκίτσος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας κ. Αλίρης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γουμένισσας κ. Μπαβίνης, o κ. Ψωμιάδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Γουμένισσας κ. Γκαντίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Επόμενες εκδηλώσεις:

Παιδικός Αποκριάτικος Χορός (στα γραφεία του συλλόγου) στις 09/02/2014

Ετήσιος Αποκριάτικος Χορός (στις Παρυφές)σ τις 02/03/2014.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, ευχαριστεί όλους τους συλλόγους που παρευρέθηκαν και τους χορηγούς: κ. Λαπόρδα, κ. Σιωνίδη, κ. Γεωργαντά, κ. Γκουντενούδη, κ. Συμεωνίδου Σόνια, κ. Παλάνη Μαρία, το Κτήμα Τάτση, Αϊδαρίνη και Χατζηβαρύτη, την Επιμορφωτική Κιλκίς,το Επιμελητήριο Κιλκίς την εφημερίδα «Ειδήσεις», τον Εμπορικό Σύλλογο Γουμένισσας, τον κ. Τζάκο Ευάγγελο, τον κ. Λαίνα, τον κ. Ιωακειμίδη, τον κ. Δραγανίδη, τον κ. Ζάικο, την κα. Χαρτοματσίδου Άννα, τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γρίβας, τον κ. Τσιγκά Χαράλαμπο, τον κ. Παρασκευόπουλο Ιωάννη από Θεσσαλονίκη, τον κ. Κυριάκου Μιχάλη από Κύπρο, τον κ. Πετσανούκη, την Οικογένεια Σιδηρόπουλου, τον κ. Κορομηλά Κωνσταντίνο, τον κ. Κιτσικίδη, όλα τα μαγαζιά της Γουμένισσας, όλους τους Ανατολικορωμυλιώτες, όλα τα άτομα που βοήθησαν στην προετοιμασία του μόσχου, όλους τους σερβιτόρους, και όλους τους αφανείς ήρωες που με την αφιλοκερδή προσφορά της εργασία τους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Σχολιάστε