My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Τσαντάκης: Το Μουσείο Αυξεντίου

Από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΙΛΚΙΣ με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Β. Τσαντάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η Ενωτική Δύναμη Κιλκίς συνεχίζει να πορεύεται προς την νίκη των δημοτικών εκλογών με το βλέμμα της στη δημιουργία του νέου Κιλκίς, με πολύ σεβασμό στην τοπική ιστορία των χιλιάδων ετών στη Μακεδονική μας γη και στις αλησμόνητες πατρίδες. Στηριζόμαστε στην ιστορία και την παράδοσή, προχωρούμε στο αύριο μέσα από την ορθή ανάγνωση των ένδοξων στιγμών που διαδραματίστηκαν στον τόπο μας.

Δημιουργήσαμε:

Το Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο Ακρίτα ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’.

Με τους αδερφούς Κυπρίους του Δήμου Λύσης προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτού του μνημειώδης έργου. Έτσι πλέον το Κιλκίς το θεωρούν ιερό προορισμό τους και το αποδεικνύουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου επισκεπτόμενοι το μουσείο προς τιμή του ήρωα που επισφράγισε με τη θυσία του την ελευθερία της Κύπρου, περνώντας στην αθανασία.

Το Μουσείο – Φυλάκιο «Γρηγόρης Αυξεντίου» εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2016 από τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου και τους Δημάρχους Κιλκίς και Λύσης Κύπρου. Στο σημείο της ιστορικής δράσης και στο τόπο που υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία ο Κύπριος μαχητής, εκεί όπου συναντάται η Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, της Μακεδονίας και της Κύπρου. Ήταν οφειλόμενη τιμή όχι μόνο στον Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά και σε όλους όσους όρθωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν σκληρό αγώνα στη μάχη για τα ανώτερα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτω από την κοινή ιστορία και συνείδηση των δύο αδελφών χωρών.

Στον Ακρίτα, στα σύνορα της λεβεντομάνας Μακεδονίας μας με τα Σκόπια, τιμάται σαν να είναι δικό της παιδί ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Τον Οκτώβριο του 2016 ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, με την παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ, παρέστησαν στην εκδήλωση για την τιμητική προαγωγή του Γρηγόρη Αυξεντίου στο βαθμό του Αντιστράτηγου. Στην αδερφή του ήρωα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λύση της Κύπρου και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολογαχός στο φυλάκιο Ακρίτα, παραδόθηκαν τα διακριτικά του ήρωα Αντιστράτηγου Γρηγόρη Αυξεντίου. Αυτό το ανεκτίμητο φυλαχτό ιστορικής αξίας μένει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές από τους αδελφοποιημένους Δήμους Κιλκίς και Λύσης Κύπρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής και άσβεστης εθνικής μνήμης.

Το ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο Ακρίτα “Γρηγόρης Αυξεντίου”, το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης και η περιοχή των μνημείων και συμμαχικών κοιμητηρίων Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα υποστηριχθούν και θα είναι ανοιχτοί επισκέψιμοι χώροι.”

Σχολιάστε