My Twitter Feed

20 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Για το δημοψήφισμα

kalpi-eklogesΤης Άννας Ριζάκη*


Η 27η Ιουνίου ήταν μια ευχάριστη μέρα, μια αισιόδοξη μέρα!

Η ελληνική κυβέρνηση σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στο γραφειοκρατικό, αυταρχικό ευρωπαϊκό σύστημα και διεκδίκησε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο μέσα στην Ευρώπη. Σ’ όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τους τρεις θεσμούς αλλά και την εσωτερική τρόικα  που προσπάθησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό, γιατί επέλεξε να τον εκπροσωπήσουν άνθρωποι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο του.

Μετά το τελεσίγραφο των δανειστών, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ο οποίος καλείται την 5η Ιουλίου ν’ αποδείξει με σθένος κι αποφασιστικότητα ότι δεν ανέχεται άλλα μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. Οι στιγμές είναι ιστορικές, γιατί διακυβεύεται όχι μόνο η επιβίωση του ελληνικού λαού αλλά και η ελπίδα των ευρωπαϊκών λαών να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο.

Άρα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κρίνεται  η δυνατότητα ύπαρξης  της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις  και τέθηκαν πολλά ερωτήματα.

-Ρωτάνε λοιπόν κάποιοι ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Μα το τελεσίγραφο των δανειστών. Όσο για τις υποτιθέμενες βελτιωμένες προτάσεις Γιούνκερ, αυτές διαφέρουν σε ελάχιστα σημεία από την αρχική κι αυτές προέκυψαν μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

-Ρωτάνε κάποιοι γιατί δεν τίθεται η πρόταση της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα.

Μα αυτή απορρίφθηκε από τους δανειστές και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μπορεί να πάρει τελείως διαφορετική μορφή.

-Ρωτάνε επίσης ποια είναι η διαφορά της πρότασης των δανειστών από την πρόταση της κυβέρνησης.

Η πρόταση των δανειστών αποτελεί ένα τελεσίγραφο προκλητικό, που περιέχει πολλά προαπαιτούμενα με συνεχείς αξιολογήσεις που θα οδηγήσει και πάλι σύντομα σε νέες ατελείωτες διαπραγματεύσεις χωρίς προοπτική .

Η πρόταση της κυβέρνησης που, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων, περιέχει πολλές υποχωρήσεις στα όρια της λαϊκής εντολής, έχει όμως αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διεκδικεί αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο ως συνολική λύση.

-Λένε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος μεταφράζεται στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Αυτό σημαίνει ότι ταυτίζουμε το ευρώ με τα σκληρά μέτρα των δανειστών και ότι στην Ευρώπη η λιτότητα είναι μονόδρομος.

-Ρωτάνε γιατί προκηρύχτηκε το δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή, στο τέλος της παράτασης προκαλώντας την τραπεζική ασφυξία.

Αυτό συνέβη, γιατί επί 4-5 μήνες οι δανειστές ακολουθούσαν μια παρελκυστική πολιτική με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων να καθυστερήσει. Αλλά και αν προκηρύσσονταν το δημοψήφισμα νωρίτερα, θα συνέβαινε το ίδιο, γιατί ο ουσιαστικός στόχος των δανειστών δεν είναι άλλος από την πτώση της κυβέρνησης.

-Ρωτάνε τι θα συμβεί τη Δευτέρα μετά το «Ναι» ή το «Όχι».

Με την υπερψήφιση του «Ναι» ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Όλα αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Θα ενταφιασθεί  το όνειρο και η ελπίδα. Τι θα συμβεί μετά την υπερψήφιση του «Όχι»; Πρακτικά θα ενισχυθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα όμως για το λαό θα είναι μια πράξη ελπίδας και επανεκκίνησης του ονείρου.

Ένα τελευταίο σχόλιο για τους φίλους του ΚΚΕ. Η αποχή από τις εκλογές του 1946 τους λέει κάτι; Είναι δυνατόν, τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης έχει αναστατωθεί από το ελληνικό ζήτημα, αυτό να σφυρίζει αδιάφορα;

Αυτή η στιγμή είναι ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία μας. Είναι η στιγμή που πρέπει να πούμε το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι». Για να μην πούνε τα παιδιά μας ότι δεν κάναμε τίποτα, ότι μείναμε άπραγοι.

Θα κλείσω με τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη: «Ο ελληνικός λαός βρίσκεται ενώπιον της Ιστορίας του. Ή θα υποταχθεί και θα συντριβεί σε αυτά που του ζητάνε οι ακραίοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι ή θα κοιτάξει τη ζωή του. Εμείς κάναμε όλα τα βήματα….»

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε