My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Για τους νέους συνταξιούχους ΟΓΑ

Σύμφωνα με τον βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις στη Βουλή, για τους νέους συνταξιούχους του ΟΓΑ που εξακολουθούν να έχουν εισοδήματα από καλλιέργειες .

georgantas-giorgos-001“Ειδικότερα για ένα θέμα το οποίο εδώ και δύο μήνες περίπου απασχολεί το σύνολο των αγροτών το αρμόδιο Υπουργείο εξακολουθεί να μη δίνει σαφείς απαντήσεις με αποτέλεσμα και οι νυν συνταξιούχοι του ΟΓΑ και αυτοί που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο άμεσο μέλλον να μην έχουν επαρκή ενημέρωση. Το κλίμα σύγχυσης ενίσχυσε ο Υφυπουργός παροτρύνοντας όσους θα βγουν στη σύνταξη και έχουν αγροτική δραστηριότητα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων που διαθέτουν”, τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Γεωργαντάς, παραθέτοντας την απάντηση του υφυπουργού, η οποία έχει ως εξής:

«Οι διατάξεις του νέου νόμου προβλέπουν την εθνική σύνταξη που παίρνουν πλέον και οι αγρότες, 384 ευρώ. Αυτό οδηγεί σε μία σύνταξη που είναι πολλαπλάσια εκείνης που θα έπαιρναν με τις παλιές διατάξεις. Δεν θα επανέλθω σε όλες τις λεπτομέρειες που ήδη έχω αναλύσει σε άλλες ευκαιρίες και κατά τη σύσταση του νομοσχεδίου.

Θα πω μόνο τούτο, ότι η βασική σύνταξη που ο προηγούμενος νόμος έδινε στους αγρότες, μηδενιζόταν το 2026. Έχει τελειώσει λοιπόν αυτή η παλιά κατάσταση, όπου οι αγρότες ήταν στο περιθώριο της κοινωνίας και επομένως με μία σύνταξη αυτού του μεγέθους θα έπρεπε να πάρουμε ένα μέτρο που ίσχυε και για τους άλλους ασφαλισμένους.
Πράγματι, για όλους τους ασφαλισμένους προβλεπόταν περικοπή των συντάξεων. Επειδή οι κανόνες είναι ίδιοι, προβλέπεται και για τους αγρότες περικοπή των συντάξεων. Όμως αυτή η περικοπή των συντάξεων έχει ως αφετηρία τη χρονική στιγμή που οι αγρότες θα παίρνουν, με τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται, την πληρότητα της σύνταξης αυτής. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι αγρότες.

Είναι σωστό αυτό που λέμε για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων. Καλό είναι οι πατεράδες και οι μανάδες στην ύπαιθρο χώρα να το κάνουν για τα παιδιά τους, μετά τη νέα δυνατότητα που παρέχεται για ανάπτυξη, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των νέων καλλιεργειών και των νέων αγροτών που θα ανοίξουν, ώστε να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα. Δεν υπάρχει όμως θέμα μια και τέθηκε και αυτό.

Έχει τεθεί το θέμα ότι η υποβολή των δηλώσεων όριζε να γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη θα ξέρετε ότι έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα όλοι να διευθετήσουν τα θέματα των μεταβιβάσεων. Έτσι και αλλιώς με αφορμή και κίνητρο αυτή τη διάταξη του νόμου, είναι καλό να εκκαθαρίσουν τα περιουσιακά ζητήματα και να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους την περιουσία αυτή.

Επαναλαμβάνω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους αγρότες που ήδη λαμβάνουν σύνταξη. Προοπτικά βέβαια πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Στο μεταξύ, θα το αντιμετωπίσουμε.

Σχετικά με τις εισφορές έχετε ένα δίκιο. Υπάρχει μια αύξηση περίπου 11 ευρώ μηνιαίως για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, που είναι ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων, κάπου τριακόσιες ογδόντα χιλιάδες αγρότες από τους πεντακόσιους εβδομήντα χιλιάδες. Το 67% περίπου θα δώσει 11 ευρώ το μήνα παραπάνω. Αυτό ισχύει για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία. Είναι κάτι παραπάνω για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία.

Να πω όμως το εξής -και να το ακούσουν οι αγρότες μας και με αυτό τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- για την πληρότητα της απάντησης. Από το 2017, που θα έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ συνολικά ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, θα έχουμε μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με αυτήν που υπήρχε το 2014 για όλους τους αγρότες διότι θα σχετίζεται, όπως έχουμε πει, με το καθαρό εισόδημα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του TAXIS και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων θα είναι περίπου η ετήσια εισφορά στα 934 ευρώ, άρα πολύ μικρότερη από αυτή που προβλεπόταν πριν.
Πράγματι, είναι για δύο χρόνια μια επιβάρυνση των 11 ευρώ το μήνα για την τρίτη κατηγορία και κάτι παραπάνω για την τέταρτη κατηγορία. Οι άλλες είναι μικρός πληθυσμός. Νομίζω ότι όταν είναι δύο χιλιάδες αγρότες σε μια κατηγορία, δεν είναι πολύ σημαντικό να το λέω.

Όσον αφορά τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, αυτοί διατηρούνται. Δεν σκοπεύουμε να καταργήσουμε τους ανταποκριτές του ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ διατηρεί τη δουλειά που διατηρούσε για τις μη ασφαλιστικές παροχές. Θα ολοκληρώσω στη συνέχεια.»

«…Η τρίτη ασφαλιστική κατηγορία το 2014 σήμαινε 953,49 ευρώ το έτος. Και το 2015 καλείται να πληρώσει, γιατί πράγματι υπήρξε μια προσαύξηση, 1.084,80 ευρώ. Είναι 11 ευρώ περίπου τον μήνα και 131 ευρώ διαφορά τον χρόνο.»

«…Μας ενδιαφέρει η ύπαιθρος και ο αγροτικός κόσμος και δώσαμε μεγάλη προσοχή στο ποια θα είναι αυτή η επιβάρυνση, γι’ αυτό και κάναμε μια μεταβατική κλιμακωτή προσαρμογή στο ύψος που τελικά θα καλούνται οι αγρότες να καταβάλλουν ως ασφαλιστική εισφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, το 80% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ θα καλείται να πληρώνει 934,26 ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερα από ό,τι πλήρωνε το 2014.

Είπα και πριν, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει σε καμιά περίπτωση λόγος για τους αγρότες να ανησυχούν -με αφορμή τη δήλωση των δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις ξεκίνησε αυτή η σκέψη- ότι θα γίνει στη φάση αυτή περικοπή των συντάξεων.

Είπατε κι εσείς ότι, λόγω και της μετάβασης σε ένα άλλο καθεστώς εισφορών και απολαβής συντάξεων, η οποία δεν είναι από την αρχή 384 ευρώ -υπάρχει και προβλέπεται από τον νόμο μια σταδιακή σύγκλιση του συστήματος- θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα και τέτοια ανάγκη.

Μην επαναπαύονται, όμως, οι αγρότες σ’ αυτή τη μετάβαση, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουν. Θα ρυθμίσουμε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή με την εγκύκλιο. Θα είναι όλοι ενήμεροι. Θα πρέπει, λοιπόν, να δουν εκείνο που ήδη προβλέπεται –και το ξέρετε, γιατί ασχολείστε με τον αγροτικό κόσμο- ότι δηλαδή η μεταβίβαση μερίδων, κλήρων, κλπ, στη διαδικασία της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής προβλέπεται και από άλλες διατάξεις.

Επομένως, καλό θα είναι να ρυθμίσει κανείς τα θέματα της αγροτικής του περιουσίας και τις καλλιέργειες, για να τα μεταβιβάσει στα παιδιά του ή να αξιοποιήσουν τα νέα επενδυτικά προγράμματα που θα θέσουμε σε εφαρμογή για τις ενισχύσεις, την αγροτική παραγωγή και τους νέους αγρότες.

Ας το σκεφτούν αυτό οι αγρότες μας. Είναι προτιμότερο να σκεφτόμαστε θετικά από το να αμυνόμαστε πίσω από ένα σύστημα το οποίο δεν υπάρχει πια και που είχε τους αγρότες εκτός συστήματος εθνικής και κοινωνικής ασφάλισης. Τα 384 ευρώ εμείς θα τα δίνουμε στους αγρότες…»

«…Δεν πρόκειται να πάμε στο προηγούμενο καθεστώς όπου δεν έπαιρναν τίποτα. Θα παίρνουν σύνταξη. Επειδή, όμως, αυτή η σύνταξη θα διαμορφώνεται υψηλά, πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες και για τους αγρότες, όπως και για τους άλλους που αποκομίζουν ωφέλειες από άλλη δραστηριότητα. Θα έχουν κάποια περικοπή, αυτή που έχουν και οι υπόλοιποι Έλληνες. Είναι δίκαιο και σ’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα.

Τα άλλα είναι θέμα νοικοκυροσύνης και οραματισμού. Εμείς θα συμβάλουμε στην καλύτερη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, ιδίως για τους νέους αγρότες που μπορούν να κάνουν την καλλιέργεια ακόμα καλύτερα από τους πατεράδες τους και τις μανάδες τους. Αυτό πρέπει να πετύχουμε.»

Σχολιάστε