My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Άδικη η αύξηση 22% του νερού” -

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, 2022

Σε έξαρση η πανδημία στο νομό μας -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΚΚ: Συνέλευση για απολογισμό -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Η παράδοση–παραλαβή σε ΥΠΑΑΤ -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Top πάντα τα κρασιά του ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Να απαντήσουν για φ/β σταθμούς -

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, 2022

“Θα υποστηρίξω τους αγρότες” -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

ΠΕΔΚΜ: Καταδίκη βίας και απειλών -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Για τις φυσικές καταστροφές,

…δεν είναι ο γιαλός στραβός, αλλά στραβά αρμενίζουμε.

Του Κώστα Κιλτίδη.


Στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα των διυπουργικών οργανισμών. Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που πρέπει το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση να υπηρετήσουν, επιβάλλει την δημιουργία οργανισμών που μπορούν να ανταποκριθούν στην συνθετική διάσταση των προβλημάτων.

Η κλασική δομή των Υπουργείων, όσα και να γίνουν, δεν μπορεί να δώσει λύση στα πολυσύνθετα και πολυπαραγοντικά προβλήματα. Τα υπουργεία διαπραγματεύονται υπηρεσίες ή παραγωγικές διαδικασίες. Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι ανάμεικτες, πολυεπίπεδες και εμπλέκονται στις περισσότερες φορές πολλές αρμοδιότητες υπουργείων.

Τα παραδείγματα πολλά. Το πρόβλημα των ναρκωτικών, η οδική ασφάλεια, ο αγροδιατροφικός τομέας, η δασοπροστασία και οι φυσικές καταστροφές είναι κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, χρειάζεται την εμπλοκή πολλών υπουργείων, που συνήθως επιτείνουν την γραφειοκρατία και επιφέρουν την αναποτελεσματικότητα.

Η αγνόησή αυτής της καταγραφής, ισοδυναμεί με ανυπαρξία πολιτικής αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων. Στην Ελληνική Πολιτεία, δεν στάθηκε δυνατόν να δομηθούν Υπουργεία με σταθερές αρμοδιότητες και δράσεις. Ο τραγέλαφος της ονοματοδοσίας και αναδιάταξης των υπουργείων και του αριθμού τους, συνιστούν την επιτομή της ακύρωσης της όποιας πολιτικής πραγματικότητας, πόσο μάλλον της δημοκρατίας.

Στις σύγχρονες κοινωνίες και πολιτείες, η επίλυση πολλών καθημερινών ζητημάτων του πολίτη έχουν ανατεθεί με κυβερνητικό περιεχόμενο σε Περιφερειακές Διοικήσεις. Στην χώρα μας, «κραυγάζει» η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα του σημερινού πλαισίου της αυτοδιοίκησης. Το αιρετό των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων δεν έδωσε λύση στην γραφειοκρατία και στην ανεύθυνο- υπευθυνότητα αρμοδιοτήτων. Επί της ουσίας ακυρώθηκε η ισότιμη και ομοιογενής έκφραση του κράτους.

Οι τραγωδίες που βιώνουμε από φυσικές καταστροφές και η αδυναμία αποκατάστασης αυτών, μας καλούν να εφαρμόσουμε αυτονόητα, αυτό που δείχνει η πραγματικότητα.

Δημιουργία Διυπουργικού Οργανισμού Καταστροφών και Αποκατάστασης, με όλες τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπουργείων. Ταυτόχρονα θέσπιση 7(επτά) Περιφερειακών «Καντονίων» με αιρετή διοίκηση και με κυβερνητικό περιεχόμενο σε οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες. Ειδάλλως οι Περιφερειακές Διοικήσεις απαραιτήτως να είναι συνδεδεμένες με την Κυβέρνηση και να υπάρξουν μεγάλοι Δημοτικοί Οργανισμοί.

Το περιεχόμενο του σύγχρονου δεν είναι ο νεωτερισμός. Η κάθε σύγχρονη προσαρμογή επιβάλλεται να υπηρετεί την πραγματικότητα και την επίλυση των προβλημάτων, πόσο μάλλον αυτών που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι παγετοί και οι καύσωνες, όπως και οι τελευταίες χιονοπτώσεις με τις τραγωδίες που προκάλεσαν αναζητούν πολιτικές λύσεις.

Επιτέλους ας συνέλθουμε. Η πολιτική απαιτεί θεσμικό πλαίσιο επίλυσης ζητημάτων, ειδάλλως εκδικείται αυτή και όχι μόνον η φύση.

Σχολιάστε