My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Για τις συμβάσεις στον τομέα άμυνας

Στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ του ΥΠΕΘΑ για την έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του νομού Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης.

Το νομοσχέδιο περιέχει τρεις συμβάσεις, που αφορούν: 1)Την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, 6 καινούριων και 12 μεταχειρισμένων, 2) την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών και 3) την προμήθεια όπλων των αεροσκαφών και την εν συνεχεία υποστήριξή τους και συναφείς υπηρεσίες.

“Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής μας επιβίωσης και στηρίζεται στην αμυντική μας ισχύ”, επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής του ο βουλευτής και συνέχισε λέγοντας:

“Η αναγκαιότητα βελτίωσης της μαχητικής και αμυντικής μας ικανότητας και ασφάλειας δεν αποτελεί επιτελικό ζητούμενο αλλά εθνική επιταγή, δεδομένης της γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας και της αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας. Η Ευρώπη, λόγω οικονομικών συμφερόντων και δεσμών κάποιων χωρών-μελών της με την Τουρκία, δεν έχει κατορθώσει να δώσει μια στιβαρή απάντηση στην προκλητικότητα της χώρας αυτής έναντι της Ελλάδας”.

Ο κ. Φραγγίδης τόνισε, ότι η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας είναι αναγκαία. “Πέρυσι, η κυβέρνηση της ΝΔ και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν εσφαλμένα τη μείωση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Το Κίνημα Αλλαγής δεν την ψήφισε και στοχοποιήθηκε. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει άρδην. Στον φετινό προϋπολογισμό, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά αυξήθηκαν κατά 2 δισ. και γι αυτό τις ψήφισε το Κίνημα Αλλαγής”, είπε.

Η προμήθεια των RAFALE είναι σημαντική, συνέχισε ο βουλευτής, γιατί ενισχύει την αποτρεπτική και κατασταλτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας. “Τα Rafale δύνανται να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού θα προσδώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην πολεμική αεροπορία στο πεδίο των επιχειρήσεων. Μέσω των τριών συμβάσεων, θα προμηθευτούμε ένα πλήρες πακέτο οπλικού συστήματος, που περιλαμβάνει αεροσκάφη και όπλα και υποστήριξη”.

Ωστόσο, οι συμβάσεις έχουν τις αδυναμίες τους. Δε γίνεται πουθενά λόγος για βιομηχανικές επιστροφές, ούτε στην παραγωγή ούτε στη συντήρηση, διαδικασία που θα παρείχε τη δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής μας βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής. Θα μπορούσε η εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας να αφορά και τη συντήρηση 3ου βαθμού, εργοστασιακού επιπέδου. Επίσης, θα μπορούσε να υπήρχε μεγαλύτερη διάρκεια υποστήριξης, όπως π.χ. εφτά (7) χρόνων αντί τεσσάρων (4).

Το κυριότερο όμως είναι, ότι η προμήθεια των RAFALE δεν προκύπτει, ως όφειλε, μέσα από έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που υπαγορεύεται από μια εθνική στρατηγική αλλά προκύπτει από έκτακτη ανάγκη, είπε ο κ. Φραγγίδης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που επανειλημμένα έχει κάνει το Κίνημα Αλλαγής για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και χάραξη εθνικής στρατηγικής, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ τώρα. Έτσι, έρχεται αναγκαστικά αυτό το νομοσχέδιο, που παρακάμπτει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του ν.3978/11 για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτή ακριβώς η παράκαμψη, επιβάλλει να υπάρξει μέγιστη δυνατή διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Συνοψίζοντας, ο βουλευτής, που είναι και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης και της κρίσιμης για τα εθνικά μας θέματα συγκυρίας, ψηφίζει το νομοσχέδιο. Κάλεσε δε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει αποδεκτή στο σύνολό της την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής που προβλέπει: 1) τη συμμετοχή επιχειρήσεων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην υλοποίηση των συμβάσεων για την ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και 2) την ενημέρωση σε εξαμηνιαία βάση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων, σε ειδικές συνεδριάσεις για το σκοπό αυτό. Στόχοι της τροπολογίας, είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και το κοινωνικό και αναπτυξιακό όφελος της χώρας.

Δελτίο τύπου από Γ. Φραγγίδη

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:  https://collab.parliament.gr/~dYG1m

Σχολιάστε