My Twitter Feed

2 Αυγούστου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά -

Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

ΠΕΚιλκίς: Επιφυλακή για πυρκαγιές -

Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

“Πήρε φωτιά” το Γυναικόκαστρο! -

Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλείται το ΑΕΙ Κιλκίς -

Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Άνοδος ο ιός, κάθοδος τα εμβόλια! -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κοινή εξόρμηση για εμβολιασμούς -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κρούσια: Για το νερό και άλλα… -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Άνοιγμα Παιονίας σε Γερμανία -

Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Για τη πολιτική στην αγορά ενέργειας

Με τίτλο “διοίκηση και μείζονα αντιπολίτευση συνεχίζουν να προσπαθούν να κρατήσουν το λαό της περιοχής υποταγμένο στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα”, η Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Τις αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχει προκαλέσει η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την οποία όλα τα αστικά κόμματα και πρώτα απ’ όλα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν, ήρθε να “διασκεδάσει” η διοίκηση και η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Παιονίας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Αφού όλοι μαζί είπαν το μεγάλο “ΝΑΙ” στην ανάπτυξη ΑΠΕ σε ιδιωτικές εκτάσεις του νομού ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας και αφού τους “άνοιξαν” για τα καλά την όρεξη, με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και εγγυημένες τιμές πώλησης που πληρώνονται από την τσέπη του ελληνικού λαού, έρχονται τώρα να αντιδράσουν στην προοπτική ανάπτυξης τους σε δημόσιες, δασικές, κοινόχρηστες και χορτολιβαδικές εκτάσεις υπερασπιζόμενοι δήθεν το κοινό συμφέρον και το περιβάλλον.

Γιατί τώρα; Γιατί τώρα ο λαός της περιοχής βλέπει χειροπιαστά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει. Το δήθεν “μάνα εξ’ ουρανού” για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος εξελίσσεται σε απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Παίρνουν λοιπόν τα μέτρα τους και δήθεν διαφοροποιούνται από την κυβέρνηση για να διατηρήσουν υποταγμένο το λαό της περιοχής στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα και όχι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του.

Οι εκτάσεις που δεσμεύονται για αυτές τις δραστηριότητες, ανεξάρτητα αν πρόκειται για δημόσιες ή ιδιωτικές, υπονομεύουν την τοπική αγροτοτοκτηνοτροφική οικονομία, μιας και οι τιμές μίσθωσης αγροτικής γης έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, συμπαρασύροντας έτσι το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση την ικανότητα των παραγωγών να βγάλουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Όλα αυτά εξελίσσονται την ίδια στιγμή που αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, φθηναίνει η εργατική δύναμη και σε αυτό τον κλάδο. Ουσιαστικά ο λαός θυσιάζεται για άλλη μια φορά για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για άλλη μια φορά καταθέσαμε την απόλυτη αντίθεση του συνδυασμού μας στην λεγόμενη «απελευθέρωση» της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες «επενδυτές» ανεξάρτητα εαν αυτές πραγματοποιούνται σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις. Τονίσαμε ότι μόνο αν η ιδιοκτησία στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας γίνει λαϊκή περιουσία, τότε στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, του κοινωνικοποιημένου τομέα ενέργειας, μπορεί να υπάρξει σεβασμός στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια για το λαό.

Οι παλινωδίες της Διοίκησης συνεχίστηκαν και στο ζήτημα της επανακήρυξης – αναοριοθέτησης του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού – Μεσιάς κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κιλκίς, στα πλαίσια “διεκδίκησης” χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την επέκταση των αρχαιολογικών εργασιών στην περιοχή. Οι ίδιοι που υπόσχονται “λαγούς με πετραχήλια” στο λαό της περιοχής μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, οι ίδιοι που διαφημίζουν ότι η περιοχή εντάσσεται πλέον στους χάρτες τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι οι ίδιοι που βάζουν προσχώματα στην περαιτέρω ανάδειξη τους.

Μάλιστα δεν δίστασαν να θέσουν ως όρο για την επαναξιολόγηση του αιτήματος, την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης και προβολής των ήδη δεσμευμένων αρχαιολογικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρχαιολογίας η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια. Ουσιαστικά η διοίκηση του Δήμου με τη στάση της δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να αφήσει απροστάτευτη μια έκταση 10.000 στρεμμάτων ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μάλιστα χωρίς να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα ή θα δημιουργηθούν στο μέλλον, στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

Εκτίμηση μας είναι ότι με βάση τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μπορούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αρχαιολογικές έρευνες, χωρίς να επηρεαστούν οι υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό έχει αποδειχθεί σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουν.

Δεν υποτιμούμε τις οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος οι οποίες εκτιμούμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί το κράτος να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται (χρηματοδότηση, προσλήψεις, υλικοτεχνική υποδομή, ενημέρωση κατοίκων).

Ψηφίσαμε τελικά υπέρ της αναοριοθέτησης καλώντας το λαό της περιοχής να αγωνιστεί και να διεκδικήσει να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προκύπτουν με κριτήριο την ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.”

Σχολιάστε