My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Για τη δημιουργία ΕΟΖ σε Κιλκίς

Για το ενδεχόμενο εγκατάστασης και λειτουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Κιλκίς προειδοποιούν η ΤΟ Βιομηχανίας και η ΤΟ Κιλκίς, της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και καλούν τους εργάτες και τις εργάτριες των εργοστασίων του νομού, συνολικά το λαό του Κιλκίς, “να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, να πάρει θέση μάχης και διεκδίκησης”.

Οι δυο οργανώσεις τονίζουν ότι σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική απόφαση, μέσα στη ΒΙΠΕ Κιλκίς θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις με «ειδικά προνόμια», όπως «πρόσληψη και μισθοδοσία του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού, καθώς και του αναγκαίου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, συμβούλων κ.λπ. με οποιαδήποτε μορφή και διάρκεια σχέσης εργασίας, σύμβασης έργου ή σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών», χρηματοδοτικές επιχορηγήσεις σύμφωνα με το Ν. 3982/2011 και καμία επιβολή φόρου.

Υπογραμμίζοντας ότι “ήδη από το Γενάρη του 2016 η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας ΕΟΖ, στηρίζοντας τις επιδιώξεις των βιομηχάνων, οι ΤΟ Βιομηχανίας και ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ με ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Η μετατροπή της ΒΙΠΕ Κιλκίς σε ΕΟΖ ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, του ΣΕΒ. “Λαγό” για την εφαρμογή του μέτρου στο Κιλκίς αποτέλεσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, με πρόταγμα την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση δήθεν των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι η ίδια διοίκηση που δεν έβγαλε άχνα για όσα διαδραματίζονται στα εργοστάσια του Κιλκίς εδώ και χρόνια, όπως οι μειώσεις μισθών, η αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, η απλήρωτη εργασία, τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα και θανατηφόρα δυστυχήματα κ.ά. Είναι η ίδια διοίκηση που σιωπηρά ή μη στηρίζει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματιών, όπως πρόσφατα στην ΚΑΠΝΙΚΗ».

Στην ανακοίνωσή τους, οι δυο οργανώσεις θυμίζουν ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία από την εμπειρία σε άλλες χώρες, που σχετίζονται με τις απαλλαγές στους επιχειρηματίες από δασμούς, την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή και της υποτυπώδους νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κυρίως αναδεικνύουν τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, όπως οι εξευτελιστικοί μισθοί, τα 10ωρα, 12ωρα και 16ωρα εργασίας, η περιστασιακή απασχόληση, η υπερωριακή απλήρωτη εργασία, η απαγόρευση του συνδικαλισμού κ.ά.

Και σημειώνουν: «Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη την οποία τάζει η συγκυβέρνηση. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία μας καλούν να κάνουμε θυσίες. Αποδεικνύεται ότι προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις, για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, οι όποιες θέσεις θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και στην πλειοψηφία τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στην ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής:

“Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι γκέτο, ζώνες διασφάλισης υψηλότερης κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες, άρα και ζώνες ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί, οι εργάτες και οι εργάτριες των εργοστασίων του νομού, συνολικά ο λαός του Κιλκίς δεν μπορεί να μείνει θεατής και με σταυρωμένα τα χέρια. Η συνεχής αποδοχή των απαιτήσεων της εργοδοσίας και η λογική του μικρότερου κακού οδηγεί σταθερά σε όλο και μεγαλύτερα δεινά την εργατική τάξη.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δουν συνολικά τη ζωή τους και το μέλλον τους και να πάρουν θέση μάχης και διεκδίκησης. Το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας σε συνδυασμό με τις παραγωγικές της δυνατότητες μπορούν σήμερα να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αρκεί η παραγωγή να μην έχει σκοπό την κερδοφορία των καπιταλιστών, αλλά τις ανάγκες του λαού».

Σχολιάστε