My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Για προϊόντα του Κιλκίς, στο Ευρωκοινοβούλιο

10418160304_8b38b63826_k

Μίλησε ο Π. Τονικίδης, σε διημερίδα.

Σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία του βουλευτή των Πρασίνων Νίκου Χρυσόγελου, την περασμένη Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, έλαβε μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης.

Διατροφή φιλική προς το κλίμα, αστική γεωργία και αειφόρος καλλιέργεια, ήταν η θεματική της διημερίδας, όπου μετείχαν στελέχη της Ε.Ε., καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες από διάφορα κράτη, ερευνητές, υπουργοί γεωργίας, αλλά και συνεταιρισμοί και ενώσεις καταναλωτών.

Παράλληλα με την διημερίδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Ελλήνων του Βελγίου «Κύκλος» παρουσίασε προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των επιμέρους περιοχών να παρουσιάζουν τα προϊόντα του τόπου τους.

Στην συνάντηση παρέστη κι ο Σάββας Τσιτουρίδης, που συντονίζει τις αγροτικές πολιτικές στην Ε.Ε., καθώς και άλλοι Έλληνες που κατέχουν θέσεις-κλειδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

tonikidis-paulosΜιλώντας για το Κιλκίς, ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάσουμε στα ποιοτικά προϊόντα του Πρωτογενή Τομέα, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στο τόπο μας ευνοούν μια τέτοια παραγωγή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς στάθηκε στον τρόπο διάθεσης αυτών των προϊόντων, υπογραμμίζοντας, ότι το Επιμελητήριο δεσμεύεται να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε εκθέσεις, φεστιβάλ γευσιγνωσίας κλπ.

Τόνισε επίσης ότι σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και το Δημοπρατήριο προϊόντων διατροφής, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη πρόσβαση χωρίς μεσάζοντες σε αγορές διεθνώς, μέσω της επίτευξης καλύτερων τιμών για καταναλωτές.

Τέλος, ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να προσφέρει κάθε βοήθεια σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν στον τομέα παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

Στην διημερίδα τονίστηκε ότι το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες.

Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε δυο ημερίδες:

– μια με θέμα ” Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων»,  όπου συζητήθηκε, παρουσιάστηκε και πραγματοποιήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική

– μια δεύτερη με θέμα “Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα”, που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.

Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής,  ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.

Η Ομιλία του κ. Τονικίδη

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Κομισιόν, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, των γεωργικών ενώσεων και των συνεταιρισμών…

Αξιότιμε κε, Νίκο Χρυσόγελε ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από την καρδιά µου εσάς και τους συνεργάτες σας για την οργάνωση της  ημερίδας στο θέµα της ποιότητας Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα.

Σήµερα είναι αδιανόητη µία γεωργική πολιτική στην οποία δεν παίζει κεντρικό ρόλο η ποιότητα.

Κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της διαµόρφωσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ελήφθησαν διάφορα µέτρα διασφάλισης της ποιότητας, µε στόχο την προστασία των συµφερόντων των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίµων, την προστασία της πνευµατικής ιδιοκτησίας και της τεχνογνωσίας και την αύξηση του εισοδήµατος των γεωργών από την εργασίας τους.

Αυτά τα µέτρα όµως δεν θεωρούνται επαρκή σήµερα. Ο καταναλωτής σήµερα δεν αρκείται µόνο στην καλή γεύση και στην άψογη εµφάνιση των ειδών διατροφής που αγοράζει. Απαιτεί προϊόντα µε ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι π.χ. η συγκεκριµένη γεωγραφική προέλευση ή οι ειδικές διαδικασίες παραγωγής. Οι παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες, καλλιέργειες και εκτροφές πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχισή τους και η σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία (τουριστικό προϊόν, εγχώρια αγορά, κλπ)

Η πολιτική της απονομής σε γεωργικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα διακριτικών τίτλων ποιότητας όπως ΠΟΠ (Προστατευμένης Ονομασίας Προϊόντος), ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και ΠΙΔ  (Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) στηρίζει την ποιοτική αγροτική παραγωγή, είναι συμβατή με την προώθηση και της βιολογικής γεωργίας και υπηρετεί τα συμφέροντα και του καταναλωτή

Tη στροφή από την ποσοτική γεωργία στην ποιοτική υπαγορεύουν και οι πρόσφατες διατροφικές κρίσεις στην EE (τρελές αγελάδες, διοξίνες κρέας αλόγου), κάνοντας επιτακτική την ανάγκη παραγωγής και χρήσης εγχώριου πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού που θα εγγυάται στον καταναλωτή ένα ασφαλές – υψηλής ποιότητας τελικό αγροτικό προϊόν

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα εφαρμοσθεί από το 2014 και, στις 26 Ιουνίου 2013 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή και κυβερνήσεις ολοκλήρωσαν την πολιτική συμφωνία αναθεώρησης της ΚΑΠ, με πρόσθετη στήριξη για τους νέους αγρότες, την ενίσχυση των συνεταιρισμών και την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου η χώρα μας να αποτελέσει «πρότυπο γεωργίας». Αυτό σημαίνει πως το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδεια υπουργεία θα πρέπει να στραφούν προς την ποιοτικότερη γεωργία, αναλαμβάνοντας δράσεις με σκοπό την προώθησή της.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να στηρίξει στο Συμβούλιο  Υπουργών –στα πλαίσια και της προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει  η χώρα το Α’ εξάμηνο του 2014 -προτάσεις που:

  • Θα είναι προς όφελος των νέων που θέλουν να στραφούν σε  αγροτικές δραστηριότητες, προς όφελος της υπαίθρου, των μικρών  και μεσαίων γεωργών, του περιβάλλοντος και της συνεργασίας παραγωγών – καταναλωτών.
  • Να στηρίξει πολιτικές που προωθούν πρακτικές κατάλληλες στο χαρακτήρα της γεωργίας στη χώρα μας, τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της υπαίθρου μας.

Με δεδομένο ότι η γεωργία στη χώρας μας δεν μπορεί λόγω των περιορισμένων πεδιάδων και των μικρών εκμεταλλεύσεων να παράγει αγροτικά προϊόντα σε μαζική κλίμακα και χαμηλή τιμή, θα πρέπει να στραφεί στη μικρή, εξειδικευμένη και υψηλής ποιότητας παραγωγή με βασική της κατεύθυνση τη βιολογική γεωργία. Αυτό απαιτεί σαφή πολιτικό σχεδιασμό και κατάλληλη υποστήριξη από τις κρατικές αρχές, αλλά και σχεδιασμένη προσπάθεια από τους ίδιους τους αγρότες και ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής (τυποποίηση, εμπορία, διαφήμιση, διανομή).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δημιουργία εναλλακτικών δικτύων διακίνησης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην ποιότητα, την αυτάρκεια, την τοπική παραγωγή και κατανάλωση και την πολυκαλλιέργεια σε αντίθεση με την ειδικευμένη μονοκαλλιέργεια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Επιμελητήριο Κιλκίς σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανάπτυξης LIT Γευγελής υλοποιεί μέσω του πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονία (2007-2013) το έργο InCluDe (προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας μέσω της ανάπτυξης δικτύου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με στόχο την αειφορική ανάπτυξη)

Το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων του νομού Κιλκίς είναι πεδινές. Σημαντική, επομένως, δραστηριότητα του νομού είναι η γεωργική και ειδικότερα η ενασχόληση με αροτραίες καλλιέργειες. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων αυτών καλλιεργείται με σιτηρά αλλά και βαμβάκι. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών αποτελεί μια νέα προοπτική ποιότητας για την περιοχή του νομού Κιλκίς.

Το Δίκτυο AROMAnet που θα αναπτυχθεί μέσω του έργου στις περιοχές Κιλκίς-Γευγελής προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασιών για την δημιουργία οριζόντιου δικτύου με σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των δικτυωθέντων, την ενεργοποίηση της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας ΑΦΦ με διάχυση πληροφοριών και παραγωγή καινοτομίας, την πιθανή ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα-προμηθευτές-πελάτες και την παροχή ενημέρωσης και τεχνικής βοήθειας προς τα μέλη του δικτύου Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι η βαθιά οικονομική κρίση που ζούμε θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές στην πολιτική για τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο συνολικότερα, με διαφοροποίηση των σημερινών οργανωτικών, κοινωνικών και διοικητικών παραγόντων, της εκπαίδευσης και υποστήριξης των αγροτών.

Η ΕΕ  οφείλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη μιας πραγματικά βιώσιμης γεωργίας στο τοπικό επίπεδο, προάγοντας την ποιότητα και την ποικιλία της παραγωγής. Το σημαντικό είναι να αναπτύξουμε μια γεωργία που και βιώσιμη είναι και, κυριολεκτικά, κοντά στον καταναλωτή αλλά και να φροντίσουμε να νιώσει ο Ευρωπαίος καταναλωτής την ανάγκη να φέρει την ποικιλία στο πιάτο του με μια γεωργία τοπική, βασισμένη σε μικρές εκμεταλλεύσεις σε όλη την ΕΕ.

 

 

Σχολιάστε