My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Γιατί όχι “Βιβλιοθήκη Λάζαρος Παυλίδης”;

Οι εισηγητές της εκδήλωσης

Οι εισηγητές της εκδήλωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) βράδυ  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κιλκίς, το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Κιλκισιώτη συγγραφέα Λάζαρου Παυλίδη, με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης, του δήμου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Κιλκίς, στα πλαίσια του γιορτασμού των 100 χρόνων απ` την ένταξη του Κιλκίς στην ελληνική επικράτεια.

Κι ενώ η όλη εκδήλωση, οι ομιλητές και οι (δυστυχώς λίγοι, σχετικά) Κιλκισιώτες που παραβρέθηκαν – μεταξύ αυτών κι η σύζυγος Ελένη αλλά και το τέκνο Άκης, του Λ. Παυλίδη – απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη ξεχωριστή συγγραφική κι ευρύτερα κοινωνική προσωπικότητα του Κιλκίς, δυστυχώς από πλευράς δήμου έμεινε αναπάντητη η πρόταση που κατατέθηκε να φέρει η Βιβλιοθήκη το όνομα του συγγραφέα του Κιλκίς.

Μια πρόταση, που “έβαλε στο τραπέζι” ο συντονιστής της εκδήλωσης και συγγραφέας επίσης, Γιάννης Τσιτσίμης, μεταφέροντας όπως δήλωσε την άποψη “πολλών φίλων Κιλκισιωτών”. Για να παρέμβει άμεσα η πρώην δημ. σύμβουλος, Γεωργία Ζαφειριάδου, και να γνωστοποιήσει ότι υπάρχει από χρόνια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δοθεί το όνομα του Λ. Παυλίδη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, χωρίς ποτέ ωστόσο να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα!

Αρνήθηκε ο Τ. Αμανατίδης να τοποθετηθεί στη πρόταση για ονοματοδοσία

Αρνήθηκε ο Τ. Αμανατίδης να τοποθετηθεί στη πρόταση για ονοματοδοσία

Παρ` όλα αυτά, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης και μάλιστα είχε τον λόγο, δηλαδή ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Τάσος Αμανατίδης, απέφυγε να πει οτιδήποτε για την πρόταση της ονοματοδοσίας!

Και δυστυχώς, είχαν αποχωρήσει νωρίτερα δυο ακόμα εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, απ` τους οποίους θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποια τοποθέτηση. Ο λόγος, για τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κώστα Γιαννόπουλο και την πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου, Κατερίνα Ζιούτα.

Η εκδήλωση

Εκτός απ` την πικρή αυτή γεύση που άφησε στο τέλος η χθεσινοβραδινή εκδήλωση, όλα τα υπόλοιπα κύλησαν καλά, όπως θα άρμοζε στην μνήμη του Λάζαρου του Κιλκίς.  Ο συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης Ερμής Μουρατίδης μίλησε για το συγγραφικό διαμέτρημα του Λ. Παυλίδη, ο συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ Γιώργος Γιαννόπουλος επικεντρώθηκε στη πολιτική και κοινωνική του διάσταση  και ο γνωστός σκηνοθέτης του νέου ελληνικού κινηματογράφου Τάσος Ψαράς για τη φιλία του και τις εμπειρίες απ` τη συνεργασία με τον Λ. Παυλίδη, ενώ απόσπασμα απ` το “Καραβάν Σαράι” διάβασε ο Κιλκισιώτης ηθοποιός Μάκης Ακριτίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Τ. Ψαράς κινηματογράφησε συνεντεύξεις απ` όλους τους ανωτέρω και την Ελένη Παυλίδη, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ που γυρίζει για την ΕΡΤ, πάνω στη ζωή και το έργο του Λάζαρου.

Γ. Καραγιαννίδης

Σχολιάστε