My Twitter Feed

15 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τι ζητούν οι αγρότες της Παιονίας -

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, 2022

Ο καλπασμός του ιού συνεχίζεται -

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022

Κιλκίς: Συζήτηση για την οπαδική βία -

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022

Δωρεάν τεστ στο Ν. Αγιονέρι -

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022

Μοιραίος και για τον …Τσιτουρίδη! -

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, 2022

ΚΙΝΑΛ: Αδιέξοδος στα αγροτικά -

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, 2022

Γεωργαντάς: Τα είπε με Μητσοτάκη -

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, 2022

Δωρεάν τεστ στο νομό Κιλκίς -

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, 2022

«Γιατί να καίνε τα φωτάκια…

…ερήμην, Βέτα μου;».

Του Τάσου Παππά.


Στα αιτήματα των υπαλλήλων τους για καλύτερους μισθούς οι εργοδότες, παίρνοντας λυπημένο ύφος, απαντούν «δεν βγαίνω, μάνα μου» και οι πιο θρασείς απειλούν με κλείσιμο της επιχείρησης γιατί οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιες γαλαντομίες. Αλλωστε όλοι αδέρφια είμαστε. Και εμείς οι επιχειρηματίες και εσείς οι εργαζόμενοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Εσείς κάνετε το σκατό σας παξιμάδι, σας τελειώνει ο μισθός στις 20 κάθε μήνα, αλλά και εμείς ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα. Μην πιστεύετε τους ακροαριστερούς που λένε ότι κρύβουμε τα λεφτά μας σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτοί θέλουν να σας μπλέξουν σε περιπέτειες. Υπομονή, θα έρθει άσπρη μέρα.

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις επενδύσεις. Το είπε ο αξιαγάπητος υπουργός μας της Αναπτύξεως που κάποιοι ανεγκέφαλοι τον αποδοκίμασαν στην Καστοριά. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητας ζωής. Το ανακάλυψε ο ωκύπους πρωθυπουργός μας, ο οποίος δεν χαλάει τη ζαχαρένια του επειδή η ανεργία είναι ψηλά, οι υποαπασχολούμενοι είναι πολλοί, ο κατώτατος μισθός είναι ο πιο κατώτατος στην ευρωζώνη, οι συνταξιούχοι περιμένουν τρία χρόνια τη σύνταξή τους και η ΛΑΡΚΟ, το καμάρι κάποτε της βαριάς βιομηχανίας, βάζει λουκέτο. Λεπτομέρειες είναι αυτές που θα αντιμετωπιστούν αν ο ελληνικός λαός του δώσει άλλη μία ευκαιρία για να σώσει οριστικά και αμετάκλητα την πατρίδα. Υπομονή, ένα πούρο δρόμος είναι η νέα ισχυρή Ελλάδα. Κλεμμένο τούτο περί ισχυρής Ελλάδας, αλλά διαχρονικό.

Στα παράπονα των καταναλωτών για την απογείωση των λογαριασμών του ρεύματος, ο αρμόδιος υπουργός, αφού περιοδεύει με άνεση εμπειρογνώμονα στην επικράτεια των οικονομικών θεωριών και αθωώνει με στόφα εισαγγελέα την κυβέρνηση, μας θυμίζει την ατομική ευθύνη και συστήνει να κλείνουμε τους θερμοσίφωνες και τα φώτα. Αντιγράφει τον πρύτανη της κωμωδίας, Βασίλη Λογοθετίδη, ο οποίος στην ταινία των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Ενα βότσαλο στη λίμνη» έλεγε στην απρόσεκτη γυναίκα του: «Γιατί να καίνε τα φώτα στο γάμο του Καραγκιόζη; Μπαίνεις στο δωμάτιο χραπ τον διακόπτη. Βγαίνεις από το δωμάτιο χραπ τον διακόπτη. Γιατί να καίνε τα φωτάκια ερήμην, Βέτα μου;»

Στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των μικρομεσαίων για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό διαφορετικά θα φαλιρίσουν, η κυβέρνηση τους πετάει κατάμουτρα τη διαταγή «μαζευτείτε». Με άλλα λόγια μαζευτείτε εσείς που είστε βαρίδια και ζόμπι, όπως υποστηρίζουν οι βραβευμένοι με Νόμπελ οικονομολόγοι μας, για να αφήσετε χώρο και να «απλωθούν» οι άλλοι, οι ισχυροί, οι δικοί μας, οι χρηματοδότες μας. Χωρίς τις ελίτ δεν επιβιώνουν οι κοινωνίες.

Στις πιέσεις πολλών κοινωνικών ομάδων για μείωση του ΦΠΑ η απάντηση του οικονομικού επιτελείου είναι «είμαστε χρεωμένοι, δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια εσόδων και επιπλέον δεν μας αφήνουν οι δανειστές-σωτήρες μας». Ομως άλλα μαντάτα έρχονται από τις Βρυξέλλες. Οπως μεταδίδει η Μαρία Ψαρά, ακόμα και μηδενισμό του ΦΠΑ σε εφτά κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες επιτρέπει η Κομισιόν. Σε αυτές τις εφτά κατηγορίες ανήκουν -μεταξύ άλλων- τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ορισμένα πολιτιστικά είδη, όπως τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει κάθε προοπτική μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», με αφορμή την έρευνά της για την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του χαρτιού («Εφ.Συν.» 9/2/2022 «Το χαρτί πυρπολεί την αγορά»), η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η δυνατότητα υπάρχει, αλλά είναι αρμοδιότητα του κράτους-μέλους να την εφαρμόσει. Σύμφωνα με την Κομισιόν, για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη μπορούν πλέον να εφαρμόζουν έναν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο του 5% και μια απαλλαγή («μηδενικός συντελεστής») στις παραπάνω κατηγορίες αγαθών. Ανήκουστα πράγματα. Λέτε οι Βρυξέλλες να έχουν καταληφθεί από τις ορδές των ακροαριστερών λαϊκιστών; Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Ανάγωγα

Σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Αυτός διαψεύδει τα πάντα, ισχυρίζεται ότι είναι στόχος δικαστικής καταδίωξης και αποφάσισε να μηνύσει τους τρεις εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεσή του. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει; Παραμερίζω τις βέβηλες σκέψεις, φασκιώνω τον πειρασμό που με ωθεί να κάνω συγκρίσεις με ελληνικές ιστορίες και καταλήγω: «Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε