My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατί αποφάσιζα να γράψω

tsitouridisΤου Σάββα Τσιτουρίδη*


Επαγγελματικά και πολιτικά έκανα πολλές διαδρομές, μερικές μάλιστα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αφήγηση που ακολουθεί αναφέρεται σε μία από αυτές. Αφορά τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Πριν αρχίσω αναρωτήθηκα γιατί αποφάσιζα να γράψω. Και γιατί επέλεγα να γράψω για αυτή τη διαδρομή. Ίσως γιατί με τη γεωργία και την ύπαιθρο έχω παραστάσεις και βιώματα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και η αναδρομή σε εικόνες αγαπημένων τόπων και προσώπων ερχόταν με τον καιρό ως ανάγκη της ψυχής μου. Ίσως γιατί επαγγελματικά δούλεψα για το θέμα αυτό μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, και δουλεύω και σήμερα. Ίσως γιατί ο τόπος που με τίμησε για πολλά χρόνια στην πολιτική είναι κατεξοχήν αγροτικός. Ίσως γιατί ως πολιτικός δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω όσα πύρωναν την ψυχή και το μυαλό μου ως αναγκαία για την προκοπή της ελληνικής υπαίθρου και την ευημερία όσων ζουν σε αυτήν. Ίσως γιατί αισθάνομαι ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μοχλό για να ξεπεράσει η χώρα μου μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Ίσως, τέλος, για
όλα μαζί τα παραπάνω. Κατά την πορεία της αφήγησης για τοναναγνώστη μπορεί να προκύψουν και άλλες απαντήσεις.

Γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου σε έναν τόπο στον οποίο η γεωργία ήταν, και παραμένει, βασική παραγωγική δραστηριότητα και καθορίζει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι σπουδές μου –εντός και εκτός Ελλάδος– οι επιλογές μου αλλά και η συγκυρία φέρνουν την δραστηριότητα αυτή να κρατά ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής και πολιτικής διαδρομής μου.

Από το 1981 έως τον Μάιο του 1990 υπηρετώ την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) της τότε ΕΟΚ ως νομικός – στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Μάιο του 1990 έως τον Αύγουστο του 1991 υπηρετώ την αγροτική ανάπτυξη ως γενικός γραμματέας της περιφέρειας Θεσσαλίας και ως υπεύθυνος του Μεσογειακού Ολοκληρωμένου Προγράμματος (ΜΟΠ) της Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδας. Στη συνέχεια, έως τον Σεπτέμβριο του 1993, υπηρετώ τον τομέα ως γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, ΕΟΚ και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Από τον Δεκέμβρη του 1993 έως τον Απρίλιο του 2000 έχω θέσεις ευθύνης για την αγροτική πολιτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τον Μάρτιο του 2004, με την μετεξέλιξη του Υπουργείου Γεωργίας, ορίζομαι ως ο πρώτος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χώρα μου. Από τον Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα υπηρετώ και πάλι τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Τέλος, και αυτό έχει μια ξεχωριστή για εμένα σημασία, εκπροσώπησα για 13 χρόνια στη Βουλή των Ελλήνων το Κιλκίς, έναν κυρίαρχα αγροτικό νομό.

Εκτός από την αφήγηση του παρελθόντος και από μία βασική αναφορά στο παρόν, έχοντας βιώσει επί μακρόν και τη χαρά της διαδρομής και την τιμή της επιλογής αλλά και με πλήρη συνείδηση της ευθύνης της συμμετοχής, αισθάνθηκα την ανάγκη –γιατί όχι και το χρέος– να καταθέσω κάποιες απόψεις μου και για το αύριο ενός τομέα που παραμένει σημαντικός για την χώρα μου. Και έχει όλες τις δυνατότητες και την προοπτική να γίνει σημαντικότερος.

Αυτονοήτως οι απόψεις αυτές δεν δεσμεύουν ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποίαν υπηρετώ ούτε τον πολιτικό φορέα τον οποίον υπηρέτησα στο παρελθόν.

* Εισαγωγή στο βιβλίο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΗ

Σχολιάστε