My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Γεωργαντάς: Η ΑΤΕ κάνει παράνομες παρακρατήσεις

Από το Πολιτικό Γραφείο τουβουλευτή Κιλκίς,  Γ. Γεωργαντά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Αγροτική Τράπεζα προβαίνει σε αδικαιολόγητη παρακράτηση των επιδοτήσεων των αγροτών και επιστροφών από ΦΠΑ και πετρέλαιο.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων”, ένεκα των οποίων ο κ. Γεωργαντάς κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«…Το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας οι επιστροφές από ΦΠΑ και πετρέλαιο που δικαιούνται οι αγρότες μας, παρακρατούνται έναντι των χρεών τους προς το ίδρυμα…» αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος έγινε δέκτης των διαμαρτυριών των αγροτών του νομού.

«Προσεχώς στους λογαριασμούς των γεωργών και κτηνοτρόφων θα πιστωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Υπάρχει πλέον διάχυτη η ανησυχία, ότι οι τράπεζες – παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του νόμου 2538/97 εξαιρεί την οποιαδήποτε παρακράτηση όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις – θα ακολουθήσουν την εν λόγω πρακτική, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους, οδηγώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδυναμία να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να αγοράσουν τροφή για τα ζώα, φτάνοντας τον πρωτογενή τομέα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής», υπογραμμίζεται στην ερώτηση.

Ο βουλευτής του νομού επικαλείται επίσης ότι «…πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο του 2011), ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωνε, ότι «μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν ήδη λάβει»

Ο κ. Γεωργαντάς ζητεί να πληροφορηθεί από τους υπουργούς ποια μέτρα προφύλαξης των αγροτών και κτηνοτρόφων θα ενεργοποιήσουν και ποιες κυρώσεις σκοπεύουν να επιβάλλουν στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν παράνομες πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την ερώτηση συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ.

Η ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς και αυτή τη χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με παρακρατήσεις των επιδοτήσεων τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Όπως πληροφορούμαι, το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας οι επιστροφές από ΦΠΑ και πετρέλαιο που δικαιούνται οι αγρότες μας, παρακρατούνται έναντι των χρεών τους προς το ίδρυμα.

Προσεχώς στους λογαριασμούς των γεωργών και κτηνοτρόφων θα πιστωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Υπάρχει πλέον διάχυτη η ανησυχία, ότι οι τράπεζες – παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του νόμου 2538/97 εξαιρεί την οποιαδήποτε παρακράτηση όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις – θα ακολουθήσουν την εν λόγω πρακτική, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους, οδηγώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδυναμία να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να αγοράσουν τροφή για τα ζώα, φτάνοντας τον πρωτογενή τομέα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Οφείλω επίσης να θυμίσω, ότι πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο του 2011), ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωνε, ότι «μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν ήδη λάβει». Καθώς η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών μας, ενώ δημιουργούνται και τεράστια ερωτηματικά για την πρακτική που ακολουθείται από τις Τράπεζες,    Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι  οι κκ. Υπουργοί:

1.    Γνωρίζετε το παραπάνω πρόβλημα και τι έχετε πράξει μέχρι στιγμής για την επίλυση του;

2.    Τι μέτρα προφύλαξης των αγροτών και κτηνοτρόφων σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε, ώστε να μην οδηγηθούν στην οικονομική τους εξόντωση;

3.    Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τους πρωτογενείς κλάδους παραγωγής της χώρας μας, που αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας;

4.    Ποιες κυρώσεις σκοπεύετε να επιβάλετε στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν παράνομες πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου από τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

Σχολιάστε