My Twitter Feed

26 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πήρε εξιτήριο ο κ. Εμμανουήλ -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Γουμένισσα: Τα μεγάλα αιτήματα -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Ξανά σε μονοψήφιοι νούμερο -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Δ. Κυριακίδης σε κέντρα εμβολίων -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Πιάσαμε πάλι διψήφιο αριθμό -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Δικηγόροι: Φτάνουν λόγια και ευχές -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Αντικυβερνητικά βέλη από πέντε -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Βαλκαν. συνέλευση επιμελητηρίων

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Βαλκανική Συνέλευση Επιμελητηρίων που έγινε στο Βουκουρέστι 17-19 Νοεμβρίου.

tonikidisΑκολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Τονικίδη

Αγαπητοί Πρόεδροι του ABC

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον οικοδεσπότη μας, κ.Μιχάι Νταραμπάν

Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του κ Κωνσταντίνου Μίχαλου Προέδρου των Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Θα ήθελα να σας μιλήσω για λίγα λεπτά για προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί μας και τους πιθανούς τρόπους δράσης.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την οικονομία της ΕΕ. Είμαστε αντιμέτωποι με την ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Η οικονομία της ΕΕ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2016, 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχων, η μείωση των οι δημόσιων δαπανών και η αργή ανάπτυξη των χορηγήσεων δεν μπορούν να  εμπνεύσουν την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη ενισχύθηκε κατά μόνο κατά 3% το 2016, ενώ το 1998 διαμορφώθηκε στο 8,3%.

Επίσης η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού προβλήματος και όπως όλοι μας γνωρίζουμε η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας.

Η απάντηση των επιχειρήσεων στις μακρο-οικονομικές προκλήσεις μπορούν να συνδεθούν με τα ακόλουθα θέματα:

  • Ψηφιακή Οικονομία: Η ικανότητά μας στην προώθηση της νέας ψηφιακής οικονομίας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας. Η μετακίνηση δεδομένων και πληροφοριών σε διασυνοριακό επίπεδο είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου. Στην πραγματικότητα, οι ροές των δεδομένων και των πληροφοριών παράγουν σήμερα την μεγαλύτερη οικονομική αξία από το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών.
  • Ενέργεια: Δεν μπορούμε να έχουμε μια αναπτυσσόμενη οικονομία χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει πρόσβαση σε άφθονη, προσιτή, και ποικιλόμορφη ενέργεια.

Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, απαιτεί ευέλικτη ενεργειακή πολιτική που  συνεχίζει την υπεύθυνη ανάπτυξη των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, αυξάνει την αποδοτικότητα τους,  διερευνά όλες τις συναρπαστικές δυνατότητες των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες ενέργειας.

  • Μετανάστευση: Αν οι στρατηγικές μετανάστευσης είναι ευέλικτες για τη μεταγραφή ποδοσφαιριστών, γιατί είναι άκαμπτες για τις επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται στις παγκόσμιες αγορές. Η μετανάστευση θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης, εφόσον:
  1. Μεγιστοποιήσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των μεταναστών με την αύξηση του αριθμού αυτών που φτάνουν με μια προσφορά εργασίας στο χέρι.
  2. Ο στόχος της επιλογής μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης των οποίων το ανθρώπινο κεφάλαιο θα συμβάλει στην οικονομία της ΕΕ και
  3. Μεγαλύτερη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
  • Αξιοποίηση του ειδικού μας βάρους: Καθώς τα περισσότερα Βαλκανικά Επιμελητήρια έχουν προνομιακή πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά ή άλλα Διεθνή ταμεία & επιχορηγήσεις, αποτελούν προνομιακό συνομιλητή στη διαμόρφωση πολιτικών για  την καινοτομία, τοπικών καθεστώτων ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, μικροπιστώσεις, εκστρατείες μάρκετινγκ για τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Ένωση των Επιμελητηρίων Ελλάδος θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ABC ή με τα ενδιαφερόμενα Επιμελητήρια και μαζί να διερευνήσουν  τρόπους για την υποβολή προτάσεων για πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία και κεφάλαια.

Θα μπορούσε μάλιστα  να οργανωθεί στην Ελλάδα ένα workshop (εργαστήρι σκέψης και ανταλλαγής ιδεών) που να απευθύνεται στους εμπειρογνώμονες των Επιμελητηρίων σας με σκοπό να διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας.

Συμπέρασμα:

Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που θα μπορούσα να έχω επισημάνει, αλλά επέλεξα να επικεντρωθώ μόνο σε αυτά που αισθάνομαι ότι είναι τα πιο σημαντικά.

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την ευκαιρία να απευθυνθώ σε εσάς. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τους φίλους και εταίρους μας στο ABC για την πρόσκλησή μου εδώ σήμερα.

Σχολιάστε