My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ανέγγιχτη Δοϊράνη

doiraniΤαξιδιωτικό αφιέρωμα του “Έθνους”

Η λίμνη Δοϊράνη και μόνο θα έφτανε για να κατατάξει τον νομό στους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Μα υπάρχουν και χίλια δυο άλλα: από τις επιβλητικές κορυφές του Μπέλες και του Πάικου μέχρι τα περίφημα πνευστά της Γουμένισσας, το Κιλκίς σού απευθύνει μια πρόκληση που απλώς δεν μπορείς να αρνηθείς.

Τι κι αν δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα; Το υγρό στοιχείο «ζει και βασιλεύει» στο Κιλκίς και γύρω του περιστρέφεται ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πρότασης ολόκληρου του νομού. Η λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα με τη γειτονική ΠΓΔΜ, είναι το αδιαφιλονίκητο νούμερο ένα αξιοθέατο της περιοχής, και δικαίως, όπως διαπιστώνει ο κάθε επισκέπτης. Μια ευθεία δρόμος (σχεδόν) από τη Θεσσαλονίκη και η λίμνη απλώνεται μπροστά σου με τα χίλια της χρώματα. Στις όχθες της απλώνεται και το «όνομα και πράγμα» δάσος Χίλια Δέντρα, με τις αιωνόβιες βελανιδιές και τα υπέργηρα πλατάνια.

Μια ψαροκαλύβα ξεχωρίζει ανάμεσα στα δέντρα και τα ήρεμα νερά της Δοϊράνης.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

Μια ψαροκαλύβα ξεχωρίζει ανάμεσα στα δέντρα και τα ήρεμα νερά της Δοϊράνης.

Αν η Δοϊράνη είναι η αφορμή που θα σε φέρει στο Κιλκίς, γρήγορα θα ανακαλύψεις πως θα βρεις πολλούς ακόμη λόγους για να έρθεις και να ξαναέρθεις στην περιοχή. Οι ορεινοί όγκοι του κατάφυτου Πάικου είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακοί, τα χρώματα χορταστικά, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, ενώ τη δική τους ξεχωριστή πινελιά προσφέρουν και τα σχετικά νέα μα τόσο όμορφα μοναστήρια της περιοχής. Στη Γουμένισσα θα ακούσεις από πρώτο… αυτί τα περίφημα χάλκινα πνευστά της περιοχής, στην Αξιούπολη θα δεις ένα πρότυπο μουσείο φυσικής ιστορίας και στο Σκρα θα πατήσεις χώματα που γνώρισαν φονικές μάχες που έκριναν εν πολλοίς τη μοίρα της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά του νομού, προς Βορρά και Ανατολή, υψώνονται αντίστοιχα το όρος Μπέλες, φυσικό σύνορο Ελλάδας-Βαλκανίων, και οι κυματιστές κορυφές των Κρουσσίων. Και βέβαια είναι κι οι δυο ποταμοί που διασχίζουν το Κιλκίς στον δρόμο τους προς τον Θερμαϊκό, ο Αξιός και ο Γαλλικός, κι ανάμεσά τους ολόσπαρτα χωράφια, αλλοτινά θέατρα πολεμικών συγκρούσεων.

Το Κιλκίς είναι τόσο κοντά στην πολυπληθή συμπρωτεύουσα κι ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από την τουριστική «ισοπέδωση». Καταφέρνει να προστατεύει τις ομορφιές του και μοιάζει να προτιμά την ήπια και μεθοδευμένη αξιοποίησή τους, προσφέροντας μια εξαιρετική πρόταση στον ανήσυχο ταξιδιώτη. Η ίδια η πόλη του Κιλκίς αποτελεί μια εξαιρετική βάση για εξορμήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του νομού, ωστόσο η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι τόσο μικρή που άνετα μπορείς να επιλέξεις και εκείνη ως βάση.

Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους της Κυριακής» / Ενθετο: «Ταξίδι»

Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

 

Σχολιάστε