My Twitter Feed

16 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Αφιέρωμα: Η Τέχνη στο Σινεμά

H ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΙΛΚΙΣ “ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΘΟΝΗ” ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ” Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ”, ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 24 ΚΑΙ  ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΠΟΝΓΑ .

Η τέχνη πάντα είχε διάφορες μορφές να εκφράζεται. Η αίσθησή της όμως μέσα από την κινηματογραφική τέχνη αποκτά διαφορετική αισθητική, στην ουσία η δημιουργία του καλλιτέχνη εμφανίζεται μέσα από τη σινέ-ματιά κι αυτό δεν είναι λίγο. Στις δύο (ή τρεις, το κοινό θα αποφασίσει!) ταινίες του αφιερώματος προβάλλεται από τη μια το πάθος του Γιαννούλη Χαλεπά για τη γλυπτική, ένα πάθος όμορφο και αμαρτωλό όπως όλα τα πάθη που τον οδηγεί στις φλόγες της λύτρωσης της δημιουργίας και από την άλλη η μοναδική λογοτεχνική ικανότητα του σπουδαίου πεζογράφου μας Γιώργου Βιζυηνού που μπορεί να συγκριθεί μονάχα με την κάθοδο στην τρέλα, την απομόνωση, την κόλαση της αιώνιας μοναξιάς.

Αν οι θεατές το επιθυμούν, κατά τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος θα προβληθεί μια ταινία έκπληξη με θέμα την ποίηση. Αν η αίθουσα έχει όμως μονάχα απόντες (αφού κανείς δε νοιάζεται για την ποίηση στη χώρα μας πια, μονάχα για τα μνημόνια και το ξεπούλημα της Ελλάδας υπάρχουν πλέον θιασώτες) τότε το φιλμ-έκπληξη δε θα προβληθεί.

Εσείς αποφασίζετε. Οι εναπομείναντες εραστές της Τέχνης…

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 24.4.12 – ώρα 8μμ

Το μόνο της ζωής του ταξείδιον (Λογοτεχνία-Βιζυηνός)

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης-Παραγωγή: 2001-Διάρκεια: 87΄

Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη, Λάζαρος Ανδρέου, Υβόννη Μαλτέζου Μόνον Της Ζωής Του

 

 

 

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται στο Δρομοκαίτειο ψυχιατρείο της Αθήνας. Λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει το ερωτικό του πάθος για τη δωδεκάχρονη Μπετίνα. Ζώντας έγκλειστος προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και την Θράκη. Ταυτοχρόνως, ξαναδιαβάζει και το λογοτεχνικό του έργο που στηρίζεται σΑ αυτές τις μνήμες. Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεων είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς του. Ο συγγραφέας θυμάται την παιδική του ηλικία που έζησε στην Κωνσταντινούπολη και τη συνδέει με την παιδική ηλικία του ήρωά του διηγήματος. Το βίωμα, αλλά και η λογοτεχνική του επεξεργασία, μπλέκονται στο ταραγμένο του μυαλό. Ο παππούς ζει το ταξίδι μέσα από τα παραμύθια. Ποτέ στη ζωή του δεν κατάφερε να ταξιδέψει, εκτός από μία φορά. Μόνο ένα πραγματικό ταξίδι του επιτρέπει η ζωή, αυτό προς τον ουρανό.

 

Τετάρτη 25.4.12-ώρα 8μμ

Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς (Γλυπτική)

Σκηνοθεσία-παραγωγή-μοντάζ-σενάριο: Στέλα Αρκέντη

Διάρκεια: 110′ -παραγωγή: 2011

Παίζουν: Ιωάννα Γκαβάκου, Τάκης Βογόπουλος, Μαρίνα Κορέλη, Ζαχαρίας Φιλιππότης και ο Θανάσης Παπαθανασίου

Η ταινία περιγράφει την μαρτυρική ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά στην προσπάθεια του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες την νέα εποχή. Στην ταινία καθρεφτίζεται ο αγώνας του καλλιτέχνη που επιζητά να δώσει ψυχή στο πηλό και για τον σκοπό αυτό θυσιάζεται ο ίδιος…
Μπήκε στα Τάρταρα της γης για να ξεχάσει όσο ήξερε
Και να μάθει τα άλλα – αυτά τα μυστήρια
Της Θείας Θελήσεως… να μάθει πως η ύλη γίνεται πνεύμα
Και γύρισε στον κόσμο μας για να μας φανερώσει την Θεία Αρμονία.

 

10.00μμ: εάν οι θεατές το επιθυμούν -με την παρουσία τους-θα προβληθεί ταινία έκπληξη με θέμα την ποίηση και τις ακραίες ερωτικές καταστάσεις και σχέσεις…

Σχολιάστε