My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διόδια: Κατατέθηκαν ασφαλιστικά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αύξηση κρουσμάτων – 5 σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Αυξήσεις-σοκ στη τιμή του νερού

Σε έξι δημοτικές ενότητες του Κιλκίς – Τι λέει η Λαϊκή Συσπρίρωση.

Αύξηση της τιμής του νερού κατά 30% σε όλες τις δημοτικές ενότητες πλην αυτής του Κιλκίς αποφάσισε η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η αύξηση είναι επιβεβλημένη προκειμένου να καλυφθεί προβλεπόμενο άνοιγμα ύψους 700.000 ευρώ για την επόμενη τριετία. Έτσι, υπερψηφίστηκε να υλοποιηθεί η ανωτέρω αύξηση μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών ετών.

Η συζήτηση στο ΔΣ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη παρουσία μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα οποία ξεδίπλωσαν πανό με το σύνθημα «το νερό είναι δημόσιο αγαθό».

Εξ` άλλου, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ΣΣ Μουριών, Αναστάσιος Σελαλματζίδης τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της πρότασης για αυξήσεις. Επίσης, το μέλος του ΤΣ Μεγ. Στέρνας, Θωμάς Μιχαηλίδης, ζήτησε από τους δημ. συμβούλους να μην ψηφίσουν τις αυξήσεις, κάνοντας λόγο για πρόσθετο βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και για ακαταλληλότητα του νερού.

Όπως τόνισε στη συνεδρίαση ο Παύλος Τονικίδης, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν αυξήσεις αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και μειώσεις στη τιμή του νερού. Παράλληλα, έκανε λόγο για εκατοντάδες διαρροές που υφίστανται για πολλούς μήνες, με το σχετικό κόστος να επωμίζονται οι δημότες.

«Στο Χωρύγι παρατηρήθηκαν διαρροές επί 5 μήνες, ενώ στον Μικρόκαμπο επί δίμηνο. Πάτε στους οικισμούς της ΔΕ Πικρολίμνης για ν` ακούσετε παντού παράπονα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Η απόφαση για τμηματικές αυξήσεις της τιμής του νερού μέσα στην επόμενη τριετία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε κατοίκους των οικισμών των έξι ΔΕ, καθώς θα έλθουν να προστεθούν σε άλλες επιβαρύνσεις που είχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα όπως π.χ. η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

“Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, η Διοίκηση του Δήμου πρότεινε και ψήφισε αύξηση των τιμολογίων του νερού σε όλα τα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων εκτός της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς από 1/1/2018.

Η πρόταση αυτή έρχεται να εφαρμόσει νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον οποίο οι ισολογισμοί των ΔΕΥΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοσκελισμένοι. Ενώ η αιτιολόγηση της Διοίκησης του Δήμου είναι ότι οι Δημοτικές Ενότητες (πλην του Κιλκίς) έχουν φθηνότερο τιμολόγιο, άρα θα πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθεί το κόστος.

Είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Δήμου, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν το αγαθό του νερού και τη χρήση του ως εμπόρευμα. Το αντιμετωπίζουν με όρους «κόστους» και «κέρδους» και έτσι καλούν το λαό να το ακριβοπληρώνει.

Από κοινού Κυβέρνηση και Δήμος, έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα είναι ήδη λεηλατημένο, η ανεργία παραμένει στα ύψη, η απλήρωτη εργασία δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, οι φτωχοί αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, η υψηλή φορολογία παραμένει, ενώ οι λαϊκές οικογένειες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους στην υγεία, στην παιδεία και αλλού, καλύπτοντας οι ίδιες το κενό που αφήνει η Κυβέρνηση και ο Δήμος. 

Η αύξηση αυτή δεν θα είναι η μοναδική για το επόμενο διάστημα. Από την αρχή της χρονιάς σε όλους τους λογαριασμούς θα προστεθεί και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα τα τιμολόγια του νερού να εκτοξευτούν παραπέρα, ενώ ήδη και στα σημερινά τιμολόγια ο λαός πληρώνει σειρά τελών και φόρων.

Σήμερα, στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς, δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα με την ποσότητα του νερού (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και με την ποιότητά του, μιας και το δίκτυο χρειάζεται σοβαρή συντήρηση και αντικατάσταση σε πολλά κομμάτια του, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες περιοχές (π.χ. ΔΕ Κρουσσίων και ΔΕ Πικρολίμνης) όπου το νερό είναι ακατάλληλο. Είναι γνωστό σε όλους ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη μία πληρώνει για το νερό που δεν πίνει και δεν χρησιμοποιεί, και από την άλλη ξαναπληρώνει για να αγοράζει νερό από το εμπόριο ή πανάκριβα φίλτρα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλέσαμε τη Διοίκηση να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Συμβούλους να μην το ψηφίσουν. Να υπάρξει έμπρακτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, σε μια πολιτική που στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τσακίζει το λαό. Να μην προχωρήσει καμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ. Να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα έργα για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού. 

Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και της κινητοποίησης στην οποία είχε καλέσει η Λαϊκή Συσπείρωση και ο δημοτικός και οι τοπικοί της σύμβουλοι από τις προηγούμενες ημέρες, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε την αύξηση στο τιμολόγιο του νερού και μάλιστα χωρίς απώλειες (όταν για άλλα θέματα οι «κοκορομαχίες» και οι διαφωνίες σε επί μέρους θέματα δίνουν και παίρνουν). 

Καλούμε το λαό του Δήμου να συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του, να μην δεχτεί να του φορτώσουν κι άλλα βάρη Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Να διεκδικήσει:

  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό με άμεση μείωση των τιμολογίων σε άνεργους, απλήρωτους εργάτες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο.
  • Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, απ’ τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
Σχολιάστε