My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Αυξάνονται τα ποσοστά φτώχειας

Η ευρύτερη περιοχή Μουριών του Δήμου Κιλκίς, είναι η μόνη περιοχή του νομού μας που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας για το 2009, και παραμένει εκεί και το 2012. Επιπλέον, όμως, φτωχές θεωρούνται πλέον και οι περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης στο Δήμο Κιλκίς, καθώς και της Ειδομένης και του Ευρωπού σ` αυτόν της Παιονίας.

mouries-stathmos-001Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τους υπολογισμούς της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια αλλά και των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό, επιχειρήθηκε η αποτύπωση εκείνων που φιλοξενούν πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για τα έτη 2009 και 2012 (κατά την ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται για τον πληθυσμό που ζει με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας).

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών ανισοτήτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς στις φτωχές περιοχές για το 2012 στο πολεοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευκαρπίας, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Συκεών και Μενεμένης.

Στο σύνολο της ΠΚΜ παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των περιοχών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας μεταξύ των ετών 2009 και 2012.

Αναλυτικά, στην Ημαθία για το 2009, οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η Ειρηνούπολη, η Μελίκη, και ο Κοπανός. Για το 2012, στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές προστίθενται το Μακροχώρι και η περιοχή του Πλατέος.

Στην ενότητα της Πέλλας, για το 2009, οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (Δ.Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (Δ.Αλμωπίας) εμφάνιζαν εισοδήματα που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστίθενταν η Άρνισσα (Δ.Έδεσσας), η Σκύδρα (Δ.Σκύδρας) και η Καρυώτισσα (Δ.Πέλλας).

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι η μία από τις δύο ΠΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για το έτος 2009, όλες οι περιοχές της βρίσκονταν πάνω από το όριο φτώχειας. Η οικονομική κρίση, ωστόσο, επέφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα των κατοίκων καθώς τέσσερις περιοχές (Κορινός του Δ. Κατερίνης, και Κίτρος, Μεθώνη, Κολινδρός του Δ. Πύδνας – Κολινδρού) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012.

Η περιοχή των Σερρών περιλαμβάνει πολλές περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο το 2009, όσο και το 2012. Ειδικότερα, για το 2009, οι περιοχές αυτές είναι οι παρακάτω: Δράβησκος, Πρώτη (Δ.Αμφίπολης), Πεντάπολη, Χρυσό (Δ.Εμμανουήλ Παππά), Στρυμωνικός, Ηράκλεια (Δ.Ηράκλειας), Γάζωρος (Δ.Νέας Ζίχνης), Κ.Πορόια, Ν.Πετρίτσι (Δ.Σιντικής), Μαυροθάλασσα (Δ.Βισαλτίας). Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστέθηκαν οι εξής: Ν.Σκοπός (Δ.Εμμανουήλ Παππά), Ροδολίβος (Δ.Αμφίπολης), Αλιστράτη, ΣΣ Αγγίστης (Δ. Νέας Ζίχνης) και Ροδόπολη (Δ. Σιντικής).

Αναφορικά με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το έτος 2009, δεν υπήρχε περιοχή που να βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για το 2012, οι περιοχές του Πευκοχωρίου (Δ.Κασσάνδρας) και της Συκιάς (Δ.Σιθωνίας) ανήκαν στην κατηγορία των φτωχών περιοχών.

Πηγή: pestogr.blogspot.com 

Σχολιάστε