My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αυλαία για σινεμά στην “Τέχνη”

Η έναρξη της Κινηματογραφικής Λέσχης της Τέχνης θα γίνει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 8.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς με την εξαιρετική ταινία του Τώνη Λυκουρέση “Σκλάβοι στα δεσμά τους”.

Η ταινία είναι μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομότιτλου κοινωνικού μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ενός βιβλίου που σημάδεψε τα ελληνικά γράμματα, αφού είναι από τα πρώτα που γνώρισαν λογοτεχνικά στον έλληνα αναγνώστη  τις ιδέες του σοσιαλισμού των αρχών του περασμένου αιώνα.

Ο Κ. Θεοτόκης (1872-1923), γόνος πτωχευμένων αριστοκρατών, εθελοντής μαχητής στην Κρητική Επανάσταση, δημοτικιστής, με φυσικομαθηματικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές στη Σορβόννη και έπειτα στο Μόναχο, μελέτησε εκεί τον Μαρξ και μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του Κέρκυρα, επιδόθηκε στη διάδοσή τους, και ως ιδρυτικό μέλος του «Σοσιαλιστικού Ομίλου» και του «Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου» και με το έργο του (ποιητικό, μεταφραστικό, πεζογραφικό). Μεταξύ των κορυφαίων, εμπνευσμένων από τις σοσιαλιστικές ιδέες, πεζογραφικών έργων του είναι τα εξής: «Η τιμή και το χρήμα», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», «Κατάδικος», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα».

«Οι “Σκλάβοι στα δεσμά τους” είναι ένα σπουδαίο λογοτεχνικό κείμενο, που χαρακτηρίζεται από μια πολυπρόσωπη ανάπτυξη ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών ρήξεων, μέσα από τα ατομικά πάθη και τις ταξικές αντιπαλότητες των ηρώων του. Ένα προφητικό σχόλιο για τις επερχόμενες ανακατατάξεις της νέας ακόμα ελληνικής κοινωνίας, αρχές του 20ού αιώνα. Η δραματική πτώση μιας κερκυραϊκής αριστοκρατικής οικογένειας, η άνοδος μιας νέας τάξης, των αστών, και η αγωνία ύπαρξης των “στρατευμένων” σοσιαλιστών της εποχής, όλα συνθέτουν μιαν αφηγηματική πλοκή εικόνας και λόγου, ιδιαίτερα πυκνή και ερεθιστική για έναν κινηματογραφιστή. Και, επιπλέον, ξεπερνούν σαν δραματικός καμβάς τα στενά πλαίσια της τότε Επτανήσου και μας δίνουν υλικό σχολιασμού των κοινωνικών αλλαγών, από τότε έως σήμερα, στην ευρύτερη διαμόρφωση ακόμα και της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Με το βιβλίο του ο Θεοτόκης καταθέτει ένα οξύ πολιτικοκοινωνικό σχόλιο και προσφέρει ουσιαστικό υλικό για την κινηματογραφική μεταφορά, μέσα από τις φιλοδοξίες και τις συγκρούσεις προσώπων, που, τελικά, ηττώνται ή, αντίστοιχα, βγαίνουν νικητές στη ζωή. Και, επιπλέον, με ισχυρό ταξικό πλαίσιο αναφοράς, πίσω από τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις».

Ο συγγραφέας του βιβλίου έμεινε στην ιστορία σαν ο πατέρας του κοινωνικού (σοσιαλιστικού) μυθιστορήματος και ως ο πρώτος που πέρασε στο λογοτεχνικό προσκήνιο τις λαϊκές μάζες.

Ελάτε  να ανοίξουμε παρέα την κινηματογραφική μας αυλαία, να διασκεδάσουμε, να αφεθούμε στη μαγεία της εικόνας,να προβληματιστούμε, να κερδίσουμε αυτό που κάθε φορά θα φέρνουν  οι τίτλοι τέλους και κυρίως να απολάυσουμε τη συντροφιά και το λόγο του δημιουργού της ταινίας Τώνη Λυκουρέση.

Με εσάς μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη, όμορφη, σκεπτόμενη, χαρούμενη  παρέα, γιατί …..οι παρέες γράφουν  τις ιστορίες της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές της λέσχης μας θα γίνονται στη συνέχεια κάθε δεύτερη Τετάρτη στον χώρο που ήδη ετοιμάσαμε  στην Τέχνη για εσάς με αγάπη και αισθητική, στις 8.00 το βράδυ.

Σχολιάστε