My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Από το Κιλκίς ο ένας συλληφθείς

Από το νομό Κιλκίς είναι ο 25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης, ο οποίος συνελήφθη από τουρκική περίπολο μαζί με τον λοχία ΕΠ.ΟΠ, σκαπανέα Μηχανικού, Δημήτρη Κουκλατζή.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης, με το υπουργείο Εθν. Αμυνας να το γνωστοποιεί το πρωί της Παρασκευής, ενώ βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη ένα έντονο πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Αδριανούπολης, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και πρόκειται να δικαστούν την Δευτέρα.

Η τουρκική ιστοσελίδα Birlik δημοσίευσε φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, ενώ κατά την ίδια ιστοσελίδα στο δικαστήριο βρέθηκε και η μητέρα του ενός συλληφθέντος.

Τις συνθήκες υπό της οποίες συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο, κατέθεσαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, υπογραμμίζοντας «δεν είμαστε πράκτορες».

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών. Ο Τούρκος επιτελάρχης, μάλιστα, φέρεται να δεσμεύτηκε στον Έλληνα ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό οι δύο στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία, αλλά μόνο για παράνομη είσοδο σε ξένο έδαφος, χωρίς άδεια. Κατά τις ίδιες πηγές, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται τα τουρκικά Μέσα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Τα ίδια Μέσα αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε επίσης λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», “για υποψία παραποίησης στοιχείων”, για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του είπε πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας τις πληροφορίες ότι η Αγκυρα συνδέει την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

 

Σχολιάστε