My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Αποφασίζουν γι` απεργία οι καθηγητές του Κιλκίς

kathigites1Από αύριο Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί “στο χακί”.

Πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 2 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, η έκτακτη γενική συνέλευση της τοπικής ΕΛΜΕ προκειμένου ν` αποφασίσει επί της πρότασης της ΟΛΜΕ γι` απεργία των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την ερχόμενη Παρασκευή, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο μεταξύ, από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου ξεκινά η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και βάσει της απόφασης που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος. Από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η επίδοση των φύλλων πορείας σε περίπου 85.000 εκπαιδευτικούς. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται πολιτική επιστράτευση χωρίς να έχει ληφθεί επισήμως απόφαση για απεργία.

Στην ανακοίνωση του υπουργού αναφέρεται ότι:

«α. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Ειδικά, οι αποσπασμένοι, ή όσοι έχουν διατεθεί, εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.

β. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί».

Απορρίφθηκε το αίτημα για ακύρωση της επιστράτευσης

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των κτιρίων (σχολείων), που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.

Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ’ αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πριν από τρεις ημέρες (10 Μαΐου 2013) αποφάσισε να θέσει σε έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) πρότασή της για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων. Ακολούθησαν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων υπουργών για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Οι κυβερνητικές αυτές αποφάσεις, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και «από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους, καθώς και τη σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις εξετάσεις». Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση.

Στην προσφυγή της η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την αναγκαστική εργασία και στο άρθρο 23 του συνταγματικού χάρτη, που προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία. Ακόμη, παραβιάζει την 29 Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία και τις Διεθνείς Συμβάσεις 105 (κατάργηση αναγκαστικής εργασίας), 87 (περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) και 98 (κατοχύρωσης του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης), όπως επίσης παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη», όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή τους, και επισημαίνουν: «η απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να προτείνει προς έγκριση των ΕΛΜΕ την προκήρυξη 24ωρης απεργίας δεν συνιστά αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας, ούτε ασφαλώς επείγουσα κοινωνική ανάγκη, από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή». Επίσης, η ΟΛΜΕ προσθέτει πως «οι αποφάσεις για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών επικαλούνται αυθαίρετα και παντελώς αστήρικτα τον υποτιθέμενο κίνδυνο δήθεν πρόκλησης στην υγεία των υποψηφίων μαθητών».

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της αναφέρει ότι «η εκτελεστική εξουσία επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία δεν ενεργοποίησε καν οποιαδήποτε μορφή ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου και ούτε επέδειξε διάθεση καλόπιστης διαπραγμάτευσης για την επίλυση των φλεγόμενων προβλημάτων του κλάδου και του δημοσίου σχολείου, προβλήματα που επιτείνονται με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει στην παρούσα χρονική στιγμή διατάξεις για τις οποίες μόλις προ ολίγων μηνών μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αναγνωρίζοντας εμμέσως τον επιζήμιο χαρακτήρα τους».

Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν «σφόδρα πιθανό» ότι όλα θα είχαν αποτραπεί εάν το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρά η ΑΔΕΔΥ

Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία για σήμερα Τρίτη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καθηγητές, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει μετά την εισήγηση της ΟΛΜΕ για εξαήμερη απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ. Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε επίσης την προκήρυξη τετράωρη στάσης εργασίας για την Πέμπτη 16 Μαΐου.
«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) την Πέμπτη 16/5/2013 και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, «ώστε» όπως αναφέρει «να σταλεί ξεκάθαρη απάντηση στις δημοκρατικές εκτροπές “ποινικοποίησης της σκέψης για απεργία”».

«Δεν συμμετέχουν οι καθηγητές στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ»

Δεν θα συμμετάσχουν οι καθηγητές στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος. «Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν αύριο στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστος.

Για κάλεσμα σε απεργοσπασία από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ηλίας Πατίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. «Καταγγέλλουμε το ανοιχτό κάλεσμα σε απεργοσπασία όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Αυτοί που καλούν τον κόσμο να μη δώσει την απεργιακή μάχη ενάντια στην επιστράτευση και να μπει στα σχολεία δήθεν με το κεφάλι ψηλά , δηλαδή με το κεφάλι χαμηλά, είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κλάδο . Όλοι αύριο στην απεργία και στις γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα» τόνισε.

Αύριο, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 10 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια.

Ανοιχτό γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές

«Θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που διαλύει τη χώρα, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε από την πλευρά του δίκιου και της αξιοπρέπειας. Και θα το κάνουμε, όσο περνάει από το χέρι μας. Δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Αλλά, πίστεψέ μας, δεν υπάρχει άλλη λύση». Τα παραπάνω επισημαίνει η ΟΛΜΕ σε ανοιχτό γράμμα προς τους μαθητές επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν οι καθηγητές να ξεκινήσουν αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα.

«Πολλά δημόσια σχολεία καταργούνται και συγχωνεύονται, άλλα δεν έχουν θέρμανση, εξοπλισμό, αίθουσες και εργαστήρια. Με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε, χωρίς να νοιάζονται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιους μισθούς. Μπορούν ακόμη να μας απολύουν με το παραμικρό. Μετά από αυτά τα τελευταία μέτρα το ποτήρι ξεχείλισε. Πήραμε την απόφαση πως δεν πάει άλλο πια. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να απεργούμε σε μέρες που κάποιοι από σας δίνουν κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους. Όμως, δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την περίοδο για να συγκρουστούμε, αλλά η κυβέρνηση, που προώθησε αυτά τα μέτρα. Ούτε είναι εύκολο για μας σε τέτοιες συνθήκες να στερηθούμε το μισθό μιας πολυήμερης απεργιακής περιόδου. Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ.

agelioforos.gr

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos

Σχολιάστε