My Twitter Feed

8 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός Κυριακίδη για το 2021 -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Έργα 121,5 χιλ. στη ΔΕ Ευρωπού -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης! -

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, 2022

Αύξηση διασποράς της πανδημίας -

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, 2022

Δηλώνουν έτοιμοι οι αγρότες! -

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, 2022

Δραματικό sos από κτηνοτρόφους -

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, 2022

Τα δωρεάν τεστ σε Κιλκίς – Παιονία -

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, 2022

“Όχι αιολικός σταθμός σε Μπέλλες” -

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, 2022

Απολογισμός Κυριακίδη για το 2021

Δημόσια παρουσίαση των πεπραγμένων του έτους 2021 πραγματοποίησε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στη κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

Στο παρατηρητήριο του πεπραγμένου έργου πρωτεύουσα θέση είχαν η νέα διασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, της ΔΕΥΑΚ για την κατασκευή δύο διυλιστηρίων σε Κιλκίς και Πικρολίμνη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘’Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’’ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βάσει της οποίας όπως επισήμανε ο κ. Κυριακίδης ο Δήμος Κιλκίς ανεβαίνει πιο ψηλά στο σκαλί των εθνικών χρηματοδοτήσεων, κερδίζοντας σε έργα υποδομής για τους πολίτες της πόλης και των χωριών, τα υπό δημοπράτηση τεχνικά έργα στην οδοποιία και στις παιδικές χαρές, η υπογειοποίηση του εμπορικού κέντρου της πόλης του Κιλκίς και μια σειρά μέτρων κοινωνικής προστασίας που εφαρμόστηκαν.

Ως τέτοια αναφέρθηκαν η οριζόντια μείωση κατά 5% των ανταποδοτικών τελών σε όλα τα νοικοκυριά, η μείωση κατά 50% του τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, η πλήρης απαλλαγή για τα ΑμεΑ με ποσοστό 80%, η πλήρης απαλλαγή από τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, η μείωση κατά 65% των τροφείων στις ίδιες μονάδες προσχολικής αγωγής, η πλήρης απαλλαγή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από το τέλος των κοινόχρηστων χώρων την καλοκαιρινή περίοδο.

Αφιερώσαμε την ενέργειά μας στο σχεδιασμό νέων έργων τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς παρακολουθώντας συγχρόνως την εξέλιξη των συνεχιζόμενων και απαντώντας σε πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας. Δουλέψαμε πυρετωδώς και για μήνες προτάσεις ένταξης στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, αυξήσαμε τα έσοδά μας, εξοικονομήσαμε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, δημιουργήσαμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για τη μέση οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με την κοινωνική μας πολιτική, βγήκαμε μπροστά για να ελαφρύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, το φορτίο της πληττόμενης επιχειρηματικότητας ενισχύσαμε τις μάχιμες μονάδες της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας με νέα εξοπλιστικά μέσα για να διευκολύνουμε το έργο τους, βελτιώσαμε την αισθητική του δημόσιου χώρου, προσφέραμε μια αξιόπιστη πολιτιστική πρόταση στους συμπολίτες μας, στηρίξαμε τον αθλητισμό, επικοινωνήσαμε τους ανθρωπιστικούς σκοπούς του εθελοντισμού ως μοχλό στήριξης της συνοχής και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας.

Τις θετικές πλευρές του δημοτικού έργου ενίσχυσαν ακόμη η παραχώρηση του κτηρίου της παλιάς Νομαρχίας στο Δήμο για πολιτιστικές χρήσεις, τα σχολικά γεύματα σε δεκαεννέα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κιλκίς, η λειτουργία του νέου ταρτάν που έδωσε πόντους στον αθλητισμό, η λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του πρώτου δημοτικού βρεφικού σταθμού ‘’Πασχαλίτσα’’.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς εξήρε όλα τα μέλη της Δημοτικής Διοίκησης, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους και τις Διοικήσεις των Νομικών Προσώπων, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους ειδικούς συνεργάτες για τη σκληρή δουλειά και το παραγόμενο έργο τους που αναπότρεπτα συνδέεται με το επίπεδο συνεργασίας που έχουν αναπτύξει ενώ τόνισε ότι εάν πριν δύο χρόνια η συνείδηση της συνεργασίας είχε εμπεδωθεί, το 2021 ήταν πλέον επικυρίαρχη ως μια ηθελημένη πράξη ωριμότητας και αυθεντικής αγάπης για τον τόπο.

Τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το 2021 παρουσιάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη και εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους τον απολογισμό και τη συζήτηση που ακολούθησε παρακολούθησαν μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και πολίτες.

Σας παρατίθεται το πεπραγμένο έργο ανά τομέα.

Μέτρα προστασίας κατά της Covid – 19

Η θωράκιση του γενικού πληθυσμού έναντι της πανδημίας στις διαδοχικές εκφάνσεις της επιτάθηκε με την επίμονη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με την ενθάρρυνση προώθησης του προγράμματος εμβολιασμού ‘’Ελευθερία’’ ως η μοναδική επιστημονικά εγγύηση για τη σταδιακή έξοδο του κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση.

Η προστασία της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Κιλκίς, η υγειονομική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, η προσπάθεια τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, απέκτησαν νέο περιεχόμενο εξαιτίας κυρίως του εμβολιαστικού προγράμματος με στοχευμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Διοίκηση

  • Επέκταση και λειτουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών για την εξυπηρέτηση του πολίτη από το σπίτι ή από τον εργασιακό του χώρο (αποδεικτικό δημοτικής ενημερότητας, αίτηση πάγιας ρύθμισης Ν.4646/2019, αίτηση ρύθμισης Ν.4764/2020 στην ενότητα Τμήμα Ταμείου, αίτηση μεταβολής τ.μ. (Ν.4830/2021 στην ενότητα Τμήμα Δημοτικών Εσόδων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης)
  • Απολυμάνσεις σε δημοτικές κτηριακές εγκαταστάσεις
  • Διάθεση μέσων ατομικής προστασίας (αντισηπτικά υγρά, είδη καθαρισμού, προστατευτικές μάσκες και γάντια)

Κοινωνική Πολιτική

  • Εξυπηρέτηση μεταφοράς 56 ηλικιωμένων ανθρώπων, με σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, για τον εμβολιασμό τους στα εμβολιαστικά κέντρα με τη συνδρομή υπηρεσιακών οχημάτων και του προσωπικού της κοινωνικής δομής ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’
  • Κινητοποίηση Δήμου και Κοινοταρχών για ενημέρωση επί του εμβολιαστικού προγράμματος και την επίσκεψη εμβολιαστικών ομάδων σε Κοινότητες και οικισμούς όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
  • Συνεργασία Δήμου και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την εφαρμογή Κατ΄ Οίκον εμβολιασμών σε υπέργηρους και ηλικιωμένους.
  • Ολοκλήρωση υγειονομικής δωρεάς με την προμήθεια και διάθεση αναπνευστήρων και υγειονομικού υλικού,αξίας 25.296 ευρώ, στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Εκπαίδευση

  • Απολυμάνσεις σε σχολικές μονάδες
  • Προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας (αντισηπτικά υγρά, είδη καθαρισμού, μάσκες, γάντια) σε μαθητές, διδακτικό προσωπικό και σχολικές καθαρίστριες)
  • Πλήρη απαλλαγή του μισθώματος για τα σχολικά κυλικεία

Ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας

  • Απαλλαγή πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω Covid -19 από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών
  • Πρόσκληση συμμετοχής στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και εν μέσω Covid οφειλών (Ν. 4764/2020) με εκπτώσεις και χωρίς προσαυξήσεις στην οποία ανταποκρίθηκαν 21 δημότες και επιχειρήσεις.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο εμπορικό κέντρο (οδός 21ης Ιουνίου, οδός Εθ. Αντίστασης και πεζόδρομος 25ης Μαρτίου) με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χωροθετημένη ζώνη με πλήρη απαλλαγή των καταστημαρχών από τα τέλη πεζοδρομίου την Παρασκευή και τις αργίες του Σαββατοκύριακου κατά τους θερινούς μήνες
  • Συνέχιση του μέτρου εξαίρεσης των μικροπωλητών από την καταβολή του ημερήσιου τέλους στη λαϊκή αγορά του Κιλκίς εξαιτίας των υγειονομικών ρυθμίσεων έναντι της Covid – 19

Υποστηρικτικά μέτρα

  • Εντατικοποίηση προγράμματος απολυμάνσεων στο δημόσιο χώρο με τακτικές εφαρμογές μικροβιοκτονιών σε δημοτικές κτηριακές εγκαταστάσεις, δημοτικά κτήρια, πλατείες, πάρκα, κοινόχρηστους χώρους, απολυμάνσεις σε υπηρεσιακά οχήματα του Δήμου καθώς και σε κοινόχρηστους δρόμους.
  • Ενημερωτική εκστρατεία Δήμου Κιλκίς για την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος με τη σύμπραξη Ιατρικού Φαρμακευτικού, Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς – Διάθεση προωθητικού υλικού σε εμπορική αγορά, σε μαζικούς χώρους (Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου, Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος) δημοτικές υπηρεσίες και Κοινότητες
  • Συμμετοχή στους καταδρομικούς εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε Μικρόκαμπο, Νέα Σάντα, Χέρσο, Μουριές, Νέο Αγιονέρι και Μεγάλη Βρύση.
  • Παραχώρηση σε δημοτική εγκατάσταση (Α΄ΚΑΠΗ Δήμου Κιλκίς) σταθερής δομής του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών εξετάσεων
  • Από την 1.3. 2021 και μέχρι τις 31.12.2021 προγραμματίστηκαν και διεξήχθησαν συνολικά 206 δωρεάν rapid tests σε περισσότερες από 60 Κοινότητες και οικισμούς του Δήμου με πέντε έως έξι επαναληπτικούς κύκλους στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων (Δροσάτο 5, Καμπάνης 6, Τέρπυλλος 6, Σ.Σ. Μουριών 5, Μικρόκαμπος 6 και Χέρσο 5) και σε μεγάλους πληθυσμιακά οικισμούς όπως η Νέα Σάντα (5) το Νέο Αγιονέρι (7) η Ευκαρπία (5) το Νέο Γυναικόκαστρο (5) το Μαυρονέρι (6) ο Γαλλικός (6), το Πεδινό (7) και οι Μάνδρες (5). Βάσει των καταμετρηθέντων στοιχείων πραγματοποιήθηκε μαζική δειγματοληψία σε 4.586 άτομα και διαπιστώθηκαν 4.532 αρνητικές διαγνωστικές εξετάσεις έναντι του κορονοϊού.

Αντιδημαρχία Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Η προνοητικότητα, ο έλεγχος και η στενή παρακολούθηση μιας σειράς διοικητικών και οικονομικών πράξεων, ταυτόχρονα με την πιστή τήρηση της νομοθεσίας, παρήγαγαν γόνιμα αποτελέσματα που αξιοποιήθηκαν στους αντίστοιχους τομείς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον σταθερότητας και μια ισχυρή βάση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Στον οικονομικό τομέα, οι μικρές και οι μεγάλες κατακτήσεις της προηγούμενης χρονιάς αποτυπώθηκαν:

– στην έγκαιρη σύνταξη του προϋπολογισμού και στην απόφαση έγκρισής του για πρώτη φορά μέσα στα όρια του ίδιου έτους, το Δεκέμβριο του 2021

-στη μείωση του αριθμού των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού, που περιορίστηκαν ετησίως στις δώδεκα, στοιχείο δηλωτικό του ορθού προγραμματισμού, της πρόληψης καταστάσεων αλλά και της πρόβλεψης ενεργειών ώστε να μη χάνονται χρόνος και πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί

– στην πλήρη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών στο Δήμο

Πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται επιδιώξεις και πολιτικές αλλά και μια κρυφή αγωνία για το εάν θα καρποφορήσουν και θα είναι επωφελείς για την τοπική μας κοινωνία. Η δέσμευσή μας για την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στα ανταποδοτικά τέλη είχε στηρίγματα σε τέτοιες οικονομικές πράξεις. Στην αναλογιστική μελέτη αφενός που τεκμηρίωνε την πρόθεσή μας για μειώσεις και αφετέρου στην ολοκληρωμένη επεξεργασία των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά ηλεκτροδοτούμενα και μη. Η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών στην καθαριότητα και στο φωτισμό κατά 5% για όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και η παράλληλη μείωση των επαγγελματικών συντελεστών χρέωσης παντού, δείχνει ότι ο Δήμος με τις οικονομικές αποφάσεις του κατανοεί και ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του πολίτη και δε διστάζει να απλώσει δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες συμπιέζοντας στο 50% τους λογαριασμούς στα δημοτικά τέλη ακόμη – ακόμη και να προχωρήσει στην κατάργηση του τέλους για άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80%.

Οι οικονομικές πράξεις και η λειτουργική βελτίωση των αρμόδιων υπηρεσιών είχαν θετικό αντίκρυσμα στις σχέσεις με τους προμηθευτές και όλους όσοι συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες μας. Η πλήρης ομαλοποίηση της λειτουργίας του Λογιστηρίου επέτρεψε τη σύντμηση του χρόνου ενταλματοποίησης και αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τρίτους. Κανείς δεν μπορεί να προσάψει στο Δήμο την κατηγορία του κακοπληρωτή, ούτε να μετρά μήνες ολόκληρους για να εξοφληθεί. Οι υπηρεσίες μας κινούνται σε χρόνους που συνηθίζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα με άμεση εξόφληση των τιμολογίων αυστηρά μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους. Το νοικοκυρεμένο πρόσωπο του Δήμου φαίνεται και από την κάλυψη υποχρεώσεων προς τρίτους οι οποίες μέσα στη διετία από 688.000ευρώ έχουν σχεδόν σμικρυνθεί αν σκεφθεί κανείς ότι τα παραστατικά προς πληρωμή έχουν πέσει στις 26.000ευρώ.

Η οικονομική υπηρεσία αξιοποίησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων στο πάρκο της Γαλήνης και στα Αμάραντα και σειρά θα πάρουν αυτή τη χρονιά δημοτικά ακίνητα σε Μεταλλικό και Δοϊράνη ενώ ολοκλήρωσε τη λογιστική τακτοποίηση των έξι πρώην Καποδιστριακών Δήμων στη ΔΟΥ Κιλκίς με τη διακοπή των παλιών τους ΑΦΜ – η αντίστοιχη διεκπεραίωση για το Δήμο Κιλκίς θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2022. – ώστε να μπει μια τελεία στην αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση του Καλλικρατικού Δήμου Κιλκίς.

Με ενέργειες της οικονομικής υπηρεσίας συνήφθησαν και φέτος συμβάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ εισπραξιμότητας σε ότι αφορά τις παλιές οφειλές προς το Δήμο από το 2015. Οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 327.000ευρώ, αυξημένες κατά 100.000ευρώ συγκριτικά με το 2020.

Ως προς τις διοικητικές υπηρεσίες αξίζει να τονιστεί:

-η επιτυχής λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου που βρήκε απήχηση από τους δημότες με περισσότερες από 1.500 εξυπηρετήσεις αιτημάτων

– η ολοκλήρωση της διπλής τροποποίησης του οργανογράμματος του Δήμου

– η διεκπεραίωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα με οκτάμηνη σύμβαση έργου όπως και η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 64 σχολικών καθαριστριών το τρέχον σχολικό έτος. Για τα ΚΕΠ, τέλος, απεδείχθη πολύ χρήσιμη η εφαρμογή του kep. live Να σημειώσω ότι για το ΚΕΠ Κιλκίς βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη μίσθωση χώρου και έχει προγραμματιστεί η διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού η οποία θα καλυφθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και Δόμησης

Η αρμόδια Αντιδημαρχία προτεραιοποίησε, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, τις προτάσεις της στις προσκλήσεις του προγράμματος ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ αξιολογώντας την επείγουσα σημασία ως προς την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Ιεραρχήθηκαν ως προς την αμεσότητα κατασκευής τους:

– η συντήρηση και επισκευή αύλειων χώρων σχολικών μονάδων και δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων (πρόσκληση Α.Τ. 10 – προϋπολογισμού 625.866ευρώ)

– οι διαμορφώσεις αθλητικού πυρήνα στο οικοδομικό τετράγωνο Γ413 και χώρου πρασίνου στο οικοδομικό τετράγωνο Γ414 του Κιλκίς (πρόσκληση Α.Τ. 06)

– η βελτίωση – ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών στις Κοινότητες Νέου Αγιονερίου, Αμαράντων και Αγίας Παρασκευής (πρόσκληση Α.Τ. 05 – προϋπολογισμού 3.498.800ευρώ)

– η ωρίμανση μελετών έργων υποδομής οικισμών του Δήμου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (πρόσκληση Α.Τ. 09 – προϋπολογισμού 620.000ευρώ

– εξειδικευμένες δράσεις – ενέργειες και εφαρμογή ευφυών τεχνολογιών για την ανάπτυξη ‘’έξυπνης πόλης’’ (πρόσκληση Α.Τ. 08 – προϋπολογισμού 1.779.868,72ευρώ)

– η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης (πρόσκληση Α.Τ. 12 – προϋπολογισμού 1.457.496ευρώ)

Η αιτούμενη χρηματοδότηση για τα παραπάνω έργα ανέρχεται σε 10.269.476,51ευρώ.

Έργα που προτάθηκαν αλλά τέθηκαν εκτός πλαφόν από το ‘’Τρίτσης’’ είναι:

– η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων – γωνιές ανακύκλωσης και σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων (πρόσκληση Α.Τ. 04 – προϋπολογισμού 4.612.800ευρώ)

– η εκπόνηση μελετών ως προς το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών (πρόσκληση Α.Τ. 11 – προϋπολογισμού 173.600ευρώ)

– τα ψηφιοποιημένα ιστορικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές εφαρμογές και λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα (πρόσκληση Α.Τ. 14 – προϋπολογισμού 363.320ευρώ).

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, με τα ανάλογα υποέργα προχώρησαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και τούτο θα αποτυπωθεί σε έργο πλέον από φέτος με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για την ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου και την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πόλης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Είμαστε έτοιμοι για τη διακήρυξη των (Smart Cities) που θα προχωρήσει σε πολύ κοντινούς χρόνους με τις παρεμβάσεις της ανάπλασης. Στο εμπορικό κέντρο, επί της 21ης Ιουνίου θα αρχίσουν προσεχώς και οι εργασίες αισθητικής αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρομαι στην υπογειοποίηση έργο που συμβασιοποιήθηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς τον περασμένο Νοέμβριο με το Δήμο μας να καλύπτει τη μισή δαπάνη του, ποσό 148.800ευρώ και το ΔΕΔΔΗΕ ισόποση δόση.

Τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη το 2021 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους Επενδυτικών Δαπανών και από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος’’ ήταν δεκατρία και αφορούσαν στην πλειονότητά τους αποκαταστάσεις οδοποιίας και παρεμβάσεις στη σχολική στέγη. Τα περισσότερα έργα έχουν ‘’κλείσει’’ και τέτοια είναι το ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου Κιλκίς, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρος της λίμνης Δοϊράνης, η εκπόνηση στατικής επάρκειας των τριών δημοτικών παιδικών σταθμών της πόλης, οι επισκευές και συντηρήσεις σε σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Γαλλικού, Κρουσσών και Πικρολίμνης. Ανοιχτά έργα στη σχολική στέγη παραμένουν με νέα εργολαβία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες όπως και το έργο συντήρησης και διαμόρφωσης των Κοιμητηρίων της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς.

Στο στάδιο δημοπράτησης είναι:

– η κατασκευή – αποκατάσταση οδοποιίας, κρασπέδων και πλακοστρώσεων του Δήμου πλην της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς προϋπολογισμού 1.366.076, 54 ευρώ

– η ανάπλαση και αναβάθμιση των πεζοδρομίων και η αποκατάσταση της οδοποιίας της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς προϋπολογισμού 1.239.000ευρώ

– η υποδομή για την κατασκευή παιδικών χαρών με πίστωση 924.000ευρώ

– και οι ενέργειες μελετητικής ωρίμανσης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου με προϋπολογισμό 65.020,28ευρώ.

Στο Πράσινο Ταμείο υποβλήθηκαν τρεις προτάσεις ύψους 1.043.000 αναφορικά με την κατασκευή νέων παιδικών χαρών, την σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε ότι αφορά την εκπόνηση συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ). Το Πράσινο Ταμείο έχει αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων τις οποίες και θα συνδράμει με το 1/3 του προτεινόμενου προϋπολογισμού (320.581ευρώ).

Από το Τμήμα Συνεργείων και Αποκατάστασης Βλαβών συντάχθηκαν μελέτες προμηθειών και εργασιών σχετικά με την προμήθεια αστικού εξοπλισμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (πρόκειται για στάση λεωφορείου και για παγκάκια που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους στους οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Γαλλικού και Πικρολίμνης και σύντομα θα ακολουθήσει η εγκατάστασή τους στις υπόλοιπες Ενότητες). Μελέτες εκπονήθηκαν για την προμήθεια υλικών σήμανσης, αδρανών υλικών, υαλοπινάκων ενώ για προμήθειες, συντηρήσεις εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού, συντηρήσεις παιδικών χαρών, για εργασίες αντιπυρικής προστασίας σε όλο το Δήμο για την προμήθεια αστικού εξοπλισμού, συστημάτων αλεξικεραυνικής προστασίας,υλικών πυρόσβεσης στα σχολεία και στο Νομικό Πρόσωπο, έξυπνων οικίσκων διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων και για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού δαπανήθηκαν 1.344.000ευρώ.

Η αντικεραυνική θωράκιση των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας συνεχίστηκε με την εγκατάσταση συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας σε διδακτήρια του Κιλκίς και των Δημοτικών Ενοτήτων Γαλλικού, Κρουσσών, Μουριών και Πικρολίμνης. Για τα αλεξικεραυνικά συστήματα διατέθηκαν πέρσι 163.680 ευρώ και δύο από αυτά περάστηκαν σε δημοτικά κτήρια, στο πρώην Δημαρχείο Μουριών και στις εγκαταστάσεις του παλιού Δημοτικού Σχολείου Φύσκας ως πρόσθετη ασπίδα προστασίας. Οφείλω να προσθέσω για το θέμα αυτό ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο κάλυψης, στο 80%, και έχουν μείνει πολύ λίγα σχολεία, στον αστικό ιστό του Κιλκίς , όπως το 2ο Δημοτικό, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο και σε περιοχές του Γαλλικού και της Πικρολίμνης που θα ενισχυθούν με τον ανάλογο εξοπλισμό τη φετινή περίοδο.

Πάνω από επτακόσιες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες υλοποιήθηκαν σε δημοτικά κτήρια, παιδικούς σταθμούς, πάρκα, σε παιδικές χαρές, γήπεδα και σε σχολεία,

ενώ επιπροσθέτως οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί του Δήμου μας συντήρησαν το Θέατρο Λόφου και τον Θερινό Κινηματογράφο και συμμετείχαν στις εργασίες του χριστουγεννιάτικου στολισμού του Δήμου και στο φωτισμό του Δημαρχείου. Πλήθος οικοδομικών εργασιών έγιναν σε δημοτικά κτήρια, σε πάρκα, κοιμητήρια και πεζοδρόμια με οριζόντια και κάθετη σήμανση και διαγραμμίσεις.

Υπηρεσία Δόμησης

Τμήμα Γραμματείας

Πρωτόκολλο

-Δόθηκαν πληροφορίες διά ζώσης ή τηλεφωνικά σε τουλάχιστον 15 άτομα την ημέρα

Αρχείο

-Διεκπεραιώθηκαν 1.060 αιτήσεις παροχής αντιγράφων σχετικές με πολλαπλάσιο αριθμό φακέλων οικοδομικών αδειών

Τμήμα έκδοσης οικοδομικών αδειών

Διεκπεραιώθηκαν εγγράφως 10 αιτήσεις ερωτημάτων

Εκδόθηκαν εν τω συνόλω 53 ηλεκτρονικές πράξεις

Εκδόθηκε 1 έντυπη έγκριση κτηνοτροφικού στεγάστρου, θερμοκηπιακού τύπου

Δόθηκαν πληροφορίες πολεοδομικού ενδιαφέροντος διά ζώσης ή τηλεφωνικά σε τουλάχιστον 10 άτομα την ημέρα

Τηρήθηκε το αρχείο των υπαχθέντων στους Ν. 4178/13 και Ν.4495/17 δημοτικών κτισμάτων

Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Απαντήθηκαν 886 αιτήσεις βεβαιώσεων χρήσεων γης

Απαντήθηκαν 220 αιτήσεις εκμισθώσεων

Έγιναν 3 διορθωτικές πράξεις

Δόθηκαν αντίγραφα και πληροφορίες για πράξεις εφαρμογής σε 80 πολίτες, μηχανικούς, δικηγόρους, που αφορούν συμβολαιογραφικές πράξεις, Κτηματολόγιο κ.α.

Έγινε 1 οριοθέτηση ρέματος

Δόθηκαν 12 βεβαιώσεις – πληροφορίες για τους όρους δόμησης και τις δηλώσεις ιδιοκτησίας

Δόθηκαν πληροφορίες πολεοδομικού ενδιαφέροντος διά ζώσης ή τηλεφωνικά σε τουλάχιστον 10 άτομα την ημέρα

Έγιναν 7 παραστάσεις σε Δικαστήρια

Δόθηκαν 3 παρεκκλίσεις όρων δόμησης

Έγινε ο έλεγχος, η διόρθωση και η επικύρωση των στοιχείων των ζωνών αντικειμενικών αξιών όλων των οικισμών του Δήμου

Υπάλληλοι Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών

Συντάχθηκαν και απεστάλησαν 50 χρηματικοί κατάλογοι

Συντάχθηκαν 21 νέοι φάκελοι αυθαιρέτων

Εκδόθηκαν και απεστάλησαν 20 ΑΦΕΚ

Έκλεισαν 18 φάκελοι αυθαιρέτων

Έγιναν 10 νέες καταγραφές – Ν. 4495/17

Έγιναν 25 αυτοψίες αυθαιρέτων μετά από καταγγελία

Έγιναν 5 αυτοψίες κτισμάτων προς ηλεκτροδότηση

Έγιναν 20 παραστάσεις σε Δικαστήρια

Έγιναν 10 καταθέσεις στο Ειρηνοδικείο

Έγιναν 50 ρευματοδοτήσεις

Έγιναν 66 ολοκληρώσεις διαδικασίας πορισμάτων ελεγκτών δόμησης

Εκδόθηκαν 12 πιστοποιητικά ελέγχου κατασκευής

Καταγράφηκαν 61 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά από δύο κληρώσεις

Συντάχθηκαν 10 εισηγήσεις στο ΣΥΠΟΘΑ

Διεκπεραιώθηκαν 350 πρωτόκολλα

Δόθηκαν 50 αντίγραφα υπαγωγών στο Ν. 3843

Δόθηκαν 30 αντίγραφα φακέλων αυθαιρέτων

Δόθηκαν πληροφορίες πολεοδομικού ενδιαφέροντος διά ζώσης ή τηλεφωνικά σε τουλάχιστον 10 άτομα την ημέρα

Ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίσματα

Έγιναν 18 αυτοψίες ετοιμόρροπων κτισμάτων

Έγιναν 13 αυτοψίες για τη διαπίστωση επικινδυνότητας κτισμάτων μετά από έγγραφο του Α.Τ. Κιλκίς

Έγιναν 10 παραστάσεις σε Δικαστήρια.

Αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης, Πρόνοιας και Ποιότητας Ζωής

Το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνεχίστηκε στις ίδιες βασικές γραμμές με περισυλλογή τους και φιλοξενία σε ιδιωτικό καταφύγιο, με σίτιση και με κτηνιατρική αρωγή που απέδωσε 349 εμβολιασμούς, 322 στειρώσεις, φροντίδα σε 151 τραυματισμένα ζώα και 349 εφαρμογές αποπαρασίτωσης. Σταθερός σύμμαχος και βοηθός του Δήμου ήταν ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς που μοιράστηκε μαζί μας το βάρος της φροντίδας με την εθελοντική του υποστήριξη. Τα αδέσποτα περιορίστηκαν, δεν εξαφανίστηκαν ούτε από την πόλη ούτε από τα χωριά μας – φαινόμενα όμως εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς που προκαλούν αισθήματα απειλής και ανασφάλειας στους πολίτες και εν γένει στο δημόσιο χώρο σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Η ουσιαστική μέριμνα για τα αδέσποτα και οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της αρμόδιας Αντιδημαρχίας και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής σε σχολεία και σε συμπολίτες μας, που έγιναν είτε διά ζώσης είτε με ενημερωτικό προωθητικό υλικό αναδεικνύοντας την αξία της υιοθεσίας έπιασαν τόπο. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό καθώς αυξήθηκε κατά 305% η εκδήλωση ενδιαφέροντος για υιοθεσίες με ολοκληρωμένη μάλιστα εγγραφή στο νέο τους ιδιοκτήτη 73 αδέσποτων ζώων, εξέλιξη που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Προσαρμοζόμενο στις υγειονομικές απαιτήσεις της Covid – 19 το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων μερίμνησε για την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς του Κιλκίς με το 50% της οργανικής της δύναμης την περίοδο ισχύος των απαγορευτικών μέτρων.

Για τις ημέρες της αναγκαστικής αποχής τους από τη λαϊκή αγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων οι πωλητές απαλλάχθηκαν από το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος. Με αποφάσεις του Τμήματος απαλλάχθηκαν επίσης από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, εκδόθηκαν δεκατέσσερις άδειες παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας τους θερινούς μήνες ενώ τέλος εκδόθηκαν άδειες για την άσκηση στάσιμου εμπορίου από παραγωγούς σε διάφορα καθορισμένα σημεία της πόλης.

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής προχώρησε σε πλήρη καταγραφή των υφιστάμενων φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις άδειες χρήσης.

Ανάλογη έρευνα προηγήθηκε και για τις υπάρχουσες δημοτικές γεωτρήσεις με διαχωρισμό τους σε ενεργές και μη, με έλεγχο των οφειλών τους στο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο διερεύνησης της δυνατότητας αξιοποίησής και επαναλειτουργίας ορισμένων γεωτρήσεων που έχουν βασική και άρτια υποδομή και μηδενική οφειλή στον ΔΕΔΔΗΕ και με κριτήριο την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψήφιων χρηστών. Η υπηρεσία επικαιροποίησε τα στοιχεία όλων των δημοτικών γεωτρήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ για τη διατήρηση του δικαιώματος της αγροτικής τιμολόγησης, έχει παραλάβει και επεξεργαστεί υπεύθυνες δηλώσεις των χρηστών δημοτικών γεωτρήσεων ενώ συνέταξε ονομαστικές καταστάσεις χρέωσης οι οποίες διαβιβάσθηκαν στην Διεύθυνση Οικονομικών για το έτος 2021 ισοσταθμίζοντας τις αντίστοιχες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο δημοτικό αρδευτικό δίκτυο του Νέου Αγιονερίου έχουν εγκατασταθεί είκοσι υδρόμετρα και έχει παρασχεθεί συνεχής υλικοτεχνική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου. Ως προς τις ιδιωτικές γεωτρήσεις παρελήφθηκαν και διεκπεραιώθηκαν αιτήσεις για νέα άδεια χρήσης νερού και για άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων. Το Τμήμα ασχολήθηκε και με αιτήσεις διαγραφής οφειλών δημοτών για χρήση κοινόχρηστων εκτάσεων πριν το 2000 και έως το 2011 ενώ είχε την ευθύνη της δημοπρασίας για την εκμίσθωση σχολικών κλήρων του Δήμου.

Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας και οι υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας εάν μάλιστα συνεκτιμηθούν οι προεκτάσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της πρόσθετης επιβάρυνσης που έφερε στη ζωή τους η πανδημία. Η ασκούμενη κοινωνική πολιτική, προσαρμοσμένη στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών όσο και στις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχει αρκετές αθέατες πλευρές γιατί η βάση της επιστημονικής προσέγγισης του προσωπικού που υπηρετεί στα δύο ξεχωριστά τμήματα της, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας αντίκειται για προφανείς λόγους σε ενέργειες δημοσιότητας για περιστατικά που διαχειρίζεται.

Η υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι – Κοινωνική Μέριμνα’’ οι δέκα δομές του οποίου απλωμένες σε όλο το Δήμο μας εξυπηρετούν με νοσηλευτικές,κοινωνικές υπηρεσίες και με οικογενειακή φροντίδα πεντακόσιους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν σταματούν στα οριοθετημένα καθήκοντα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στις δομές, με αυξημένη ευαισθησία και επαγγελματισμό έχουν ασχοληθεί με εξατομικευμένες παρεμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις και με μια πληθώρα ενεργειών και δικτύωσης με συναρμόδιες και μη υπηρεσίες, διασφάλισαν τη βελτίωση των όρων ζωής σε αρκετούς αδύναμους συνανθρώπους μας μεσολαβώντας, στο βαθμό που ορίζει η υπηρεσιακή τους αρμοδιότητα, για τη φιλοξενία τους σε ιδρύματα και σε κέντρα χρόνιων παθήσεων, την ένταξή τους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων την επανένωση με το οικογενειακό τους περιβάλλον, την κατοχύρωση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης κ.α. Με την επιστημονική συμβολή των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, που επικουρούν την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, διεξήχθησαν ψυχοκοινωνικές έρευνες σε τριάντα μία περιπτώσεις για ζητήματα παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στη συνέχεια η επιστημονική ομάδα ενέτεινε την επικοινωνία της με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Συνήγορο του Παιδιού και με ένα πλέγμα αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων στο πλαίσιο της υπεράσπισης του βέλτιστου συμφέροντος για κάθε παιδί.

Στην κατεύθυνση της συμβουλευτικής υποστήριξης και των δράσεων πρόληψης

σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, η υπηρεσία και το επιστημονικό της δυναμικό πραγματοποίησαν πενήντα συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μεμονωμένα σε άτομα και οικογένειες,

με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, υλοποίησαν βιωματικό εργαστήρι για παιδιά, συμμετείχαν ως ομιλήτριες σε διαδικτυακές εκδηλώσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Το Κέντρο Κοινότητας εξυπηρέτησε περί τους 1.600 πολίτες σε αιτήσεις ένταξης στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σε αιτήσεις ένταξης στο επίδομα στέγασης, στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων και επιδόματος ομογενών, σε αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος σε ανασφάλιστους και υπερήλικες, σε αιτήσεις χορήγησης επιδόματος γέννησης, επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ομογενών.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας συνέταξε κοινωνικές έρευνες, παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη και ανέπτυξε δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ωφελουμένων προνοιακών προγραμμάτων.

Αντιδημαρχία Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Πρασίνου

Το πρόγραμμα αποκομιδής ενισχύθηκε με την προμήθεια τριών καινούριων απορριμματοφόρων που επιχειρούν στην καθαριότητα από τον περασμένο Μάιο διευκολύνοντας το δύσκολο έργο του προσωπικού. Η γενική κατάσταση στην καθαριότητα είναι αρκετά καλή χάρη στις προσπάθειες της αρμόδιας Αντιδημαρχίας και των εργαζομένων και επιδέχεται βελτίωσης με τη θετική ανταπόκριση και των πολιτών και με τις συνεχείς επενδύσεις που κάνουμε στον τομέα της καθαριότητας επιστρέφοντας στους πολίτες τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν σε υποδομές και σε βελτιωμένες παροχές.

Προς τούτο έχει προγραμματιστεί και έχει συμβασιοποιηθεί η προμήθεια 817 νέων κάδων απορριμμάτων και είκοσι σκαφών που θα διανεμηθούν στο Κιλκίς και στα χωριά αντικαθιστώντας φθαρμένους και παλιούς κάδους και τα απορριμματοκιβώτια που εκλάπησαν, δυστυχώς, από έξι χωριά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αλματώδης αύξηση των ογκωδών αντικειμένων μέσα στην πόλη και στα χωριά που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίστηκε με τη σύναψη σύμβασης

για τη διαλογή και επεξεργασία τους μαζί με τα απόβλητα οικοδομικών κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Εκτός από την καθαριότητα με τη διάσταση της αποκομιδής των απορριμμάτων, η υπηρεσία παρενέβη στο δημόσιο χώρο με εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού σε δημοτικά κτήρια, σε δρόμους, πάρκα, πλατείες, αγροτικά ιατρεία,σε προαύλειους χώρους σχολικών μονάδων και στο χώρο της λαϊκής αγοράς του Κιλκίς. Επίσης, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας εξαιτίας του κορονοϊού πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν επτά χιλιάδες κάδοι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021.

Στον τομέα της Ανακύκλωσης το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών ‘’περπάτησε’’ πολύ καλά και η συλλογή 41,76 τόνων εισφέρει ενισχυτικά σε μια παρατεταμένη διάρκεια των κυψελών του ΧΥΤΑ. Ικανοποιητική κρίθηκε η παραγωγή 12,7 τόνων γυαλιού στους μπλε κώδωνες γυαλιού εξυπηρετώντας τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως και η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών που γίνεται στο αμαξοστάσιο και απέδωσε 7,14 τόνους.

Οι καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση αφήνουν ανοιχτή την προοπτική για την επέκταση του προγράμματος, την επίτευξη νέων συνεργασιών για την ανακύκλωση αποτσίγαρων και πλαστικών καπακιών και την υλοποίηση των Πράσινων Σημείων.

Εξίσου στοχευμένες, όσο και αναζωογονητικές για το φυσικό τοπίο και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αισθητική ήταν οι εργασίες κλαδεμάτων δέντρων, θάμνων και κοπής χόρτων σε πάρκα, πεζοδρόμια, στις σχολικές αυλές, σε νησίδες δρόμων, στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου, στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο και στα Κοιμητήρια της πόλης. Αντίστοιχες εργασίες, μολονότι δεν ανήκουν στην ευθύνη μας, υλοποιήθηκαν σε εκκλησιαστικούς εξωτερικούς χώρους και δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η Μονή Αγίου Νεκταρίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, το Γηροκομείο ο ΟΑΕΔ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έργα συντήρησης πρασίνου πραγματοποιήθηκαν και στις έξι Δημοτικές Ενότητες με ανάθεση σε ανάδοχο όπως επίσης και εργασίες κλαδέματος, κοπής δέντρων υψηλής βλάστησης σε σχολεία, πλατείες, πεζοδρόμια, σε Κοιμητήρια για την αποσόβηση του κινδύνου πτώσης ή και εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλά χωριά του Δήμου μας όπως ο Ακρίτας, η Κορυφή, το Δροσάτο, τα Αμάραντα, οι Μουριές, το Σταυροχώρι, η Αντιγόνεια, ο Διπόταμος, η Μαυροπλαγιά, το Μυλοχώρι, η Τέρπυλλος, το Κεντρικό, το Κοιλάδι, η Επτάλοφος, η Μεγάλη Βρύση, οι Μέσοι Απόστολοι, το Μαυρονέρι, η Ξυλοκερατιά, τα Μπακέικα και διάφορα σημεία της πόλης.

Η Αντιδημαρχία Πρασίνου προσέθεσε ψηφίδες ομορφιάς και αισθητικής αξίας στο δημόσιο χώρο με φυτεύσεις εποχιακών λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο, στο Πάρκο της Γαλήνης, στο τρίγωνο της εισόδου του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, σε πεζοδρόμους της πόλης και σε πλατείες και νησίδες πολλών χωριών μας.

Αντιδημαρχία Αγροτικής Ορεινής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας συνέβαλλε με κάθε διαθέσιμο μέσο στην αντιμετώπιση και διαχείριση των πυρκαγιών και των πλημμυρικών επεισοδίων που εκδηλώθηκαν σε περιόδους αιχμής την περίοδο του 2021 συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πέραν των προληπτικών μέτρων προστασίας ανάλογα με τις καιρικές περιστάσεις,

με συνέργειες των συναρμόδιων υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΚ υλοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης δασικών και αγροτικών δρόμων, αποψίλωσης πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι αντιπυρικές ζώνες προστασίας,

καθαρίστηκαν φρεάτια, ενώ έγινε συντήρηση στα μηχανήματα πολιτικής προστασίας.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας ήταν παρών με επιχειρησιακή ετοιμότητα για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία στο μέτρο και στο βαθμό της υπηρεσιακής του ευθύνης.

Μία από τις πολύ θετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και διεκπεραίωσε το Τμήμα

ήταν ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων στην πόλη και στα χωριά μας,

τα περισσότερα εκ των οποίων για χρόνια ολόκληρα ήταν εγκαταλελειμμένα, σε ακατοίκητα σπίτια και εξαιτίας αυτής της συνθήκης είχαν μετατραπεί σε δάση και εστίες μόλυνσης με άμεσο τον κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς της ευρείας επέκτασής της.

Η υπηρεσία αναζήτησε και ενημέρωσε έγκαιρα τους ιδιοκτήτες – και η βοήθεια των Κοινοταρχών ήταν επίσης καταλυτική – για την υποχρέωση αποψίλωσης και καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους αλλά για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρούσε ο Δήμος και απορρέουν από την πυροσβεστική διάταξη (4/2012 ΦΕΚ 1346/Β΄2012) αναφορικά με την επιβολή προστίμου, τον καθαρισμό της ιδιόκτητης έκτασης με ίδια μέσα και με οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είχε μια μεγάλη δυναμική καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πολιτικής Προστασίας αποψιλώθηκαν πάνω από τετρακόσια οικόπεδα στην πόλη και στους οικισμούς με αποκλειστική ευθύνη των ιδιοκτητών που συμμορφώθηκαν στις επιταγές του νόμου και απελευθέρωσαν τα οικόπεδά τους από δέντρα,χόρτα και σκουπίδια. Άσχετα από το κίνητρο, που μπορεί να ήταν η ευαισθητοποίηση ή το πενταπλάσιο κόστος των εργασιών καθαρισμού, πολλές ιδιόκτητες εκτάσεις ‘’ανέπνευσαν’’, απομειώθηκε ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αρκετές περιοχές στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και στα χωριά έγιναν περισσότερο ασφαλείς.

Το εγχείρημα ανελήφθη για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια,

ήταν επιτυχημένο και θα συνεχιστεί σε ιδιόκτητες εκτάσεις που θυμίζουν μικρές ζούγκλες. Να συμπληρώσω ότι η αναζήτηση των ιδιοκτητών, των αριθμών οικοπέδων από το Κτηματολόγιο, είναι μια επώδυνη διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο στον έλεγχο και στη διασταύρωση των στοιχείων ακόμη – ακόμη και στον εντοπισμό των πραγματικών ιδιοκτητών γιατί πολλοί εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους και ζουν αλλού. Η συγκεκριμένη προεργασία ανετέθη στη νομική υπηρεσία του Δήμου.

Στο πλαίσιο, τέλος της καλύτερης επιχειρησιακής δυνατότητας για περιπτώσεις αποχιονισμού η Πολιτική Προστασία εφοδιάστηκε με νέα μηχανήματα, με τρεις αλατιέρες η μία των οποίων είναι συρόμενη και ένα μαχαίρι αποχιονισμού.

Το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων παρενέβη επιτυχώς στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων σε όλα τα αγροκτήματα του Δήμου καθώς και σε αντίστοιχες εργασίες σε δασικούς δρόμους, όπως προαναφέρθηκε, ικανοποιώντας αιτήματα πολιτών και συνεταιρισμών.

Η λειτουργία και συντήρηση του στόλου οχημάτων και των μηχανημάτων έργου αποτελεί μια βασική ενασχόληση του συγκεκριμένου τμήματος και απαιτεί πολλούς οικονομικούς πόρους, έγκαιρο προγραμματισμό και ενεργές συμβάσεις.

Για τη σωστή ρύθμιση όλων αυτών των στόχων, το Τμήμα Διαχείρισης προχώρησε σε πολυετείς συμβάσεις προκειμένου η συντήρηση των μηχανημάτων να είναι διασφαλισμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να απαιτείται η επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας ετησίως, και με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται πόροι και επιτυγχάνεται η αδιάλειπτη συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων.

Με συνέργειες υπηρεσιών που ανήκουν στην ευθύνη των Αντιδημαρχιών Αγροτικής και Ορεινής Πολιτικής και Τεχνικών Έργων συντάχθηκε ολοκληρωμένος φάκελος για την δημιουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων στο αμαξοστάσιο του Δήμου και εκδόθηκε άδεια ίδρυσής του από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με ισχύ δύο χρόνων.

Η ευόδωση της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για να φτιάξουμε ένα αυτόνομο, ένα αυτοδιαχειριζόμενο σύστημα τροφοδοσίας σε καύσιμα, αποκλειστικά για την κάλυψη του στόλου οχημάτων μας θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη μελέτης εγκαταστάσεων, την κατασκευή και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Κρίσιμη παράμετρος αλλά και προσδοκώμενος στόχος παραμένει πάντα η εξοικονόμηση πόρων στα ενεργειακά καύσιμα και η καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια καταβλήθηκε μια συντονισμένη προσπάθεια με σκοπό να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες των καυσίμων και της συντήρησης των οχημάτων.

Ο στόχος εκπληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία όπως φαίνεται από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας στον τομέα της προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών. Στους πίνακες που παρατίθενται για την ενημέρωσή σας εμφανίζονται μόνο τα στοιχεία κατανάλωσης των ποσοτήτων και όχι ποσών καθώς η τιμή των καυσίμων είναι μεταβλητό μέγεθος. Στον πίνακα σχετικά με την προμήθεια των καυσίμων δεν περιλαμβάνονται τα σχολεία.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΕΙΔΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΕΤΟΣ 2018 ΕΤΟΣ 2019 ΕΤΟΣ 2020 ΕΤΟΣ 2021
Λίτρα Λίτρα Λίτρα Λίτρα
Π. Κίνησης 307.540,00 262.425,00 208.861,00 205.164,00
Βενζίνη 26.297,00 18.247,00 19.712,00 20.060,00
Π.Θέρμανσης 126.170,00 102.400,00 75.090,00 65.210,00
Σύνολο 460.007,00 383.072,00 303.663,00 290.434,00

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΣ 2018 ΕΤΟΣ 2019 ΕΤΟΣ 2020 ΕΤΟΣ 2021
ΠΟΣΟ ( ευρώ) ΠΟΣΟ ( ευρώ) ΠΟΣΟ ( ευρώ) ΠΟΣΟ ( ευρώ)
371.185,25 281.831,84 224.080,79 119.083,39

Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού

Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Κιλκίς αποτέλεσε το σταθερό ανάχωμα στην υγειονομική κρίση και το ουσιαστικό αντίβαρο στις πιέσεις που δέχθηκαν οι πολίτες, κοινωνικές και οικονομικές, κατά τη διάρκεια του αναγκαστικού αυτοπεριορισμού τους εξαιτίας της πανδημίας. Στην ίδια αδύναμη θέση βρέθηκαν και οι τοπικοί πολιτιστικοί θεσμοί ένα μεγάλο μέρος των οποίων ανέστειλε την πολιτιστική του λειτουργία καθώς εξέλιπαν τα δομικά στοιχεία έκφρασης της πολιτιστικής δημιουργίας που είναι η ζώσα επικοινωνία και η αλληλεπίδραση.

Η πολιτιστική πρόταση του Δήμου Κιλκίς, με υψηλά τα προτάγματα της ποιότητας

των θεαμάτων και του σεβασμού στο αισθητήριο του κοινού, προσέφερε μια πιο αισιόδοξη οπτική στην τοπική μας κοινωνία. Αναπότρεπτα εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών πρωτοκόλλων ανεστάλη και το 2021 κάθε επιδίωξη για το τουριστικό μας προϊόν.

Τα Ελευθέρια, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος,

ο Περιφερειακός Κινηματογράφος, οι τριήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις κουκλοθεάτρου, η επανεκκίνηση του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας μετά από τέσσερα νεκρά χρόνια, οι θεσμικές εκδηλώσεις μνήμης των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων και ο… μισανθισμένος Κήπος των Χριστουγέννων, μιας και το πρόγραμμά του διακόπηκε στη μέση, εξαιτίας των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων, στάθηκαν φωτεινοί φάροι, οι πολιτιστικοί οδοδείκτες που αγκάλιασε το κοινό της πόλης και των χωριών μας, πολύ συχνά ως τη μοναδική του πολιτιστική διέξοδο.

Αν και είναι κάπως άβολη η αναφορά σε ποσοτικά στοιχεία

μιας και ασυμβίβαστη αποστολή του Πολιτισμού και της Παιδείας είναι η εξύψωση του πνεύματος, εντούτοις έχει τη δική της αξία μια τέτοια προσέγγιση γιατί δείχνει

πολύ καθαρά ότι το μετρήσιμο αποτέλεσμα δικαιώνει καταλυτικά τις πολιτιστικές μας επιλογές.

Οι δεκαεπτά χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις

και τις συναυλίες στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου και στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο,η πλημμυρίδα των θεατών στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο, που απόλαυσαν ολοκαίνουριες ταινίες σε πρώτη προβολή χάρη σε ένα νέο ψηφιακό σύστημα έδωσαν ηγετικά ηνία στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι και την έξωθεν καλή μαρτυρία του θεσμού σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας από πολίτες που ανέβηκαν στο Θέατρο για τις πολιτιστικές παραγωγές.

Η έξοδος του πολιτιστικού προϊόντος στα χωριά μας, με την επέκταση των κινηματογραφικών προβολών σε είκοσι χωριά, σε διπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2020 ανταμείφθηκε και αυτή, ενώ δεχθήκαμε αιτήματα ώστε να εντάξουμε στον νέο προγραμματισμό μας και άλλες Κοινότητες.

Παράλληλα με τις περιφερειακές προβολές δώσαμε μεγαλύτερη ζωντάνια στα χωριά μας με δεκαπέντε θεατρικές παραστάσεις σε ισάριθμους οικισμούς. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι συνδημότες μας στα χωριά ποτέ άλλοτε δεν ένιωσαν τόσο έντονα την πολιτιστική παρουσία του Δήμου στη ζωή τους σε τέτοια έκταση.

Η επιτυχία των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων επισφραγίστηκε από την κοινωνική πολιτιστική πολιτική μας που εκφράστηκε και πέρσι με τη δυνατότητα της δωρεάν παρακολούθησης των περισσοτέρων πολιτιστικών θεαμάτων, ένα είδος ‘’θεωρικών’’ για τους συμπολίτες μας, που επιβαρύνθηκαν αρκετά από τις συνέπειες της πανδημίας, το οποίο εφαρμόστηκε και σε όλα τα χωριά και σε ότι αφορά τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο για τους μακροχρόνια άνεργους και τα άτομα με αναπηρία.

Κρατώντας στην αντίληψή μας ως προνομιακό θεατή το παιδί οργανώσαμε

με τη συνδρομή της Ισπανοελληνικής Ένωσης Γλώσσας προφεστιβαλικές εκδηλώσεις κουκλοθεάτρου στα ‘’Ελευθέρια’’ που αποτέλεσαν και τον προπομπό

για την επανέναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

με τη δέκατη ένατη διοργάνωσή του, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού,

διοργάνωση που έφερε ενθουσιασμό και πολλά πλατιά παιδικά χαμόγελα

στα παιδιά της πόλης μας και χωριών σε σχολεία των οποίων μεταφέρθηκαν φεστιβαλικές παραστάσεις.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού μετά τις θεσμικές εκδηλώσεις μνήμης των ΠέντεκαιΔεκα Μαρτύρων επιχείρησε να ξαναδώσει εορταστικές νότες χαράς στα παιδιά κυρίως με τον Κήπο των Χριστουγέννων.

Η ιδέα της σχηματοποιήθηκε με το θεματικό πάρκο των Ζαχαρωτών στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο και με πολιτιστικά δρώμενα στον συγκεκριμένο χώρο και σε οικισμούς του Δήμου.

Καίτοι επιτυχημένη η προσπάθεια έμεινε ημιτελής, καθώς τις παραμονές των Χριστουγέννων αποφασίστηκε σε κεντρικό επίπεδο η άρση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κόμικς στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη

ήταν μια ακόμη επιτυχημένη πολιτιστική σύμπραξη του Δήμου με το Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Σύνολο ‘’η Πόλις’’ ενώ σημαντική ήταν και το 2021 η προσπάθεια επιδότησης της τοπικής πολιτιστικής έκφρασης.

Διατέθηκε συνολικά το ποσό των 34.800ευρώ επιμερισμένο σε 3.00ευρώ σε δώδεκα Πολιτιστικούς Συλλόγους: στη Θεατρική Σκηνή Κιλκίς, στην Τέχνη Κιλκίς, στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων ‘’Ο Φλάμπουρας’’, στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’, στον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο ‘’Το Μπέλλες’’,στο Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, στον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Κιλκισιακού, στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Μάρκου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέσων Αποστόλων, στον Μουσικό Σύλλογο Jam, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ισώματος ‘’Καπετάν Ράμναλης’’ και στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου.

Ιστορική δεξίωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Η 200η επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ως θεμέλιο ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας και γιορτάστηκε με πλήθος εκδηλώσεων από το Δήμο Κιλκίς και με πολιτιστικές συμπράξεις της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων οι οποίοι θέλησαν να αποτυπώσουν με εμβρίθεια, τη σημασία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Στις πυκνογραμμένες σελίδες του ετήσιου αφιερώματος του Δήμου Κιλκίς

για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης καταλαμβάνουν χώρο ιστορικές ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μαθητικές εκθέσεις και η συλλεκτική έκδοση ‘’Τα τετράδια της Επανάστασης’’ που διανεμήθηκε δωρεάν σε 3.400 μαθητές νηπίων και δημοτικών σχολείων του Δήμου.

Το ετήσιο αφιέρωμα του Δήμου σε συμπύκνωση τίτλων:

-Εναρκτήρια εκδήλωση με επίκαιρες ομιλίες για την Επανάσταση του 1821 και τους ήρωές της από τους εκπαιδευτικούς Παναγιώτη Αδάμο και Δημήτρη Νατσιό

-Βιβλιοπαρουσίαση παιδικής λογοτεχνίας ‘’Το παιδί με τη φουστανέλα’’ από το συγγραφέα- εκπαιδευτικό Διονύση Λεϊμονή

– Μαθητικός ζωγραφικός διαγωνισμός στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με θεματική ‘’Στα χρώματα της Επανάστασης’’

-Βιβλιοπαρουσίαση ‘’Γυναίκες και Επανάσταση’’ από την ιστορικό Βασιλική Λάζου συνδυαστικά με την ενδυματολογική έκθεση ‘’Μικρές ιστορίες της Επανάστασης’’, εμπνευσμένη από την εποποιία του 1821 του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού

– Παρουσίαση ζωγραφικών έργων του μαθητικού διαγωνισμού ‘’Στα χρώματα της Επανάστασης’’ και βράβευση εβδομήντα παιδικών έργων ζωγραφικής με tablets, συλλεκτικά μετάλλια και με το ιστορικό λεύκωμα του Δήμου Κιλκίς

-Παράσταση θεάτρου σκιών ‘’Ο Καραγκιόζης και το Κρυφό Σχολειό’’ στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς

– Μουσικοχορευτική παράσταση ‘’Από την Ελευθερία της Πατρίδος στην Ελευθερία της πόλης’’

-Μουσικοθεατρική παράσταση ‘’Χρόνια Δοξασμένα’’ από το Θέατρο ‘’Θυμέλη – Έλλης Βοζικιάδου

– Θεατρική παράσταση ‘’Ελευθερία γένους θηλυκού’’ της Θεατρικής Σκηνής Κιλκίς

– Περιοδική έκθεση ‘’Το Μουσείο πάει Σχολείο’’ στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς

– Παράσταση Θεάτρου Σκιών ‘’Ο ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος’’ του Χρήστου Στανίση στην ενακτήρια εκδήλωση του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς

-Συναυλία με εκτελέσεις δημοτικών και νησιωτικών τραγουδιών και συμφωνικής ορχήστρας από την Ορχήστρα Εγχόρδων ΝΟΜΟS

– Σπονδυλωτή εκδήλωση ‘’Εικόνα, Λόγος, Μουσική, Χορός για το ’21’’ παράλληλα με τη λειτουργία της έκθεσης ‘’Περιήγηση στα πρόσωπα και στα γεγονότα της Επανάστασης’’

– Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή των Σαρακατσαναίων.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ως διοργανωτές ή συνεργαζόμενοι φορείς η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού Κιλκίς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Κιλκίς ‘’Ο Φλάμπουρας’’, η Θεατρική Σκηνή Κιλκίς, η Θεατρική Ομάδα Jitterbugs έχοντας την υποστήριξη των Αντιδημαρχιών Πολιτισμού – Τουρισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, Εθελοντισμού & Διά Βίου Μάθησης και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.

Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, Εθελοντισμού & Διά Βίου Μάθησης

Σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών που επικράτησαν στον τοπικό αθλητισμό εξαιτίας της πανδημίας, η οποία και λειτούργησε ως αποτρεπτικός παράγοντας για την υλοποίηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, η Αντιδημαρχία εργάστηκε συγκροτημένα και αποτέλεσε τη γέφυρα στήριξης μεταξύ αθλητικών φορέων και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προσδοκώμενα μελλοντικά οφέλη σε αθλητικές υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα και οικονομικές επιχορηγήσεις.

Μια τέτοια προοπτική γεννά η ένταξη τριάντα έξι (36) αθλητικών εγκαταστάσεων, γηπέδων στην πλειονότητά τους, στην ψηφιακή πλατφόρμα ‘’Πέλοπας’’ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπου περιελήφθησαν το Δημοτικό Στάδιο Κιλκίς, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, τα κλειστά γυμναστήρια Κιλκίς, Καμπάνη και Νέου Αγιονερίου και οι γηπεδικοί χώροι Αργυρούπολης, Βαπτιστή, Λεβεντοχωρίου, Καστανιών, Μεγάλης Βρύσης,Μεταλλικού, Ξηρόβρυσης, Σταυροχωρίου, Χωρυγίου (Δ.Ε. Κιλκίς) Καμπάνη, Νέας Σάντας, Παντελεήμονα (Δ.Ε. Γαλλικού) Αμαράντων, Δροσάτου (Δ.Ε. Δοϊράνης) Βάθης, Γερακαριού, Επταλόφου, Ευκαρπίας, Κοιλαδίου, Κορωνούδας, Τερπύλλου, Φύσκας (Δ.Ε. Κρουσσών) Μουριών, Σ.Σ. Μουριών (Δ.Ε. Μουριών) Ανθοφύτου, Μαυρονερίου, Παλαιού Αγιονερίου (Δ.Ε. Πικρολίμνης) Ηλιολούστου, Μεγάλης Στέρνας, Πλαγιάς, Χέρσου (Δ.Ε. Χέρσου).

Η Αντιδημαρχία κράτησε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με τους αθλητικούς φορείς με διαδικτυακές αλλά και με ζώσες εκδηλώσεις κατά τις περιόδους της υγειονομικής ύφεσης στα ‘’Ελευθέρια 2021’’ με την πραγματοποίηση του δρόμου Ελευθερίας, της 2ης ποδηλατάδας, τη διοργάνωση της 4ης δεξιοτεχνίας αυτοκινήτου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο ‘’Χώμα’’ και τη διοργάνωση του 14ου ευρωπαϊκού τουρνουά αντισφαίρισης του Τέννις Κλάμπ.

Αυξημένη κατά 33% συγκριτικά με το 2020 ήταν η επιδότηση αθλητικών ομάδων που διατέθηκε:

– στην Αναγέννηση Πλαγιάς (5.000ευρώ και στη συνέχεια άλλα 2.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών που απορρέουν από τις αυξημένες υποχρεώσεις της ομάδας λόγω της ανόδου της στην γ΄ εθνική κατηγορία)

– στον Κιλκισιακό, στον Ηρακλή Αργυρούπολης, στη Δόξα Βαπτιστή, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Κιλκίς, στον Γυμναστικό Σύλλογο Μανδρών, στον Αθλητικό Όμιλο Καστανιών, στον Κεραυνό Χωρυγίου, στον Αθλητικό Σύλλογο ‘’Χώμα’’ και στον Ιππικό Όμιλο Κιλκίς που χρηματοδοτήθηκαν ο καθένας ξεχωριστά με το ποσο των 3.000ευρώ.

Με 2.500 ευρώ έκαστος επιχορηγήθηκαν ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης, η Δόξα Γερακαριού, ο Αστέρας Μεγάλης Βρύσης, ο Κεραυνός Βάθης, ο ΠΑΟΝΕ Επταλόφου, ο ‘’Οδυσσέας’’ Καμπάνη, ο Ηρακλής Κοιλαδίου και ο Στερναϊκός. Ποσό 2.000 δόθηκε στον Αριστοτέλη Κιλκίς και στη γυναικεία ομάδα του Κιλκισιακού ενώ τέλος 500ευρώ διατέθηκαν στον Γυμναστικό Σύλλογο Κιλκίς.

Το σύνολο της επιχορήγησης στους 21 αθλητικούς φορείς ανήλθε σε 58.500ευρώ.

Ο εθελοντισμός είναι ένα ανοιχτό πεδίο κοινωνικής δράσης και ο βασικός σπόρος για να καλλιεργηθεί το πνεύμα βοήθειας και αλληλεγγύης είναι το ξύπνημα της ορθής συνείδησης, η διάθεση της κοινωνικής συνεισφοράς με οργανωμένα μέσα.

Η αρμόδια Αντιδημαρχία υπηρέτησε τις στοχεύσεις της Δημοτικής Αρχής

και με την ανταπόκριση των πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, που ήταν πράγματι και συγκινητική και φιλάνθρωπη, συγκέντρωσε ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Λάρισας και τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας και του Ωρωπού Αττικής που βρέθηκαν ξαφνικά στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ενίσχυση των συσσιτίων της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την πλευρά ευαισθητοποίησης του Δήμου και των πολιτών του και την ακούραστη θέληση και προθυμία τους να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες αβοήθητων και άπορων συμπολιτών μας.

Ισχυρά κοινωνικά μηνύματα εξέπεμψαν και οι τρεις αιμοδοσίες που οργανώθηκαν

με τις υποστηρικτικές συνέργειες του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, του Ερυθρού Σταυρού και της ΕΠΣΚ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς – μία μάλιστα, η αιμοδοσία στη μνήμη των ηρώων της μάχης του Κιλκίς είχε υψηλό ιστορικό συμβολισμό, ενώ τέλος εθελοντικές πρωτοβουλίες ανελήφθησαν για το περιβάλλον με τον καθαρισμό και την αποψίλωση πρασίνου στην περιμετρική ζώνη του Αγίου Θεράποντος, στο περιαστικό δάσος του Αγίου Γεωργίου και από την περιοχή του Σαλάτς έως τον Προφήτη Ηλία.

Στον τομέα της διά βίου μάθησης με πρόταση και με επιμέλεια του Δήμου υλοποιήθηκαν οι ‘’Πρωινοί Ιστορικοί Περίπατοι’’, η ξενάγηση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της πόλης του Κιλκίς στο Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς στο πλαίσιο των Ελευθερίων, διαδικτυακές εκδηλώσεις για σύγχρονα θέματα υγείας και παιδείας όπως η σκλήρυνση κατά της πλάκας, το κάπνισμα, η δυσλεξία και εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών για πολίτες και δημοτικούς υπαλλήλους.

Στη διά βίου μάθηση έγινε πρόκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ενηλίκων σε εννέα εκπαιδευτικά προγράμματα της αρεσκείας τους τα οποία και αναμένεται να ξεκινήσουν προσεχώς με διαδικτυακή παρακολούθηση.

Εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι

Οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Πικρολίμνης και στον τομέα της Πρόνοιας ανταποκρίθηκαν συντονισμένα και στοχευμένα στα καθήκοντά τους για τη βελτίωση της καθημερινότητας των οικισμών, σε συνεννόηση με τους Κοινοτάρχες, με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις Διοικήσεις των Νομικών Προσώπων για αρμοδιότητες που ανήκουν στην ευθύνη τους. Τα προτερήματα της συνεργασίας και του σωστού συντονισμού φάνηκαν σε κάθε μικρό

ή μεγάλο ζήτημα που αντιμετώπισαν και εργάστηκαν αθόρυβα τις περισσότερες φορές με υψηλή αίσθηση του καθήκοντός τους.

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κιλκίς έδωσε έμφαση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών με διαδικτυακές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε

– για τη θέση της γυναίκας στην Επανάσταση, στο πλαίσιο της επετείου των 200χρόνων

-για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με απεύθυνση στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων

– για την αντιμετώπιση και την οργανωμένη προσπάθεια εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας – η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ζώσα παρουσία πολιτών – συνεργαζόμενη άψογα με τις Αντιδημαρχίες Εθελοντισμού και Πρόνοιας και τις επιμέρους διευθύνσεις τους (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κιλκίς)

Νομικά Πρόσωπα

ΔΕΥΑΚ

Το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΚ και η διαχειριστική της εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων πριμοδότησαν την περιοχή μας, όπως προείπα,

με ένα νέο όσο και ζωτικό έργο για την ποιότητα ζωής. Το έργο κατασκευής των δύο διυλιστηρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Κιλκίς και της Πικρολίμνης, θα θεραπεύσει σοβαρές υστερήσεις σε ζητήματα επάρκειας και ποιότητας νερού κυρίως στην περιοχή της Πικρολίμνης που υποφέρει εδώ και χρόνια και στερείται λόγω νιτρικών του αγαθού της ύδρευσης. Η πράξη ένταξης του σημαντικού αυτού έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπως και στην περίπτωση των εμβληματικών, υπογράφτηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο φάκελος για το αποχετευτικό δίκτυο στον άξονα Καμπάνη – Μανδρών – Παντελεήμονα και τη σύνδεσή του με τη Νέα Σάντας παραμένει στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ με την προσδοκία της χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση να ενταχθεί σε κάποιο μεγάλο πρόγραμμα το έργο των εμβληματικών ή να εγκριθεί κατ’ εξαίρεση.

Στην καθημερινότητα η ΔΕΥΑΚ και τα συνεργεία της είναι μονίμως έξω για τεχνικές εργασίες και για αποκατάσταση βλαβών. Τον προηγούμενο χρόνο έγινε μια συντονισμένη κίνηση για την αποκατάσταση της οδοποιίας σε δρόμους όπου είχαν γίνει επιδιορθώσεις διαρροών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Καθαρίστηκαν συνολικά 129 δεξαμενές ύδρευσης, αποκαταστάθηκαν ρωγμές και μονώσεις στην επιφάνειά τους, όπου βεβαίως χρειαζόταν, ενώ καθαρίστηκε από χόρτα και βλάστηση ο περιβάλλων χώρος.

Οργανισμός Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτέλεσαν και αυτοί την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής. Υποστηρίξαμε την οικογένεια αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει με δύο στοχευμένες κινήσεις:

1ον τη μείωση κατά 65% των τροφείων στις πέντε μονάδες προσχολικής αγωγής που διαχειρίζεται το Νομικό Πρόσωπο σε Κιλκίς, Νέα Σάντα και Χέρσο

και 2ον την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή τροφείων στους πολύτεκνους, τρίτεκνους,σε οικογένειες που το ετήσιο εισόδημά τους είναι μικρότερο των 10.000ευρώ καθώς και σε νοικοκυριά το αντίστοιχο εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 15.000ευρώ και έχουν ευπάθεια ως προς την οικογενειακή κατάσταση,είναι δηλ. διαζευγμένοι, ανύπαντροι, έχουν δηλωμένη αναπηρία, με ανάλογη οικονομική εξυπηρέτηση, και σε μια σειρά άλλων εξειδικευμένων περιπτώσεων.

Σημαντικές εκπτώσεις στα τροφεία σε ποσοστό 30% αποφασίστηκαν και έχουν ισχύ για το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας που φιλοξενείται στους παιδικούς σταθμούς.

Η γενναία κοινωνική ρύθμιση προς όφελος δεκάδων οικογενειών γίνεται πλήρως κατανοητή, αν υπολογιστεί πως στις δομές προσχολικής αγωγής φιλοξενούνται πάνω από διακόσια πενήντα νήπια και βρέφη. Από την άλλη μεριά στο όνομα της οικονομικής ελάφρυνσης των οικογενειών δεν θυσιάστηκαν ούτε οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα παιδιά, ούτε οι απαραίτητες υποδομές συντήρησης ή νέου εξοπλισμού στις κτηριακές εγκαταστάσεις.

Ίσα – ίσα που το 2021 εφαρμόστηκε σχεδόν στην ολότητά του ο προγραμματισμός του Νομικού Προσώπου, -που με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, μετονομάζεται σε Οργανισμό Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών- για τον εκσυγχρονισμό τους με νέα επίπλωση, με ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, με νέους υπολογιστές, με την ολοκλήρωση των ελαιοχρωματισμών και των εργασιών αντικατάστασης δαπέδων σε όλους τους χώρους.

Η ικανοποίηση όλων των αιτήσεων εγγραφής των νηπίων είναι γνήσιο δείγμα εμπιστοσύνης των γονέων προς τις δομές προσχολικής αγωγής, η δε αύξηση του αριθμού

των φιλοξενούμενων βρεφών, οδηγεί στην αδήριτη ανάγκη κατασκευής ενός νέου, του 4ου παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού για την ίδρυση του οποίου έχει αποφασίσει θετικά η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου.

Η δε εύρυθμη λειτουργία του διασφαλίστηκε με τακτική επιχορήγηση ύψους 1.200.000ευρώ που δόθηκε στο ακέραιο από το Δήμο Κιλκίς.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Πέραν της εγκατάστασης του νέου ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Κιλκίς που ξαναφέρνει σε κανονικούς ρυθμούς την αθλητική δραστηριότητα, με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας συντάχθηκε μελέτη για την καθολική επισκευή όλων των εξωτερικών εγκαταστάσεων του κλειστού γυμναστηρίου Καμπάνη η οποία και θα αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΔΕΚ

Η ίδρυση και λειτουργία του πρώτου δημοτικού βρεφικού σταθμού στην πόλη μας με την επωνυμία ‘’Πασχαλίτσα’’ πιστώνεται στην Διοίκηση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς.

Είναι έργο ουσιαστικής κοινωνικής στήριξης στα νέα ζευγάρια και στις εργαζόμενες μητέρες που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον για να εμπιστευθούν τη φροντίδα των παιδιών τους.

Ο δημοτικός βρεφικός σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, φιλοξενώντας δωρεάν έντεκα βρέφη, ηλικίας οκτώ μηνών έως δύο ετών,

σε μια σύγχρονη δομή το εξειδικευμένο προσωπικό της οποίας εγγυάται την παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και την ασφαλή φύλαξη.

Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες όσο και πιεστικές απαιτήσεις για την κάλυψη της προσχολικής φροντίδας από τις οικογένειες των δημοτών μας, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση αποτάθηκε και πάλι στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης μέσω της οποίας διασφαλίστηκε χρηματοδότηση 50.000ευρώ για την ‘’Πασχαλίτσα’’.

Το αίτημά της έγινε δεκτό και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες

για την σύσταση δεύτερου δημοτικού βρεφικού σταθμού διπλάσιας δυναμικότητας

για τη φιλοξενία είκοσι τεσσάρων βρεφών.

Παρά το γεγονός ότι και η περσινή χρονιά ήταν αδρανοποιημένη εξαιτίας του κορονοϊού για τους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ, που ως ευπαθείς ομάδες, κρίνεται σκόπιμο να μένουν

στην ασφάλεια του σπιτιού τους, ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση τους υπενθύμισαν ότι νοιάζονται γι’ αυτούς στέλνοντάς τους συμβολικά δώρα την περίοδο των Χριστουγέννων

και του Πάσχα.

Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.

Η Διοίκηση της Επιχείρησης των Σφαγείων Α.Ε. συνέχισε και το 2021, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα, ένα πρόγραμμα συντηρήσεων με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας στις εγκαταστάσεις των σφαγείων ώστε να εξυπηρετήσει τους πελάτες της αλλά και να προσελκύσει νέους.

Οι μικροεπενδύσεις στοίχισαν 32.335ευρώ, περιορίστηκαν δηλ. στο μισό συγκριτικά με το 2020 και αφορούσαν επισκευαστικές εργασίες στα ψυκτικά μηχανήματα,έργα συντήρησης στο δεύτερο κτήριο,τον καθαρισμό του βιολογικού καθαρισμού,την κατασκευή ράμπας φορτηγών,την περίφραξη χωραφιού για τη μεταφορά κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Η ενεργειακή κρίση είχε οικονομικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της επιχείρησης καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες στα απόβλητα και στα υποπροϊόντα της σφαγής του ζωικού κεφαλαίου.

Ο κύκλος εργασιών των Σφαγείων αυξήθηκε και έχει ικανοποιητικές αποδόσεις,

στοιχεία που κρατούν ενεργή την επιδίωξη της περαιτέρω εξυγίανσης της επιχείρησης καθώς και τη δυνατότητά της να είναι συνεπής στην πληρωμή ρυθμίσεων προς τη ΔΟΥ και το ΙΚΑ για χρέη παρελθόντων ετών.

Η υπολειπόμενη οφειλή από τις ρυθμίσεις αυτές ανέρχεται σε ποσό 23.190ευρώ

με χρόνο εξόφλησης τον Αύγουστο του 2023.

Με τις συνολικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους, που είναι πιο έντονες, όσο και εμφανείς τα τελευταία δύο χρόνια, τα Σφαγεία έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά, έχουν κερδίσει σε αξιοπιστία και είναι σε θέση να εξυπηρετούν με σαφέστατα καλύτερους όρους

τους κτηνοτρόφους μας, τα τοπικά κρεοπωλεία καθώς και ζωέμπορους από άλλες περιοχές. Στην επιχείρηση εργάζονται είκοσι εννέα άτομα είτε ως εκδοροσφαγείς (24) είτε ως υπάλληλοι σφαγείου (5).

Τοπική Απασχόληση

Ο Δήμος Κιλκίς έχει το δικό του μερίδιο στην ανάσχεση της τοπικής ανεργίας και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που του δίνεται για τη διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Το 2021 δημιουργήθηκαν 4 μόνιμες θέσεις στο βρεφικό σταθμό της ΚΔΕΚ και αν ολοκληρωθεί γρήγορα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα πληρωθούν 3 μόνιμες θέσεις πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων και 1 γεωπόνου.

Με σχέση ορισμένου απασχολούνται στο Δήμο μας 64 σχολικές καθαρίστριες, 33 εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, 43 εργαζόμενοι ως φυλακτικό προσωπικό για την υποδοχή και εξυπηρέτηση του κοινού και στην καθαριότητα λόγω Covid -19. Εάν προστεθούν στις 90 θέσεις που θα καλυφθούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, οι 8 νέες θέσεις της ΚΔΕΚ και τις 3-4 της ΔΕΥΑΚ από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55-67 ετών που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ότι περί τους 250 συμπολίτες μας θα απασχοληθούν με μόνιμη ή με ορισμένη σχέση εργασίας στο Δήμο Κιλκίς.

Το παραγόμενο έργο στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς σε αριθμούς

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς πραγματοποίησε δεκαεννέα (19) συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του 2021 εκ των οποίων οι τρεις (3) ήταν ειδικές συνεδριάσεις.

Από το σύνολο των συνεδριάσεων οι δεκαεπτά (17) υλοποιήθηκαν με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της Covid – 19 και οι δύο (2) με ζώσα συμμετοχή του σώματος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε εκατόν εβδομήντα δύο (172) αποφάσεις την περίοδο αναφοράς. Οι εκατόν πενήντα μία αποφάσεις (151) ήταν ομόφωνες (ποσοστό 87,79%) και οι λοιπές είκοσι μία (21) ελήφθησαν κατά πλειοψηφία (ποσοστό 12,21%).

Στις αποφάσεις που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι δώδεκα (12) αφορούσαν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τα θέματα που απασχόλησαν το θεσμικό όργανο στις ειδικές συνεδριάσεις ήταν:

  • ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2020
  • η έγκριση του ισολογισμού του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2020
  • η ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου Κιλκίς για το έτος 2022.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε δύο ψηφίσματα σχετικά με τη διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την κοίμηση του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ.

Η πλήρης ανανέωση της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά μάλιστα στα είκοσι πέντε χρόνια που φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του, με τη νέα χωροταξική του διαρρύθμιση, την εγκατάσταση νέας ξενοδοχειακής επίπλωσης, και με την ενίσχυση του φωτισμού, προσέδωσαν λειτουργικότητα και μια νέα αισθητική στο χώρο, συμβατή με το κύρος του θεσμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο απέκτησε αξιοπρεπείς, πιο ελκυστικούς χώρους και η σαφής βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του ανακλά το σεβασμό για το συνολικό έργο της ολομέλειας.

Στο γενικό πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της προσπάθειας διεύρυνσης της συμμετοχής στις δημόσιες υποθέσεις δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα της παρακολούθησης σε ζωντανό χρόνο των τακτικών συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη.

Οικονομική Επιτροπή

Η Οικονομική Επιτροπή πραγματοποίησε πενήντα (50) συνεδριάσεις την περίοδο του 2021. Οι περισσότερες, για την ακρίβεια οι σαράντα δύο (42) έλαβαν χώρα με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, πέντε (5) με ζώσα μορφή και οι λοιπές τρεις (3) έγιναν διά περιφοράς. Ελήφθησαν συνολικά τετρακόσιες μία (401) αποφάσεις από τις οποίες οι 394 ήταν ομόφωνες (ποσοστό 98,25% ) και επτά (7) κατά πλειοψηφία (ποσοστό 1,75%).

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Το 2021 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πραγματοποίησε δεκαοκτώ (18) συνεδριάσεις από τις οποίες οι δεκαεπτά (17) υλοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη και μία (1) διά περιφοράς. Οι συνεδριάσεις παρήγαγαν πενήντα τρεις αποφάσεις (53). Οι σαράντα επτά (47) εξ αυτών ελήφθησαν ομόφωνα (ποσοστό 88,67%) και οι υπόλοιπες έξι (6) κατά πλειοψηφία (ποσοστό 11,33%).

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε τρεις φορές κατά τη διάρκεια του 2021 με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς της Covid – 19.

Το θεματολόγιο των συνεδριάσεών της επικεντρώθηκε στην παροχή γνωμοδότησης σχετικά με

– το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Κιλκίς (Α’ φάση Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2019 – 2023)

– την τροποποίηση του Κανονισμού της Εμποροπανήγυρης της πόλης του Κιλκίς, έτους 2021

– την τροποποίηση του Κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κιλκίς

– το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς, έτους 2022 προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Επιπροσθέτως, κλήθηκε σε συνεδρίασή της να συμμετέχει στη διαμόρφωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του Δήμου Κιλκίς οικονομικού έτους 2022.

Το άθροισμα των αποφάσεων της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν πέντε (5) οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα.

Πηγή: Δελτίο τύπου Δήμου Κιλκίς

Σχολιάστε