My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Απευθείας εκποίηση εκτάσεων

Ζητά ο Δήμος Παιονίας.

Την επαναφορά της δυνατότητας για απευθείας εκποίηση δημοτικών εκτάσεων σε βιοτεχνίες και κτηνοτρόφους υπό προϋποθέσεις, ζητά ο Δήμος Παιονίας, προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομία και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

agrotemaxia-oikopedaagrotemaxia-oikopedagrotemaxia akinita_oikopedaΣε σχετικό του έγγραφο προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των διατάξεων που “λειτούργησαν καταλυτικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το 1974 έως το 2012”.

Το έγγραφο του κ. Γκουντενούδη:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 ΝΔ. 221/1974 υπήρχε μέχρι την δημοσίευση του ν. 4061/2012 η δυνατότητα στους Δήμους να εκποιούν απευθείας και χωρίς δημοπρασία ιδιόκτητες εκτάσεις για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών ή βιοτεχνικών μονάδων καθορίζοντας βεβαίως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους σχετικούς όρους της εκποίησης.

Με τον τρόπο αυτό δινόταν η δυνατότητα κυρίως σε νέους ανθρώπους να επενδύσουν στην περιοχή μας ενώ ειδικότερα στους κτηνοτρόφους που έχουν την μονάδα τους εντός οικισμού υπήρχε άμεση δυνατότητα μετεγκατάστασης.

Οι παραπάνω διατάξεις λειτούργησαν καταλυτικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το 1974 έως το 2012, τόνωσαν κατά περίπτωση την τοπική οικονομία και συνέβαλλαν στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Με τις διατάξεις του ν. 4061/2012 (ΦΕΚ 66/22-3-2012 τ. Α’) δυστυχώς καταργήθηκαν οι ευεργετικές διατάξεις του ΝΔ. 221/1974.

Σήμερα η μοναδική δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων σε κτηνοτρόφους και βιοτέχνες είναι διαδικασία της μακροχρόνιας εκμίσθωσης, διαδικασία που αφ’ ενός είναι χρονοβόρα αφ’ ετέρου δεν προτιμάται από τους επενδυτές διότι δεν αποκτούν την κυριότητα της έκτασης αλλά μόνο την χρήση της.

Επίσης η διαδικασία της εκποίησης δημοτικών εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) με δημοπρασία σε ενδιαφερόμενους επενδυτές – βιοτέχνες – κτηνοτρόφους δεν ευδοκιμεί εξαιτίας της άρνησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να κατανοήσουν την έννοια της “Ωφέλειας των Δήμων” επικαλούμενοι ότι ωφέλεια των Δήμων δεν προκύπτει από την εγκατάσταση μιας μονάδας στην περιοχή του Δήμου, την καταπολέμηση της ανεργίας με τον τρόπο αυτό κλπ. και ερμηνεύοντας πολύ στενά την έννοια της “Ωφέλειας των Δήμων”.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι η διακοπή κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στους Δήμους και η απαξίωση των ιδιόκτητων δημοτικών εκτάσεων.

Παρακαλούμε: α) να εξεταστεί η δυνατότητα επαναφοράς ορισμένων άρθρων του Ν.Δ. 221/74 προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα απευθείας εκποίησης δημοτικών εκτάσεων σε βιοτεχνίες και κτηνοτρόφους υπό προϋποθέσεις. β) Να προσδιοριστεί ότι από μια εκποίηση με δημοπρασία ιδιόκτητης δημοτικής έκτασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 ν. 3463/2006 ωφέλεια των Δήμων προκύπτει σαφώς από την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου (παραμονή νέων στην ύπαιθρο, καταπολέμηση ανεργίας, τόνωση τοπικής οικονομίας). γ) Να δοθεί δυνατότητα με νομοθετική παρέμβαση απευθείας παραχώρησης κατεχόμενων εδώ και 30 χρόνια από ιδιώτες. ιδιόκτητων δημοτικών εκτάσεων στις οποίες ασκείται οικονομική δραστηριότητα (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δεντροφυτεμένες εκτάσεις, βιοτεχνικοί χώροι κλπ).

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.

Οι διατάξεις του ν. 4061/2012 είναι επιεικώς ατυχείς και σταμάτησαν τα τελευταία τρία χρόνια τις όποιες πρωτοβουλίες για τοπική ανάπτυξη».

Σχολιάστε