My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ανοικτή επιστολή Θεσσαλονικιού

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την έλευσή σας στη Θεσσαλονίκη, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ προς εσάς για να σας μεταφέρω τις απόψεις, τις γνώμες, τις ανησυχίες και τα παράπονα μεγάλης μερίδας κατοίκων της πόλης μας που δυσανασχετούν, ασφυκτιούν και διαμαρτύρονται για μια σειρά από προβλήματα που έχει προκαλέσει η πολιτική σας.

Τα όσα σας μεταφέρω με την ανοικτή επιστολή μου δεν θα τα ακούσετε, δυστυχώς, από τους εκπροσώπους των φορέων που θα συναντήσετε στην πόλη, οι οποίοι επειδή θα τους κάνετε τη χάρη να τους επιλέξετε, δεν θα θελήσουν να σας… στενοχωρήσουν.

Με όλο το σεβασμό λοιπόν προς τον θεσμικό σας ρόλο, αλλά και ακριβώς εξ αιτίας του, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε εσάς και να σας καταστήσω γνώστη των εξής σημαντικών προβλημάτων που η πολιτική σας προκάλεσε εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΕΘ, η Έκθεση όπως εμείς την αποκαλούμε, για πρώτη φορά στην ιστορία της φέτος δεν θα ανοίξει, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της πόλης. Η ΔΕΘ φέτος θα παραμείνει κλειστή όχι γενικώς και αορίστως λόγω της πανδημίας, την οποία άλλωστε είχαμε καταστείλει με μηδενικά, σχεδόν, κρούσματα στο τέλος Μαίου με αρχές Ιουνίου, μετά από συνεπή τήρηση των μέτρων της καραντίνας και του lock down.

Η αιτία που η ΔΕΘ θα παραμείνει φέτος για πρώτη φορά κλειστή, είναι οι πράξεις και οι παραλήψεις σας να ανοίξετε τα σύνορα για τον τουρισμό χωρίς προφυλάξεις και χωρίς πρόνοιες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια πρωτοβουλία που οδήγησε στην υποτροπή της υγειονομικής κρίσης εν μέσω θέρους και έφτασε να τριπλασιάσει τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε σχέση με όσα αθροίζονταν πριν τη θερινή υποτροπή.

Όπως σωστά παρατήρησε η αδελφή σας, η κα Μπακογιάννη, το άνοιγμα των συνόρων έγινε κατά τρόπο που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, όπως των διεθνών τουριστικών πρακτόρων, των αεροπορικών εταιρειών και των πλοιοκτητών και δεν υπηρετούσε τον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, ανοίξατε τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου για τα χερσαία και μέχρι τις 27 Ιουνίου για τα αεροδρόμια, χωρίς κανέναν έλεγχο για τους χιλιάδες επισκέπτες από την Βαλκανική και την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους ήταν κρούσματα οι ίδιοι και έφεραν στη χώρα τον ιό. Όσο για το «έξυπνο» δειγματοληπτικό σύστημα ελέγχων που εφαρμόσατε στη συνέχεια, αυτό έχει μια αξιοπιστία της τάξης του 50%, που σημαίνει ότι ένα στα δύο κρούσματα διαλάνθαναν των ελέγχων.

Τέλος ευθύνεστε για την υποτροπή της πανδημίας γιατί καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα για τη μετάδοση του ιού, αφού από τις 15 Ιουνίου που άνοιξαν τα σύνορα, τα πρώτα μέτρα ελήφθησαν περί το τέλος Ιουλίου. Μετά από αυτά σε εμάς είναι σαφές ότι για την υποτροπή της υγειονομικής κρίσης, η οποία κρατά τη ΔΕΘ κλειστή, ευθύνεστε εσείς και η κυβέρνησή σας. Γεγονός που σας κάνει στα μάτια μας υπεύθυνους για την κλειστή ΔΕΘ.

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα με σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19 στα παιδιά μας, καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού. Τα παιδιά μας επιστρέφουν στις ίδιες ακριβώς σχολικές αίθουσες των 25 μαθητών η καθεμιά που υπήρχαν και πέρσι, για να μην θυμηθούμε ότι πέρσι ήταν των 22 μαθητών, ενώ για φέτος ειδικά η υπουργός νομοθέτησε να γίνουν των 25.

Στις στενές αυτές αίθουσες μάλιστα, τα παιδιά θα κάθονται δυο δυο στα θρανία. Σας υπενθυμίζω ότι μη τήρηση στα σχολεία των περιορισμών που τηρούνται σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους και εμπορικούς χώρους για τις ελάχιστες αποστάσεις, ήταν ο βασικός λόγος που τα σχολεία την άνοιξη παρέμειναν κλειστά.

Τι άλλαξε σε σχέση με πέρσι στα σχολεία, τώρα μάλιστα που η πανδημία έχει επιδεινωθεί, που κάνει τα σχολεία κατάλληλα για να στείλουμε με ασφάλεια τα παιδιά μας; Αφού το μόνο μέτρο που θα ισχύσει, εκτός από τα πολύχρωμα παγουρίνα που θα διανεμηθούν δωρεάν για τα οποία σας ευχαριστούμε, είναι η χρήση μάσκας. Για την οποία σας υπενθυμίζουμε ότι όταν πρόκειται να την φορούν συνεχώς επί 5 ώρες παιδιά 6 και 7 χρονών, δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι να χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη μας, αλλά και το κυκλοφοριακό γενικότερα, είναι μια τραγωδία. Σας το λέμε αυτό γιατί εσείς, με δική σας απόφαση πέρσι τέτοια εποχή στη ΔΕΘ, αλλάξατε τον σχεδιασμό του Μετρό προκειμένου να αποσπάσετε τα αρχαία που βρέθηκαν στη Βενιζέλου. Με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να κινδυνεύει να μείνει χωρίς ούτε αρχαία, ούτε μετρό. Γιατί προκαλέσατε με την απόφασή σας αυτή τουλάχιστον 3 μεγάλα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο είναι ότι η πόλη, με την απόσπαση των αρχαίων που από μόνος σας αποφασίσατε χωρίς να έχετε καμιά μελέτη ή τεχνική εισήγηση που να αποδεικνύει την για κάποιον λόγο υπεροχή της, στερείται τον σπουδαίο πολιτιστικό θησαυρό της. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο του πρωτοβυζαντινού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσε, αν έμενε κατά χώρα, να γίνει ισχυρό τοπόσημο που θα τόνωνε και τον πολιτισμό και την οικονομία και την ανάπτυξη.

Ήδη, θα διαπιστώσατε ότι δεκάδες διεθνείς και ελληνικοί επιστημονικοί σύλλογοι και μεμονωμένες προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης σας έχουν στείλει επιστολές ζητώντας σας να ανακαλέσετε την καταστροφική για τα σπουδαία ευρήματα απόφαση. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήσατε στην πόλη, έχει να κάνει με την σοβαρή καθυστέρηση της παράδοσης του έργου του Μετρό, το οποίο αν δεν είχατε εσείς αλλάξει τον σχεδιασμό του, θα παραδίδονταν και θα λειτουργούσε στο τέλος αυτής της χρονιάς.

Αντίθετα, σήμερα, με τα περισσότερα εργοτάξια σταματημένα και με το έργο στον αέρα χωρίς μελέτη ακόμη, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς προϋπολογισμό, κινδυνεύει να μην τελειώσει ούτε το 2023 που εσείς, χωρίς να έχετε εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εξαγγείλατε. Στη σοβαρή καθυστέρηση της παράδοσης του έργου σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί. Το γεγονός λοιπόν ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων αποδεδειγμένα δεν ήταν μονόδρομος, αφού υπήρχε εναλλακτική τεχνική λύση με τα αρχαία in situ που ήδη εφαρμόζονταν, κάνει την απόσπασή τους να είναι εκτός νομιμότητας.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανόν οι προσφυγές να γίνουν δεκτές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η απόφασή σας να αλλάξετε τον σχεδιασμό του έργου του Μετρό λίγο καιρό πριν αυτό παραδοθεί ήταν εκτός από μη νόμιμη και ολέθρια, γιατί καθυστερεί πολύ την ολοκλήρωσή του.

Το τρίτο τέλος πρόβλημα που προκάλεσε η αναίτια απόφασή σας, είναι η σοβαρή επιβάρυνση του κόστους του έργου του Μετρό, αφού ήδη ο ανάδοχος έχει αρχίσει να διεκδικεί αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων για τις καθυστερήσεις που προκαλέσατε στο έργο και ήδη η Αττικό Μετρό έχει αρχίσει να πληρώνει με δημόσιο χρήμα, χρήμα των φορολογούμενων δηλαδή τον ανάδοχο, χωρίς να στέλνει καν τις διεκδικήσεις στα διαιτητικά δικαστήρια.

Όπως αντιλαμβάνεστε στη δική μας συνείδηση, είστε υπεύθυνοι, εσείς και η κυβέρνησή σας για τη ζημιά που προκαλέσατε στην πόλη, η οποία αν δεν είχατε παρέμβει προσωπικά στο έργο, θα είχε σε 3 μήνες από σήμερα Μετρό.

Η κυβέρνησή σας ευθύνεται τέλος και για την ακύρωση του διαγωνισμού για προμήθεια 350 νέας τεχνολογίας, οικολογικών αστικών λεωφορείων που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση και που τώρα θα ολοκληρώνονταν. Αντί των 350 ολοκαίνουργων λεωφορείων, τώρα ο πολιτικός σας φίλος, ο δήμαρχος της πόλης, φέρνει κάτι μεταχειρισμένα λεωφορεία, που και θα ρυπαίνουν και δεν θα διαθέτουν ούτε κλιματισμό.

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Δεν ξέρω τι πιστεύετε εσείς, αλλά εμείς οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουμε ότι της Θεσσαλονίκης της άξιζε μια καλύτερη τύχη από αυτήν που με τις αποφάσεις σας, εσείς και η κυβέρνησή σας, της εξασφαλίσατε.

Με τιμή,
Ένας Θεσσαλονικιός

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε