My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

…Ανιστοριτοι, ψευτες κι εξοργιστικοι!

Με δήλωσή του προς το «ΑΜΠΕ», το Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι για την Γερμανία δεν υπάρχει πλέον θέμα. Το ακριβές κείμενο της δήλωσης είναι το εξής:

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας.

Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρα«η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάκηξη για τη χώρα μας. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει».

Οργή Μ. Γλέζου

Οργισμένη  ήταν η απάντηση του Μανώλη Γλέζου στην ανωτέρω δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, που έγινε μ` αφορμή σχετική δημοσιογραφική ερώτηση:

“Η απάντηση είναι ανιστόρητη, ψευδής και εξοργιστική. Ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δις εκατό εκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 31/2 δις δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δις ευρώ.

Εξοργιστική, διότι αποφασίζει από μόνη της ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού.

Ψευδής, διότι δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται».

Οι Οικολόγοι

Απ` τη πλευρά του, ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Τάσος Κρομμύδας, σχετικά με τις νέες ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε:

 «Η ανακοίνωση της Γερμανικής κυβέρνησης στηρίζεται σε μισές αλήθειες. Προσπαθεί να αποφύγει το θέμα του κατοχικού δανείου, κάτι που αναγνώριζε ακόμα και το 3ο Ράιχ, και το οποίο παραμένει επιτακτική εκκρεμότητα. Στην εκκρεμότητα αυτή είχε αναφερθεί το Φεβρουάριο στο Ευρωκοινοβούλιο και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι να επιστραφεί το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα για να καλύψει -ως ελληνική εθνική συμμετοχή- τα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό της σε πράσινες κατευθύνσεις.

Απέναντι στο λαϊκισμό σε Γερμανία και Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τις κοινές μας δράσεις για το ζήτημα με τους Γερμανούς και Ευρωπαίους Πράσινους».

Σχολιάστε