My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΑΝΕΛ: Όλοι στις κινητοποιήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3:

Την ώρα που η καταβολή της νέας δόσης των 31,5 δις € έχει αναχθεί από την τρικομματική συγκυβέρνηση σε κύριο μέσο εθνικής και οικονομικής επιβίωσης, συνεχίζουν και εντείνονται οι προκλήσεις των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης που ζητάνε «να κλείσουν όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους… να προχωρήσουν οι τράπεζες σε πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας των οφειλετών δανειοληπτών… να προσαρμοσθούν οι πολίτες όπως κάνουν άλλοι, που συρρικνώνουν τα έξοδα τους, πουλάνε τα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους».

Την ίδια στιγμή από τις 730.000 ελληνικές επιχειρήσεις έβαλαν ήδη λουκέτο 70.000 επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο με τα μέτρα των Μνημονίων, ο αριθμός των επιχειρήσεων έφθασε αυτόν του 2005, ενώ παράλληλα 132.000 δανειολήπτες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αν αρθούν οι απαγορεύσεις πλειστηριασμών, ξεπέρασαν το 1.500.000 οι άνεργοι, τις 3.500 οι αυτοκτονίες, τις 450.000 οι μαθητές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 30% η μείωση μισθών και συντάξεων, το 55% η ανεργία των νέων.

Η λιτότητα του Μνημονίου έφερε την Ελλάδα το 2012 στην 96 θέση από 140 χώρες της κατάταξης παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, από την 90η το 2011 κι από την 64η το 2010 πριν το Μνημόνιο 1, η τελευταία σε ανταγωνιστικότητα χώρα της Ε.Ε.

Έρευνες και μελέτες διεθνών οργανισμών (Bloomberg 07/09/12) δίνουν πιθανότητες χρεωκοπίας της Ελλάδας εντός του Μνημονίου κατά 92%, και προβλέπουν την μείωση του ΑΕΠ το 2012 στο 7%.

Τη δραματική αυτή κατάσταση έρχονται να επιδεινώσουν τα νέα μέτρα περικοπών των 13,5 δις €, για να εξασφαλισθεί η καταβολή της δόσης των 31,5 δις €.

Για τις μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις η πτώση του τζίρου το 2012 είναι τραγική και η ρευστότητα συνεχίζει να παραμένει άγνωστη λέξη στην αγορά, και σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΣΕΕ ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο θα μειωθεί φέτος στα 49 δις € από τα 77 δις € που ήταν το 2010, στερώντας έτσι δημόσια έσοδα περίπου 9 δις € και μόνον από ΦΠΑ.

Άλλα 16,2 δις € χάθηκαν από την αγορά από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Παρά τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των Μνημονίων το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε στα 382 δις €, και υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 400 δις € το 2014.

Το τραπεζικό σύστημα έλαβε μέχρι σήμερα εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου 203 δις € με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με τα οποία οι Τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ.

Έλαβαν 28 δις € από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 και 175 δις € από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου, και τώρα οι Τράπεζες περιμένουν να λάβουν ακόμα 25 δις € εγγυήσεων από την επόμενη δόση των 31,5 δις € του EFSF, ενώ τα υπόλοιπα 6,0 δις € θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους από τις λήξεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου και ομόλογα ΔΕΚΟ με εγγύηση του δημοσίου, μέσα στο Νοέμβριο του 2012.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα για την αγορά, με χαρακτηριστικά τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, και τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία είτε με πετσοκομμένους μισθούς, με μηδενική ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που 1,5 δις € της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν απελευθερώνονται και δεν εκταμιεύονται για να διατεθούν στην Ελλάδα, για να μην αλλάξει η πιστοληπτική κατηγορία της Τράπεζας από ΑΑΑ.

Ποσόν 14 δις € του ΕΣΠΑ παραμένουν κλειδωμένα στις Βρυξέλες και ποσόν 12,2 δις € από δύο οφειλόμενες δόσεις καταβολής πριν την αναμενόμενη δόση των 31,5 δις €, δεν έχει ακόμα καταβληθεί στην Ελλάδα.

Ίσως τα 25 δις € από την δόση των 31,5 δις € να αποτρέπουν προσωρινά την πτώχευση, ισχυροποιώντας την θέση των Τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και καθιστώντας τες μοχλό στήριξης της οικονομίας.

Αυτό όμως θα ισχύσει μόνον αν μπουν όροι στις Τράπεζες, αν αυτές χρηματοδοτήσουν την αγορά, αν δώσουν ανάσα ζωής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο Λαό, αν δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

 Γιατί τα χρήματα χρηματοδότησης των Τραπεζών τα χρεώνεται και τα πληρώνει χρυσά ο Ελληνικός Λαός κι όχι οι ίδιες οι Τράπεζες ή η ΕΚΤ.

Και στον Λαό πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά και να διασφαλισθεί η διαδικασία αυτή της κοινωνικής ανταποδοτικότητας και του δημόσιου ελέγχου με την συμμετοχή εκπροσώπων του Δημοσίου, στη διοίκηση των Τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Στον κατήφορο αυτό της χρεωκοπίας των Μνημονίων και της κοινωνικής εξαθλίωσης, προβάλλει ξεκάθαρα ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας.

Ο δρόμος της αντίστασης και της ανατροπής.

Ο δρόμος του αντιμνημονιακού πατριωτικού αγώνα, ο δρόμος της εθνικής παραγωγικής ανάπτυξης, με τους παραγωγικούς φορείς της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης επικεφαλής.

Όλοι στις κινητοποιήσεις στις 6 και 7 Νοεμβρίου των κλαδικών επαγγελματικών ενώσεων με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην πρώτη γραμμή, για να μην περάσει το εθνο-καταστροφικό πολυνομοσχέδιο – Μνημόνιο 3.

Σχολιάστε