My Twitter Feed

29 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ κόμικς -

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Πρώτοι και χειρότεροι! -

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ανακοινώσεις για 28η Οκτωβρίου -

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ματαιώθηκαν όλες οι παρελάσεις -

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο νομό -

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Πληρώθηκαν οι ενισχύσεις -

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται ο καλπασμός -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Αποκομμένα χωριά του Ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Ανακοινώσεις για 28η Οκτωβρίου

Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 εκδόθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις:

Από τον υφυπουργό και βουλευτή Γιώργο Γεωργαντά:

«Γιορτάζουμε και φέτος τη συνειδητή και αποφασιστική αντίσταση της Ελλάδας ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Τιμούμε και φέτος το «ΟΧΙ». Το γενναίο και ισχυρότατο μήνυμα ενός ολόκληρου λαού, ότι στέκεται ενωμένος και ακλόνητος απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρεί να απειλήσει την ελευθερία και την αυτοδιάθεση της Πατρίδας.

Μνημονεύουμε ακατάπαυστα τη θυσία των παππούδων μας, που αδιαφορώντας για τον εαυτό τους, βρήκαν το θάρρος και ρίχτηκαν στο πεδίο της μάχης με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των χωμάτων και των οικογενειών τους.

Το έπος του 1940, αφήνει χρυσή παρακαταθήκη θέλησης και καθήκοντος. Παρακαταθήκη που εμπνέει εμάς και τα παιδιά μας, να αγωνιστούμε ενάντια στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της δικής μας εποχής. Να αντισταθούμε σε κάθε κίνδυνο που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, στο σήμερα.

Όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε και φέτος την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τιμούμε την Εθνική μας Επέτειο, ενωμένοι. Αγωνιζόμαστε, όλες και όλοι μαζί, για μια Πατρίδα ισχυρή, ασφαλή και ευημερούσα.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!»

Από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου:

“Με τον φασισμό και τον ναζισμό δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Δεν ξεμπερδεύει κανείς τόσο εύκολα.

Η επανεμφάνιση ναζιστικών θυλάκων ακόμη και σε σχολεία, το προηγούμενο διάστημα, μας καλεί σε επαγρύπνηση.

Ο αγώνας απέναντι στον φασισμό και στο ναζισμό είναι διαρκής, διαχρονικός και καθημερινός, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Ας είναι οδηγός μας η σημερινή επέτειος για μια ζωή και μια κοινωνία απαλλαγμένη από το μίσος και τη μισαλλοδοξία και γεμάτη από αλληλεγγύη, ενότητα, δημοκρατία και ελευθερίες.”

Από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Φραγγίδη

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και εξαγωγής ιστορικών διδαγμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκια και την Ελευθερία της Πατρίδας .

Οι Έλληνες πατριώτες την εποχή εκείνη έχοντας στη σκέψη τους την προάσπιση των ιδανικών, των αρχών και των αξιών του Έθνους, θυσιάστηκαν με απαράμιλλο ενθουσιασμό και αυταπάρνηση δημιουργώντας το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες στους χιλιάδες των Αγωνιστών, που έπεσαν στα πεδία των μαχών δίνοντας το αίμα τους για την Πατρίδα, αλλά και σε όλους αυτούς τους Πατριώτες που με κάθε τρόπο που αντιστάθηκαν ,λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στον εχθρό που επιβουλεύονταν την εδαφική μας ακεραιότητα και την Εθνική μας κυριαρχία.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι σαφές και πάντοτε επίκαιρο. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, παράλληλα με την άρνηση υπακοής στις αυθαίρετες επιταγές των ισχυρών ,καθιστά εμάς τους πολίτες υπεύθυνους ,ώστε με αισιοδοξία και υπευθυνότητα να διεκδικήσουμε το μέλλον.

Το έπος του 1940 μας έδειξε ,τι μπορεί να πετύχει ο Ελληνισμός ΕΝΩΜΕΝΟΣ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους Έλληνες.

Από τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη:

«Η Επέτειος που το Έθνος μας γιορτάζει σύσσωμο, είναι επέτειος εθνικής ελευθερίας των Ελλήνων, εθνικής υπερηφάνειας και θυσίας για την πατρίδα.

Με υπεράνθρωπη ψυχική αντοχή, με σθένος και αποφασιστικότητα οι Έλληνες απέδειξαν ότι δεν βάζουν τίποτε πιο πάνω από τις πατροπαράδοτες αξίες, τα δίκαιά μας, την εθνική μας υπόσταση.

Ο αγώνας των Ελλήνων πλημμύρισε όλο τον κόσμο με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες και τις γυναίκες που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν, ήδη, κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας.

Το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας και έχει τις ρίζες του στη μακραίωνη παράδοση δημοκρατίας των Ελλήνων, τη χριστιανική στάση ζωής και την πίστη ότι τα πάντα πρέπει να έχουν ως μέτρο τους τον άνθρωπο.

Το 1940 η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της στον κατακτητή αποδεικνύοντας ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στους αριθμούς αλλά στην ψυχή, την ενότητα και την αξιοπρέπεια, σε μια εποχή μεγάλων θυσιών, μεγάλων ηρώων, επώνυμων και ανώνυμων, ένστολων και αμάχων.

Το πνεύμα του 1940 μπορεί και σήμερα να μας φωτίσει το δρόμο που οδηγεί στο ξεπέρασμα των όχι ασήμαντων προκλήσεων των καιρών: Υπευθυνότητα έναντι της πανδημίας, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, χαράσσοντας πορεία προκοπής και ειρήνης.

Η παρακαταθήκη της ηρωικής γενιάς του ’40 παραμένει οδηγός για εμάς. Μια παρακαταθήκη, ο πυρήνας της οποίας είναι ο αγνός πατριωτισμός που διέγειρε τότε τις δυνάμεις αντίστασης και που σήμερα διεγείρει τις δυνάμεις ανάτασης που διαθέτουμε.

Η ιστορία απέδειξε τελικά ότι, όσο μεγάλο και αν ήταν το τίμημα που κληθήκαμε τότε να πληρώσουμε, δημιουργήσαμε ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο. Εμπνεόμαστε από τους ήρωες του ’40, από τα ιδανικά της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της δημοκρατίας και της προόδου.

Με τη σκέψη μας λοιπόν τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον, ας τιμήσουμε όλοι την εθνική μας επέτειο και ας αφήσουμε τα διδάγματά της να γίνουν οδηγός μας.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα! »

Από τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη:

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικός λαός αρνήθηκε αποφασιστικά να παραδώσει έστω και μια σπιθαμή της πατρώας γης στις ιταλικές δυνάμεις. Η Ελλάδα έμπαινε στον πόλεμο αγωνιζόμενη για την εθνική της τιμή και ακεραιότητα, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα να ζουν οι πολίτες της ελεύθεροι.

Το ιστορικό έπος του ‘40, γραμμένο με το άλικο αίμα του πατριωτισμού, ‘’χτισμένο’’ πάνω στα λαβωμένα κορμιά χιλιάδων ηρώων που έπεσαν με αυταπάρνηση για υψηλά ιδανικά και στις θυσίες ενός ολόκληρου έθνους, διδάσκει ότι το φρόνημα των Ελλήνων είναι αδούλωτο και η ομόψυχη θέληση, η λυτρωτική διάβαση που τους στεφάνωσε με πράξεις μεγαλοσύνης.

Γιορτάζουμε το δοξαστικό Όχι με οδηγό την Αρετή και τη Μνήμη σε μια ελεύθερη Πατρίδα, τιμώντας το ιστορικό μας παρελθόν από όπου και αντλούμε σθένος και εθνική αυτοπεποίθηση ως άξιοι εντολοδόχοι, για έργα προόδου και ειρήνης.

Έμπλεοι υπερηφάνειας γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου γιατί ενώνει τον απανταχού ελληνισμό.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας, Χρόνια Πολλά στους πολίτες του Δήμου Κιλκίς!

Από τον δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη:

“Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια λαμπρή επέτειος για την Ελλάδα. Το ΟΧΙ στους Ιταλούς, ήταν το ΟΧΙ ενός ολόκληρου λαού κατά του φασισμού.

ΟΧΙ απέναντι σε κάθε λογική που εφιστούσε την προσοχή στη συντριπτική υπεροχή του αντιπάλου.

ΟΧΙ απέναντι στην εκτίμηση του Μουσολίνι, που πίστευε ότι ένας πόλεμος κατά της Ελλάδας θα ήταν μια σύντομη και εύκολη νίκη.

Ένα ΟΧΙ που η Ελλάδα απέδειξε ότι το εννοούσε στα χαρακώματα, στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας και στα μετόπισθεν όπου γέροι, γυναίκες και παιδιά, προσέφεραν τα μέγιστα στο μέτωπο, υλικά και ηθικά.

Ένα ΟΧΙ αποτύπωσε το ηθικό ενός ενωμένου λαού , που τραγουδούσε σκωπτικά τραγούδια για τον αντίπαλο, ενός λαού με ψυχή, με πίστη για τη νίκη, με αυτοθυσία. Ενός λαού που ξέρει πως κερδίζονται οι μάχες, πως κερδίζονται οι πόλεμοι.

Και το μήνυμα παραμένει επίκαιρο, είναι τα λόγια του Παπαφλέσσα, «Η ελευθερία δεν χαρίζεται, κατακτιέται».

Από τη ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ:

Γιορταζουμε σημερα την Εποποιια του 1940 και την συσσωμη αρνηση του ελληνικου λαου στις ορεξεις του φασιστα Μπενιτο Μουσολινι.

Θυμομαστε και τιμουμε την θυσια των ηρωων προγονων μας που με θαρρος και πιστη προεταξαν τα στηθη τους και υπερασπισθηκαν με ανδρεια και υπερηφανεια τα Ιερα και τα Οσια της Πατριδας μας.

Των Ελληνων στρατιωτων που αψηφωντας την υπεροπλια των ιταλικων δυναμεων στο πεδιο της μαχης και τις αντιξοες καιρικες συνθηκες τον χειμωνα του ’40 κατατροπωσαν τους φαφλαταδες Ιταλους ριχνοντας τους στη θαλασσα.

Με απαραμιλλο ζηλο και χωρις φοβο ξεχυθηκαν τα παιδια της Ελλαδος στα κακοτραχαλα βουνα της Πινδου και εγραψαν ακομη μια χρυση σελιδα στην πλουσια Ιστορια του Εθνους. Διδασκοντας πως οι Ελληνες ενωμενοι ποτε νικημενοι.

Σημερα που η ευθραυστη ισορροπια στην ευρυτερη περιοχη μας ειναι γεγονος αναμφισβητητο η Εποποιια της 28ης Οκτωβριου 1940 αποτελει οροσημο και παραδειγμα ταυτοχρονα για να πορευθουμε στο αυριο.

Με ενισχυση της αποτρεπτικης ικανοτητας των Ενοπλων Δυναμεων, με πολυτιμες συμφωνιες, με συνεχη διπλωματικη ενεργοποιηση και με οδηγο το λαμπρο ΟΧΙ η Ελλαδα χτιζει σε γερα θεμελια το μελλοντικο και συγχρονο προσωπο της.

Και ενωμενοι σαν μια γροθια οι Ελληνιδες και οι Ελληνες ειναι σιγουρο οτι θα ξαναγραψουν και παλι νεες επιτυχιες

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Από τη ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

“Το παλλαϊκό ΟΧΙ ενάντια στον Ιταλικό Φασισμό αναβιώνει κάθε 28 Οκτωβρίου μέσα από τις πολυάριθμες επετειακές εκδηλώσεις, για να θυμηθούμε το χθες, και να προβληματιστούμε για το σήμερα και το αύριο της Πατρίδας μας.

​Ο αγώνας αυτός του λαού μας κατάφερε το ακατόρθωτο και έδωσε σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διεθνή σύρραξη μαθήματα πίστης στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Παρότι ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα στο εσωτερικό, δεν δίστασε να δώσει το νικηφόρο παρόν ενάντια στον σκοταδισμό που είχε επικρατήσει στις χώρες του Άξονα.

​Ο πόλεμος στα ελληνικά βουνά κατά του Φασισμού και του Ναζισμού ήταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι απάνθρωπες εκδοχές του Ολοκληρωτισμού ηττώνται πάντα από τη δύναμη των λαών, γιατί ο άνθρωπος γεννιέται για να ζει ελεύθερος και όρθιος. Το έπος της Αλβανίας και του Ρούπελ το διαδέχτηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, για να επιβεβαιωθεί ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

​Σήμερα, με τη δύναμη των ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεχίζουμε με άλλους όρους να αντιστεκόμαστε στην επέλαση του οικονομικού Νεοφιλελευθερισμού της επιστροφής στην εργασιακή κόλαση της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, στο όνομα του κέρδους των λίγων με τον κόπο των πολλών.

Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σθεναρά φαινόμενα προσπάθειας εκφασισμού της κοινωνίας, που βρίσκουν έδαφος μέσα από ευκαιριακές καταστάσεις και επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την ενότητα και τη συνοχή του κοινού αγώνα απέναντι στον κοινό εχθρό, τον Φασισμό.

​Χθες οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα της Πατρίδας. Σήμερα όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της ιστορίας μας.”

Από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Τα διδάγματα από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κατοπινή ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, εμπνέουν τους αγώνες σήμερα ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους. Σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία”, πίσω από την οποία κρύβεται η εξαπάτηση του λαού και ο εγκλωβισμός του στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” του κεφαλαίου. Άλλωστε, η εξέλιξη του λαϊκού αγώνα καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘40 σφραγίστηκε από την ασυμφιλίωτη αντίθεση που αντικειμενικά υπάρχει ανάμεσα στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία από τη μία και την εκμεταλλεύτρια αστική τάξη από την άλλη.

Από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυσή του, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης κι έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Από την άλλη μεριά υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό και άλλες -λιγοστές- οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών και με τα μάτια στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για την επανασταθεροποίηση της εγχώριας αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Σήμερα, η αστική τάξη και τα κόμματά της προβάλλουν ως “εθνικούς στόχους” την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, στο πλαίσιο των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στην περιοχή και σ’ όλο τον κόσμο. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους ότι η προώθηση των παραπάνω στόχων θα ωφελήσει και τους ίδιους, απαιτώντας τελικά τη συναίνεσή του στην επίθεση σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του ’40, αλλά και της περιόδου που προηγήθηκε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι σημερινές αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Και τότε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν προϊόν των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ήταν πόλεμος ιμπεριαλιστικός. Αποτέλεσμα των ανακατατάξεων που επέφερε η καπιταλιστική ανισομετρία και η μεγάλη οικονομική καπιταλιστική κρίση, η ανάγκη για το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Κοινός στόχος και των δύο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους -παρότι αυτό συσκοτιζόταν για ένα μεγάλο διάστημα, στο πλαίσιο της “αντιχιτλερικής” συνεργασίας- ήταν η συντριβή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού – σοσιαλιστικού κράτους στην Ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού.

Σήμερα, δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί για τα μερίδια των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς. Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ είναι σε εξέλιξη τάσεις αναδιάταξης διεθνών οικονομικών – πολιτικών – στρατιωτικών συμμαχιών. Η Ιστορία διδάσκει ότι αυτές οι αντιθέσεις δεν ξεπερνιούνται με προσωρινούς και εύθραυστους συμβιβασμούς, αλλά περικλείουν τον κίνδυνο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Μέρος αυτών των ανταγωνισμών είναι και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, εμπλέκουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και τα σχέδια περικύκλωσης Ρωσίας και Κίνας μετατρέπουν την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο γεμάτο από αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Αυτό το χαρακτήρα έχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, υπηρετώντας τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στη “ληστεία” σε βάρος των λαών. Το επιχείρημα των κυβερνήσεων, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι σαθρό και ανιστόρητο. Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν, αλλά αντίθετα συνυπάρχουν με επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα τη συνεκμετάλλευση και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Σε τέτοιες περιόδους, όξυνσης των ανταγωνισμών και έντασης της εκμετάλλευσης, που πάνε χέρι χέρι με την υπονόμευση και το χτύπημα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, επιστρατεύεται και ο φασισμός – ναζισμός, που αποτελεί παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η φασιστική διακυβέρνηση στηρίχτηκε από τους μονοπωλιακούς ομίλους, όχι μόνο της Γερμανίας, στήριξε την αστική εξουσία και την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Απογείωσε την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Απολάμβανε την ανοχή από όλες τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιόδου που έστρωσαν το έδαφος στη ναζιστική Γερμανία με την πολιτική τους (π.χ. Συμφωνία του Μονάχου, 1938) για να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση. Τελικά, χάρη στη Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό, χάρη στα απελευθερωτικά κινήματα των χωρών της Ευρώπης, που ψυχή τους είχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, γράφτηκε το έπος της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Αυτή την ιστορική αλήθεια δεν θα καταφέρουν να τη διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη των λαών, όσο βρώμικο μελάνι κι αν χυθεί, όσα εκατομμύρια κι αν δαπανήσει η ΕΕ, που είναι ένας βασικός παραχαράκτης της Ιστορίας.

Σήμερα, αναζωπυρώνεται η φασιστική βία, οι επιθέσεις σε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, επιστρατεύεται ξανά το ανιστόρητο κατασκεύασμα των ”δύο άκρων”, της εξίσωσης φασισμού – κομμουνισμού, της ταύτισης των μορφών πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τη φασιστική εγκληματική βία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τη μια εκτρέφεται ο φασισμός και από την άλλη χρησιμοποιείται ως μέσο ωραιοποίησης των λεγόμενων δημοκρατικών αστικών πολιτικών δυνάμεων, που είτε από θέση κυβέρνησης, είτε αντιπολίτευσης, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Η Ιστορία και της δεκαετίας του 1940 διδάσκει ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί κοινό δομικό χαρακτηριστικό του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσμου, που δεν διστάζει να συνεργαστεί ανοιχτά ή συγκαλυμμένα με φασιστικές δυνάμεις όταν η όξυνση της ταξικής πάλης οδηγήσει σε αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Γι’ αυτό επιβεβαιώνεται ότι η δικαστική απόφαση καταδίκης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής πριν ένα χρόνο, παρότι αναγκαία, δεν αρκεί για να ηττηθεί ο φασισμός. Το σύστημα που τον θρέφει είναι εδώ, όπως είναι εδώ και οι πολύμορφες διασυνδέσεις του με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και της εργοδοσίας, αλλά και η ανοχή από δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Ανοχή τόσο από εκείνες τις δυνάμεις που προβάλλουν το αστικό ιδεολόγημα των δύο άκρων, όσο και από αυτές που συσκοτίζουν την ταξική ουσία του φασισμού, αποκόπτοντάς τον από την καπιταλιστική μήτρα που τον γεννά.

Οι εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι η μαζική εργατική – λαϊκή πάλη μπορεί να ανατρέψει και τον αρνητικότερο συσχετισμό δυνάμεων, ότι ο αγώνας ενάντια στην ξένη κατοχή και τον φασισμό, μπορεί να είναι αποφασιστικός και νικηφόρος, μόνο όταν συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

Σήμερα η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποκτά πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη:

– Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

– Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

– Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να χαράξει τον δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία. Σε κάθε ιστορική στιγμή “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”, βαδίζοντας τον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει, σε μια κοινωνία με πραγματική λαϊκή ευημερία: Τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Σχολιάστε