My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ακίνητα: Μείωση γραφειοκρατίας

Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές επί ακινήτων και την διευκόλυνση των ιδιοκτητών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαΐας, ιδρυτικό μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα.

Η εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες λύσεις και στην Ακίνητη Περιουσία»,  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 22ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», που έχει κεντρικό θέμα: «Έξυπνες λύσεις παντού – SMART», παρουσία πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων, εκπροσώπων φορέων και της αυτοδιοίκησης του νομού, του βουλευτή κ. Ιάσωνα Φωτήλα, του πρώην βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου, του πρώην Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Κατσιφάρα κ.α.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τα εξής:

-Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και γίνεται δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, να παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά την μεταβίβαση ακινήτου και να αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ρύθμιση, ύστερα από συνεννόηση με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πουλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει. Η ρύθμιση αυτή, πρόσθεσε, εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και το Δημόσιο που θα εισπράττει άμεσα το ποσό του φόρου.

-Τίθεται σε λειτουργία εντός του 2020 σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου που θα καλύπτει τις δηλώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτου, δωρεών – γονικών παροχών, κληρονομιών, χρηματικών δωρεών και κερδών από τυχερά παίγνια. Από το ίδιο σύστημα θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ τα συμβόλαια μεταβίβασης αντί της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο υφυπουργός προστίθενται σε όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί για αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και του ΦΠΑ στην οικοδομή, δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς έως και σε 48 δόσεις και έκπτωση των δαπανών αναβάθμισης των ακινήτων.

Βασικές αρχές της στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, σημείωσε ο υφυπουργός είναι ότι  αφενός ο πολίτης θα μπορεί να αντλεί από τα αρχεία του Δημοσίου οποιοδήποτε στοιχείο τον αφορά και αφετέρου η εκάστοτε υπηρεσία του Δημοσίου δεν θα ζητά από τον πολίτη έγγραφα και δεδομένα που διαθέτει ήδη μια άλλη υπηρεσία αλλά θα είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να συνομιλούν μεταξύ τους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ.

Δελτίο τύπου Γ. Γεωργαντά

Σχολιάστε