My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Αισιοδοξία για το επιχειρείν

Οι ευλογημένοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο Κιλκίς κράτησαν αυτή τη δεκαετία τις επιχειρήσεις τους σε υψηλό επίπεδο, ενώ πολλές μικρομεσαίες αναγκάστηκαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς το εξωτερικό, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα hellenicmail.gr.

“Μετά την κρίση οι επιχειρήσεις μας αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν σε βαθιά νερά και τα κατάφεραν. Ακριβώς, αυτό το γεγονός είναι το ενθαρρυντικό για το Κιλκίς που δίνει έτσι μια πινελιά αισιοδοξίας. Αλίμονο, αν εγκατέλειπε η αισιοδοξία τον επιχειρηματία αφού αποτελεί την πιο ισχυρή δύναμη για τον άνθρωπο του επιχειρείν”, υπογραμμίζει ο κ. Τονικίδης.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

– Κύριε Πρόεδρε, το Κιλκίς είναι ένας από τους πιο δυναμικούς νομούς της χώρας. θα θέλατε να μας πείτε πως συμβάλλει η επιχειρηματικότητα του Κιλκίς στην πανελλήνια οικονομία;

-Ο νομός του Κιλκίς είναι η «πύλη» της Ελλάδας προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε δηλαδή, επί της ουσίας τρεις οδικούς άξονες, και τρία τελωνεία ταυτόχρονα, οι οποίοι μας συνδέουν με την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Κιλκίς βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας θέση για την επιχειρηματικότητα, για έναν που θέλει να επιχειρήσει. Διότι έχει όλες τις υποδομές που χρειάζεται μια επιχείρηση σήμερα. Σήμερα, συμβάλλει κάποιος νομός ή κάποια επιχείρηση στον τόπο μας, όταν έχει εξαγωγικό προσανατολισμό επί της ουσίας. Όλες οι επιχειρήσεις συμβάλλουν, αλλά αυτές που μεγαλώνουν την πίτα της χώρας μας είναι οι επιχειρήσεις οι εξαγωγικές. Αυτές που αναπτύσσουν δραστηριότητες εξωστρέφειας. Παράγουν δηλαδή, στην Ελλάδα και καταναλώνουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Εμείς εδώ στο Κιλκίς έχουμε μια βιομηχανική περιοχή θεσμοθετημένη.

Σε κάθε νομό υπάρχουν θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές και υπάρχουν και βιομηχανίες σκόρπιες, δηλαδή χωρίς σχεδιασμό. Ένα από τα μειονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος και αυτή η χώρα και δεν αναπτυχθήκαμε όπως θα έπρεπε, οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν είχαμε σχεδιάσει ακόμα και το πώς θα επιχειρήσουμε, πού θα είναι οι μονάδες μας, σε ποιες περιοχές θα είναι δίχως προβλήματα. Διότι σήμερα ένας επιχειρηματίας, δεν χρειάζεται να έχει μόνο λεφτά για να επενδύσει αλλά να ξεπερνά μια σειρά από εκατοντάδες εμπόδια. Εμείς έχουμε μια τέτοια βιομηχανική περιοχή θεσμοθετημένη συν τις υπόλοιπες επειδή είμαστε σε κομβικό σημείο για την επιχειρηματικότητα.

Όταν λέμε Κιλκίς, είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη, κοντά στα αεροδρόμια, κοντά στα λιμάνια. Όταν δηλαδή, ερωτάται ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς αν διαθέτει το Κιλκίς αεροδρόμιο απαντά θετικά. Γιατί σε 30 λεπτά ο επιχειρηματίας που επενδύει, που επιχειρεί στο Κιλκίς, μπορεί να έχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Για παράδειγμα, μπορεί να εξάγει τα προϊόντα του από το αεροδρόμιο. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτό θέλω να πω. Ότι οι υποδομές ενός μεγάλου αστικού κέντρου που είναι η Θεσσαλονίκη, όλες αξιοποιούνται από το Κιλκίς. Έχουμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Και ταυτόχρονα την έξοδο προς όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την έξοδο προς τη Βουλγαρία, την έξοδο προς την Τουρκία. Όλα αυτά ένας επενδυτής τα παίρνει υπ’ όψιν του. Ο δευτερογενής τομέας του Κιλκίς συμβάλλει στο ΑΕΠ περισσότερο από ότι σε άλλες αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες.

-Τι είδους επενδύσεις γίνονται στο Κιλκίς;

-Πρώτα από όλα οι επενδύσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα από κάθε επιχειρηματία γίνονται και στο Κιλκίς. Στο Κιλκίς όμως, υπάρχουν επιχειρήσεις πανευρωπαϊκού επιπέδου σε ανταγωνισμό. Δηλαδή, η μεγαλύτερη επιχείρηση σήμερα, όχι στην Ελλάδα γιατί είναι μοναδική για την Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, όσον αφορά το κομμάτι του υφάσματος, της πλεκτικής, της παραγωγής υφασμάτων είναι στο Κιλκίς.

Η μεγαλύτερη εταιρία στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη θα έλεγα, παραγωγής κεραμοποιείας βρίσκεται στο Κιλκίς. Εδώ βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρίες και οι πιο σύγχρονες, όπου μπορούν να χτίσουν σχεδόν όλη την Ευρώπη όσον αφορά την παραγωγή τούβλων, παρασκευασμάτων και γενικά ότι έχει σχέση με πλιθιά. Η μεγαλύτερη εταιρία στην Ευρώπη, ούτως ή άλλως έχουμε 3-4 μονάδες αλουμινίου, αλλά η μεγαλύτερη σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι η Alumil. Mια εταιρία που αυτή τη στιγμή μας κάνει περήφανους τους Έλληνες, και ειδικότερα τους Κιλκισιώτες γιατί η έδρα της είναι στο Κιλκίς. Μέσα από διαγωνισμό πήρε το μεγαλύτερο έργο της Google. Ένα έργο πρότυπο, σύγχρονο με 20 εκατομμύρια budget. To διεκδίκησε η εταιρία έχοντας έδρα το Κιλκίς.

Οι εταιρίες που έχουν γερές υποδομές, που δεν μπορούν λόγω των τεράστιων υποδομών που διαθέτουν στον τόπο μας εδώ, δεν είναι εύκολο αυτές οι εταιρίες να μετεγκατασταθούν. Διότι δίπλα μας εμείς έχουμε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό στα 10 χιλιόμετρα, στα 20. Είναι τα Σκόπια, είναι η Βουλγαρία που έχουν χαμηλό εργασιακό κόστος. Θα μπορούσαν να πάνε εκεί. Γιατί αυτές είναι και μονάδες εντάσεως εργασίας, δηλαδή απασχολούν πολύ κόσμο. Κι όμως, εμείς το λέμε με καλή έννοια, είναι πατριώτες, στηρίζουν την εθνική οικονομία και μένουν εδώ αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές θα μπορούσαν να είχαν αποχωρήσει για το κέρδος τους. Γιατί εδώ οι συνθήκες είναι λίγο αρνητικές.

Η Kleemann, η μεγαλύτερη εταιρία ασανσέρ στην Ευρώπη. Με εξαγωγές και στην Κίνα και στη Ρωσία. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία αυξήθηκαν εξαιτίας των εξαγωγών ασανσέρ από την Kleemann από το Kιλκίς.

Εμείς εδώ, παρόλη την τεράστια οικονομική ύφεση που περνάει η χώρα μας, παρόλη την υψηλή φορολογία που καλείται ο κάθε επιχειρηματίας και ο κάθε πολίτης να πληρώσουν, το θετικό του Κιλκίς είναι ότι οι ευλογημένοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο Κιλκίς, που κράτησαν αυτή τη δεκαετία, κράτησαν τις επιχειρήσεις τους σε υψηλό επίπεδο. Πολλές επιχειρήσεις μικρομεσαίες αναγκάστηκαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς το εξωτερικό, διότι πριν την κρίση απευθύνονταν στην εσωτερική αγορά.

Μετά την κρίση αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν σε βαθιά νερά, αυτές οι επιχειρήσεις οι μικρές από τον τόπο μας και τα κατάφεραν. Δηλαδή βρήκαν πελάτες στο εξωτερικό, άντεξαν και αυτή τη στιγμή έχουν μια ανοδική πορεία. Ακριβώς, αυτό το γεγονός είναι το ενθαρρυντικό για το Κιλκίς που δίνει έτσι μια πινελιά αισιοδοξίας. Αλίμονο, αν εγκατέλειπε η αισιοδοξία τον επιχειρηματία αφού αποτελεί την πιο ισχυρή δύναμη για τον άνθρωπο του επιχειρείν.

Για εμάς τους επιχειρηματίες ή για αυτούς που εκπροσωπούμε, το πιο σημαντικό είναι η αισιοδοξία. Αλλά με έναν ρεαλισμό, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα τα τελευταία χρόνια μες στην κρίση, απλά πράγματα θέλουν οι επιχειρηματίες, δηλαδή κατάθεση απλών προτάσεων, τις οποίες όπως τις καταθέτουμε εμείς από τα επιμελητήρια γιατί είναι μελετημένες, κοστολογημένες και βγαλμένες από την καθημερινότητα του επιχειρηματία, αν αυτές τις προτάσεις μας τις υπολόγιζαν με την αισιοδοξία που είναι έμφυτη και εδώ στο Κιλκίς επειδή ζει και ο κόσμος είναι προσφυγικός, και ο κόσμος έχει αυτή την έφεση προς το επιχειρείν, είναι σημαντικό στον παράγοντα αξιοποίησης ανθρώπινων πόρων, θα πρέπει σε ένα επίπεδο πλέον διαφορετικό. Οι θεσμοί εμείς, με ευθύνη των Επιμελητηρίων, των Δήμων, των Περιφερειών να αρχίσει αυτός ο τομέας να αναπτύσσεται για το καλό της κοινωνίας.

-Ποιες δράσεις υιοθετεί το Επιμελητήριο έτσι ώστε να συμβάλλει στην ακόμα περισσότερο ανάπτυξη της περιοχής;

-Ο θεσμικός ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις και την Πολιτεία. Εμείς, όμως δεν μένουμε μόνο σε αυτό το στάδιο. Διότι είναι πολύ σημαντικό και σαν νοοτροπία και σαν κουλτούρα, δεν έχουμε εκπαιδευμένο κόσμο να ζητάει συμβουλές. Διότι μια έγκυρη και σωστή συμβουλή μετατρέπεται και σε χρήμα. Αλλά εμείς, ως Επιμελητήριο είχαμε στόχο να βελτιώσουμε αυτή την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και πραγματοποιήσαμε πάρα πολλές επιχειρηματικές αποστολές με στόχο να φέρουμε σε επαφή επιχειρηματίες δικούς μας μικρομεσαίους με επιχειρήσεις άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να προβληματιστούν, να ενδιαφερθούν, να δουν άλλες εναλλακτικές.

Κάνουμε αποστολές χρόνια τώρα. Μια από τις αποστολές μας αυτές, πριν από 7-8 χρόνια είχε σχέση με το ότι τότε τονίζαμε εμείς ότι πρέπει να εξοικειώσουμε, να ενημερώσουμε, να επιμορφώσουμε και να προσπαθήσουμε να εξοικειωθεί ο κόσμος της αγοράς του Κιλκίς με το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Από τότε κάναμε τις αποστολές αυτές. Γιατί πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια η εμπορική δραστηριότητα και οι συναλλαγές μας θα αυξηθούν και θα πραγματοποιούνται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Για αυτό πρέπει να προβλέπεις και να καθοδηγείς τον κόσμο σε αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργήσαμε κάποια εργαλεία μέσα και από ευρωπαϊκά προγράμματα για να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα στον τόπο μας εδώ. Δημιουργήσαμε το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο.

-Αξίζει να αναφερθούμε και σε εμπορικές εκθέσεις, όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Κερνάμε Κιλκίς».

-Βέβαια, και πολλές συμμετοχές σε αρκετές εκθέσεις. Και μάλιστα, επειδή πλέον τώρα συνεργαζόμαστε στην Κεντρική Μακεδονία όλα τα Επιμελητήρια, αυτό θα μας δώσει την ώθηση όσον αφορά τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις με την έννοια ότι αν από το Κιλκίς θέλουν να πάνε πέντε επιχειρήσεις, από την Κατερίνη δέκα, από τη Βέροια δύο, μπορούν να πηγαίνουν όλοι μαζί και έτσι να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και να συμμετέχουμε.

-Κύριε Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα οποία μας είπατε και πραγματικά είναι εντυπωσιακός ο ρόλος του Επιμελητηρίου και η δυναμικότητα με την οποία οργανώνει ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακές πρωτοβουλίες. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ακόμη;

-Θα ήθελα να σταθώ σε μια πρωτοβουλία που παίρνουμε εμείς. Με ρωτούν, που είμαι από τη φύση αισιόδοξος ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, που είπαμε ότι πρέπει να είμαστε, αν τελειώνει η κρίση φέτος. Λες και ήταν κυλιόμενες οι προσδοκίες των κυβερνώντων κατά καιρούς, και μιλάω για όλο το πολιτικό σύστημα, το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, μας δημιουργούσαν την προσδοκία ότι του χρόνου θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Διότι τέτοια κρίση δεν την αντέχουμε, είμαστε ήδη οχτώ χρόνια και θα κλείσουμε και δεκαετία απ’ ότι βλέπω.

Θέλω να πω ότι οι κυβερνήσεις, για να καταλάβει και ο κόσμος ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Υπήρχε μια προχειρότητα σε ότι μέτρα έπαιρναν και σε όποιο συντονισμό γινόταν. Έτσι το κλίμα δεν αλλάζει. Διότι μας λένε αισιοδοξία, αλλά βλέπουμε ότι δημοσιονομικά τα νούμερα ευημερούν ενώ οι άνθρωποι δυστυχούν. Και εμείς πρέπει να το δούμε και αυτό. Και ο επιχειρηματίας το έβλεπε αυτό. Παρά την αντίληψη του κόσμου ότι ο επιχειρηματίας και όποιος επιχειρεί είναι λαμόγιο.

Και σήμερα φτάσαμε να κατανοήσουμε ότι με θαύματα δεν θα αλλάξει το κλίμα. Αν δεν επιχειρήσουν κάποιοι άνθρωποι, δεν ρισκάρουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους πολλές φορές, δεν θα έρθει αυτή η ανάπτυξη που περιμένουν. Η δική μου η ευχή είναι να εμψυχωθεί, να αναπτερωθεί το ηθικό των Ελλήνων διότι εμείς οι ίδιοι, οι νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου, αν δεν καταλάβουν ότι αυτοί είναι η βάση για να πάρουν πρωτοβουλίες για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη θέση, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ.

Σχολιάστε