My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Αγ. Ευγένιος: Πίτα με βράβευση Π. Ξυνογαλά

ΑΓΙΟΣ_ΕΥΓΕΝΙΟΣ_βασιλόπιτα_09022014(5).jpgΚάλεσμα του συλλόγου καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο  ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ» προς τους εν δυνάμει καρκινοπαθείς απηύθυνε η πρόεδρος Γεωργία Κολεσιώτου την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 κατά την εκδήλωση της κοπής βασιλόπιτας στο κέντρο «ΘΕΑΤΡΟ».

Είναι ένα «άνοιγμα» προς την κιλκισιώτικη κοινωνία η οποία δυστυχώς καταλαμβάνει μία από τις τέσσερις θέσεις των νομών της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.  Μόνο με την πρόληψη (διατροφή, άσκηση, προληπτικοί έλεγχοι) μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αφού δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και θα πρέπει ο φόβος και η άγνοια να αντικατασταθούν από την επαγρύπνιση και όταν χρειαστεί από την κατά μέτωπο επίθεση.

Με την τροποποίηση του καταστατικού που θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να «αγκαλιάσουν» και να δραστηριοποιηθούν στο σύλλογο φίλοι του, αρωγά μέλη, μη καρκινοπαθείς. Ήδη πρώτος εξέφρασε την επιθυμία του να εγγραφεί ως αρωγό μέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης και ακολούθησαν πολλοί από τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση.

Ξεκινώντας με μία σύντομη αναφορά σχετικά με τα πεπραγμένα του απερχόμενου έτους (ομιλίες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, πρόγραμμα διανομής τροφίμων, προληπτικούς ελέγχους) στο τέλος τόνισε ότι οι επόμενοι στόχοι της διοίκησης είναι η ενημέρωση με έντυπο υλικό και ομιλίες σε κοινωνικές ομάδες, η προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών μέσα από την Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αλλά και σε συνεργασία με άλλους παρεμφερείς συλλόγους καθώς και η συνέχιση των επισκέψεων της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου του Θεαγενείου Νοσοκομείου σε περιοχές των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας.

Η επίτευξη των στόχων αυτών θα πραγματοποιηθεί  μέσα από την στήριξη και υποστήριξη φίλων που ενεργούν χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις σχετικά με τον καρκίνο αλλά αντίθετα τον αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σύνεση και σοβαρότητα.

ΑΓΙΟΣ_ΕΥΓΕΝΙΟΣ_xynogala

Η Παναγιώτα Ξυνογαλά – Βασιλειάδου

Η βράβευση στην εκδήλωση της Παναγιώτας Ξυνογαλά – Βασιλειάδου ήταν ξεχωριστή για πολλούς παρευρεθέντες. Υπηρετώντας ως δασκάλα στο 2ο δημοτικό σχολείο Κιλκίς υποβλήθηκε (27-5-1962) σε αφαίρεση μαστού στην Κλινική του Ιωάννη Ορφανού μετά από διάγνωση του παθολόγου γιατρού Αθανασίου Τηλιακού. Νοσηλευόμενη επί ένα μήνα στην Κλινική, εξήλθε στις 26-6-1962 και υποβλήθηκε σε ακτινοβολίες στη Θεσσαλονίκη. Παρά τον κίνδυνο που διέτρεχε, με έναν μαστό γέννησε το δεύτερο παιδί της, τον Γιάννη Βασιλειάδη.  Η βαθιά πίστη της στον Θεό, την ενδυνάμωσε και αντιμετώπισε στα 69 της χρόνια δεύτερο καρκίνο στο άλλο στήθος με χειρουργική επέμβαση στο Θεαγένειο χωρίς άλλες θεραπείες λόγω της πρόληψης π ου είχε κάνει (μαστογραφία, υπέρηχο).

Κρατώντας ένα τετράδιο και θυμίζοντας σε όλους τον εκπαιδευτικό της ρόλο, ξεκίνησε με λόγια «ζεστά» για το Κιλκίς που τόσο αγάπησε και εξιστόρησε την εμπειρία της σχετικά με τον καρκίνο αναφερόμενη και στο σύλλογο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Θεσσαλονίκης που ως μέλος του έχει ενθαρρύνει και ενδυναμώσει πολλά νέα άτομα που έτυχε να νοσήσουν.

Στο κάλεσμα για μια αναμνηστική φωτογραφία, τα πρώην μαθητούδια της έτρεξαν να φωτογραφηθούν μαζί της μετά από πολλά χρόνια όπως ακριβώς γινόταν παλιά στις αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στα σκαλοπάτια του 2ου δημοτικού. Δυστυχώς ένα τεχνικό πρόβλημα δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν παλιές φωτογραφίες  πρώην μαθητών της που θα γύριζαν τη σελίδα του χρόνου σε άλλες εποχές. Ο δαίμων του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι απρόβλεπτος.

Παρόλα αυτά η συγκίνηση και η φόρτιση από πρώην μαθητές της και συναδέλφους της ήταν διάχυτη αφού δεν περιορίστηκε μόνον σ’ αυτούς αλλά άγγιξε όλους σχεδόν που ήταν στην αίθουσα.

Η ηλικιωμένη πια συνταξιούχος εκπαιδευτικός των 88 ετών με πολλές θύμισες από την πόλη του Κιλκίς, «αγαπημένο» όπως το αποκαλεί, είχε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της την χαρά όταν αναγνώριζε πρόσωπα του παρελθόντος.

Η αυστηρότητά της  που όλα αυτά τα χρόνια δεν περιορίστηκε μόνο στην διδασκαλική της καριέρα αλλά την διακατείχε και στην οικογενειακή και στην προσωπική της ζωή αφού δεν «χάριζε κάστανα κανενός», τής έδωσε τα εφόδια και τη δύναμη να αντιμετωπίζει τον καρκίνο 52 χρόνια και να μην λυγίσει δείχνοντας αδυναμία, αφού όλα τα θεωρούσε και τα θεωρεί «δώρα Θεού».

Η βαθιά θρησκευόμενη με αρχές και αξίες (που τόσο εκλείπουν σήμερα) κυρία Ξυνογαλά, δεν θα μπορούσε να του φερόταν διαφορετικά του καρκίνου, γιατί αν του χαμογελούσε και δεν τον χαστούκιζε, σίγουρα δεν θα ήταν παρούσα στο κάλεσμα του συλλόγου και κατ’ επέκταση της κιλκισιώτικης κοινωνίας.

Κατόπιν έγινε αναφορά στην έκδοση του ημερολογίου 2014 του συλλόγου το οποίο αποτελείται από φωτογραφίες του κιλκισιώτη Δούκα Θουκυδίδη (ποτοποιού) από το προσωπικό αρχείο του γιου του Νίκου Ξανθόπουλου που απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινότητα των ελλήνων στρατιωτών κατά την Μικρασιατική εκστρατεία. Το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χρήστο Γκουντενούδη και τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ιδιοκτήτη του καταστήματος «Ηλιόσπορος» ως χορηγούς του ημερολογίου.

Μουσικά η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πολλούς φίλους του συλλόγου που χάρισαν τις μελωδικές φωνές τους και τα εξαίσια ακούσματα από τα μουσικά τους όργανα. Αρχικά ο πολιτιστικός σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Πολυκάστρου με τους χορευτές του παρουσίασε χορούς της Θράκης, συνοδευόμενοι από τον Χρήστο Δημητριάδη στην γκάïντα και τις Αλεξάνδρα και Κατερίνα Γουγουλάκη στο τραγούδι. Η αναφορά στο μουσείο του συλλόγου στο Πολύκαστρο προέτρεψε πολλούς που δεν το γνώριζαν να προγραμματίσουν μελλοντική επίσκεψη. Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Κολεσιώτης πέρασε στους ρυθμούς της λύρας όπου πόντιες και πόντιοι ακολούθησαν τους παραδοσιακούς χορούς του Πόντου. Ο Μανώλης Στεφανίδης (μπουζούκι) και ο ….. Στεφανίδης (αρμόνιο) πρόσφεραν γνήσια λαϊκή μουσική με την φωνή – καμπάνα του Φώτη Ζάϊκου ενώ στο τέλος εμφανίστηκε η σαγηνευτική φιγούρα της Νικολέτας (φίλης του συλλόγου) που με την μαγευτική φωνή της «χάϊδεψε» τα αυτιά των θεατών. Δυστυχώς λόγω των πολυπληθών καλλιτεχνικών σχημάτων δεν ακούστηκαν οι ταλαντούχες φωνές της Έφης Ναβροζίδου και της Κατερίνας Ισαακίδου τις οποίες το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευελπιστεί ότι τα μέλη και οι φίλοι του θα τις απολαύσουν σε μελλοντική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση τον Μητροπολίτη Κιλκίς εκπροσώπησαν οι πατέρες Αρσένιος και Κωνσταντίνος ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου και Θεόδωρος Παραστατίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Κιλκίς και υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, ο διοικητής Νοσοκομείου Κιλκίς Θέμης Ανθρακίδης, τυχερός της χρονιάς, η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΑλλάΖΩ» Ιωάννα Ρούσσου, εκπρόσωποι φορέων και πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Δελτίο τύπου από Σύλλογο Καρκινοπαθών

Σχολιάστε