My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε ο αντάρτης Ηλίας Μεταλλίδης

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου σε ηλικία 92 ετών, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Ηλίας Μεταλλίδης, από τη Ξηρόβρυση Κιλκίς, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που έγινε ευρύτερα γνωστός από το ντοκιμαντέρ «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!».

Ο Ηλίας Μεταλλίδης γεννήθηκε το 1925 στην Ξηρόβρυση. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια της κατοχής είχε έντονη δράση στο απελευθερωτικό κίνημα. Κρατήθηκε στις φυλακές Παύλου Μελά όπου και βασανίστηκε βάναυσα από τους Γερμανούς αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Συνέχισε τη δράση του βοηθώντας τον ΕΛΑΣ στον οποίο κατατάχθηκε για να τοποθετηθεί στην υποδειγματική Νεολαία του 1ου Τάγματος στο 13 Σύνταγμα Πεζικού.

Μετά τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ ο Ηλίας Μεταλλίδης κυνηγήθηκε με αποτέλεσμα να ξαναβγεί στην παρανομία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946 εντάχτηκε στις δυνάμεις του ΔΣΕ. Στη διάρκεια τριών ετών έδωσε 114 μάχες και τραυματίστηκε τέσσερις φορές. Στον ΔΣΕ αποφοίτησε από τη σχολή ομαδαρχών στο αρχηγείο Μπέλλες και αργότερα από τη σχολή Πολιτικών Επιτρόπων. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση της Διοίκησης της 20ής Ταξιαρχίας στάλθηκε για εκπαίδευση στην ΣΤ΄ Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ η οποία έδρευε στο χωριό Λαιμός της Πρέσπας. Εκεί αναδείχθηκε από ομαδάρχης σε λοχαγό του ΔΣΕ. Τιμήθηκε με δύο μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή του στη μάχη του χωριού Κάντσκο στις 4 Απριλίου του 1949 και στη μάχη Πατώματα του χωριού Λυκόραχη.

Βρέθηκε πρόσφυγας στην Σοβιετική Ένωση όπου διαγράφηκε μετά από την ανατροπή της επαναστατικής κατεύθυνσης στο ΚΚΕ από την 6η Ολομέλεια του κόμματος. Ήταν στέλεχος του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος και του Μ-Λ ΚΚΕ.

Πριν ένα περίπου χρόνο, στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!» που είχε ως θέμα τον Κιλκισιώτη αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα γεγονότα του 1948-49. Από τη μεγάλη μάχη της Φλώρινας και τις τελευταίες αιματοβαμμένες μάχες για την ανακατάληψη του Γράμμου, μέχρι τις τελευταίες μάχες τον Αύγουστο του ’49 και την επίθεση του μοναρχοφασιστικού στρατού στο Βίτσι (ύψωμα Λέ­σιτς) και το Γράμμο.

Αυτά τα γενονότα, ιστορικά καταγραμμένα σε διάφορα ντοκουμέντα, αποδίδονται από τον Η. Μεταλλίδη μέσα από τη βιωμένη ιστορία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Μεταλλίδης δε μιλάει για τον εαυτό του, αλλά για τους αγώνες του κινήματος που υπηρέτησε, και γι αυτό συνήθως χρησιμοποιεί το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Ενώ θαυμασμό προκαλούν οι πολύ συγκινητικές στιγμές που αφηγείται, όπως αυτή του τραυματισμού του φίλου του, Θανάση, που τον φωνάζανε «Αθάνατο», όταν η σφαίρα πέρασε από το στόμα του και βγήκε από το σβέρκο, χωρίς να τον σκοτώσει, αλλά και η συγκλονιστική αφήγηση για τους δυο τραυματισμούς του, στις μάχες στο Κάντσκο (Δροσοπηγή) και στα Πατώματα. Τη μεταφορά του σε νοσοκομεία της Αλβανίας, και την επάνοδό του στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού.

Μετά τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ ο Ηλίας Μεταλλίδης κυνηγήθηκε με αποτέλεσμα να ξαναβγεί στην παρανομία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946 εντάχτηκε στις δυνάμεις του ΔΣΕ. Στη διάρκεια τριών ετών έδωσε 114 μάχες και τραυματίστηκε τέσσερις φορές. Στον ΔΣΕ αποφοίτησε από τη σχολή ομαδαρχών στο αρχηγείο Μπέλλες και αργότερα από τη σχολή Πολιτικών Επιτρόπων. Στη συνέχεια αναδείχθηκε από ομαδάρχης σε λοχαγό του ΔΣΕ. Τιμήθηκε με δύο μετάλλια ανδρείας.

Η τελευταία συνέντευξη του Ηλία Μεταλλίδη στην εφημερίδα “Λαϊκός Δρόμος”

Λ.Δ.: Αγαπητέ σύντροφε, ένα ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στη ζωή σου σε έκανε πρόσφατα γνωστό στον κόσμο. Πώς αισθάνεσαι;

Η. Μεταλλίδης: Δεν αγωνιστήκαμε για να γίνουμε γνωστοί, αυτό μπορούσε να γίνει και με πιο εύκολους τρόπους. Εμείς, απλοί άνθρωποι βγήκαμε στο κλαρί για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς φτώχεια, φασισμό και πόλεμο. Για μια Ελλάδα της λευτεριάς, της προκοπής, της δουλειάς και της δημιουργίας. Είμαι όμως πολύ ευχαριστημένος που έστω στα στερνά μου ο χώρος της τέχνης με τιμά και στο πρόσωπό μου τιμά έναν τεράστιο αγώνα. Αν σκεφτείτε τον αγώνα του ΔΣΕ θα δείτε ότι απλοί άνθρωποι έγιναν γίγαντες, ότι ένας ξυπόλυτος λαός τα έβαλε στα ίσια με τον μοναρχοφασισμό, τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους.

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Αλλά μας φλόγισε η ιδέα για μια λεύτερη πατρίδα, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Οι μεγάλοι αγώνες γεννιούνται από μεγάλες ιδέες, για να ‘χεις καλή σοδειά χρειάζεσαι γερό σπόρο.

Λ.Δ.: Ο ΔΣΕ μεγαλούργησε, το ξέρουμε. Πώς αισθάνθηκαν οι αντάρτες μετά την 6η Ολομέλεια και τον αποκεφαλισμό της νόμιμης ηγεσίας του ΚΚΕ και του γραμματέα του;

Ηλίας Μεταλλίδης

Η. Μεταλλίδης: Η κλίκα Κολιγιάννη-Παρτσαλίδη πήρε γραμμή από το 20ο  αντιεπαναστατικό συνέδριο του ΚΚΣΕ και τη στροφή της στο τέλμα του ρεβιζιονισμού.  Είχαμε μια δεύτερη Βάρκιζα. Μετά τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ ήρθε ο δεύτερος αφοπλισμός από τα μέσα. Όλοι οι παρτιζάνοι μείναμε αποσβο­λω­μένοι από το έγκλημα που γινόταν μέσα στο ΚΚΕ. Δε μας έφαγε το βόλι του μοναρχοφασισμού, μας χτύπησαν πισώπλατα οι αναθεωρητές. Δεν πι­στεύαμε στα αυτιά μας για αυτά που έγιναν στην Τασκένδη και κάναμε καιρό να συνέλθουμε από το αστροπελέκι. Εξήντα χρόνια μετά είναι να απορεί κανείς που οι απόγονοι του Κολιγιάννη-Παρτσαλίδη δηλαδή το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να πουν τίποτα γι’αυτήν τη μεγάλη προδοσία.

Λ.Δ.: Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ορκίζεται στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τι μηνύματα στέλνει 70 χρόνια μετά τον αγώνα του ΔΣΕ;

Η. Μεταλλίδης: Η βουή της ιστορίας είναι πολύ δυνατή αρκεί να χεις γερό αυτί και δυνατό μυαλό να πιάσεις τα σήματα. Ο φασισμός ανίκητος στην αρχή του ’40, μετά το Στάλινγκραντ πήρε την κατηφόρα, νικήθηκε, ξεψύχησε. Σήμερα η κυβέρνηση, η ΝΔ, οι διεθνείς πάτρωνές τους φαίνονται ανίκητοι. Αλλά η ρόδα της ιστορίας είναι αμείλιχτη και θα τους σαρώσει. Για δέστε: Ποιος μιλάει σήμερα για τους διώκτες μας; Κανένας! Ποιος μιλάει για τις βόμβες ναπάλμ που εγκαινίασαν στον Γράμμο, στο Βίτσι οι Αμερικάνοι για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα στο Βιετνάμ; Κανένας!

Ηλίας Μεταλλίδης

Αντίθετα μιλάνε πολλοί και καλά κάνουν για τον ηρωισμό των εργατών, των αγροτών, του λαού στις γραμμές του ΔΣΕ. Έτσι είναι. Ο Μάο Τσετούνγκ μας δίδαξε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι χάρτινη τίγρη. Τους υπολογίζουμε, αλλά δεν τους φοβόμαστε.

Λ.Δ.: Σύντροφε είσαι μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ, αειθαλής επαναστάτης και κομμουνιστής. Τι θα ‘θελες να συμβουλέψεις τη νέα γενιά της χώρας μας;

Η. Μεταλλίδης: Να δώσουν όλο τους το είναι για το δίκιο και τη λευτεριά. Να αψηφήσουν θεούς και δαίμονες ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα μεγάλα οράματα για τη λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, σοσιαλισμό. Να μη φοβούνται τίποτα. Να ‘ναι αετοί στο πέταγμά τους, να ‘χουν απεριόριστη εμπιστοσύνη σε ένα καλύτερο αύριο. Αν μπορούν να ‘ναι κομμουνιστές, μαρξιστές-λενινιστές, διπλή ευχή!

Λ.Δ.: Σύντροφε Ηλία, να ‘σαι καλά!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/politiki/efyge-o-palaimahos-kommoynistis-ilias-metallidis-geia-sas-kai-kali-antamosi-os#ixzz4jzyvt5LU

Πηγή: alfavita.gr

Σχολιάστε