My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Έφυγε η Άννα Συνοδινού

Το σημαντικό καλλιτεχνικό και πολιτικό έργο της Άννας Συνοδινού σημειώνουν και εκθειάζουν κόμματα και πολιτικοί με αφορμή τον θάνατο της μεγάλης ηθοποιού που τίμησε τόσο το θέατρο όσο και την ελληνική Βουλή. Το γεγονός της απώλειάς της έχει προκαλέσει πάνδημη θλίψη.

SINODINOU-001Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της είναι στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επίσης έχει παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Η Άννα Συνοδινού υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε. Ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης έλαβε μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. ενώ από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974 (21.819 σταυροί), 1977 (18.348 σταυροί), 1981 (17.403 σταυροί), 1985 (εξελέγη με λίστα), Ιουνίου 1989 (36.002 σταυροί) και Νοεμβρίου 1989 (31.097 σταυροί). Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ (8.945 σταυροί).

Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανὀ, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.

Η Άννα Συνοδινού τιμήθηκε δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.

Συγγραφέας των βιβλίων «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999) η Άννα Συνοδινού πέθανε σε ηλικία 88 ετών πλήρης ημερών.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στο το Α’ Νεκροταφείο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε στους οικείους της Άννας Συνοδινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με την οικογένειά της και τους εξέφρασε βαθιά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού.

«Η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου», αναφέρει.

Η Νέα Δημοκρατία

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία είχε πολιτευτεί, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Άννας Συνοδινού. Της Ελληνίδας που τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, υπηρέτησε την παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία.

»Μία Ελληνίδα που δίδαξε με το ήθος και το έργο της. Που τιμήθηκε από την Πολιτεία και τίμησε την πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της.

»Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της».

Σχολιάστε