My Twitter Feed

9 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τ. Κεσίδης: Και πάλι συντονιστής -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Νέα κόντρα για το προσφυγικό -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος! -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Ηχηρή παραίτηση αιρετών ΔΑΚΕ -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Αγρότες κομμένοι από ενισχύσεις -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Καλά στο Κιλκίς, άνοδος στη χώρα -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Ταινία για τη Δοϊράνη από την ΠΚΜ -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

“Έρημος τόπος” πλέον η Ειδομένη

Ο χώρος όπου είχε στηθεί ο καταυλισμός της Ειδομένης και που επί μήνες έσφυζε από ζωή και από παιδικές φωνές, έμεινε πλέον με εκατοντάδες άδειες σκηνές και με μπουλντόζες που καθάριζαν τα χωράφια και όλους τους χώρους όπου πριν έμεναν οι πρόσφυγες.

eidomeni-003«Η εκκένωση ολοκληρώθηκε». Μ’ αυτά τα λόγια ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ έδινε αναφορά στο αρχηγείο για την ολοκλήρωση της γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας με τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Λίγα λεπτά αργότερα, την περιοχή που θύμιζε κρανίου τόπο επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την προστασία του πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ το απόγευμα πέρασε και το πρώτο τρένο.

Τελικά από την Ειδομένη μετακινήθηκαν επισήμως σε κέντρα φιλοξενίας κυρίως της Θεσσαλονίκης 3.820 άτομα, αριθμός που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις επίσημες καταμετρήσεις των προηγούμενων ημερών. Ακόμη και το πρωί της Τετάρτης, στην καταγραφή του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική, ο αριθμός των προσφύγων της Ειδομένης ανερχόταν σε 6.100. Όμως από εκείνη την ώρα μετακινήθηκαν μέχρι χθες το μεσημέρι μόλις 1.789, χωρίς να γίνει γνωστή η τύχη των υπολοίπων.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πού εξαφανίστηκαν αυτοί οι πρόσφυγες. Εκτός της μετακίνησης που έγινε τις προηγούμενες ημέρες με κατεύθυνση είτε τα περάσματα των Σκοπίων είτε τους πρόχειρους καταυλισμούς της περιοχής (βενζινάδικο εθνικής οδού, ξενοδοχείο και βενζινάδικο Ευζώνων), ένας μεγάλος αριθμός που υπερβαίνει τις 2.000 εξαφανίστηκε! Εκτός αν όλο αυτό το διάστημα οι καταγραφές ήταν εντελώς λανθασμένες, όπως υπαινίσσονταν χθες αρκετοί που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση εκκένωσης.

«Πολλοί έφυγαν από την Ειδομένη μόλις πληροφορήθηκαν ότι επίκειται επιχείρηση της αστυνομίας», απάντησε ο κ. Τόσκας όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά από τη «Μ». Είπε ότι αρκετοί κατέληξαν σε επίσημα κέντρα και άλλοι σε πρόχειρους καταυλισμούς της περιοχής.

Μπορεί η Ειδομένη να άδειασε, όμως επειδή εκφράζονται φόβοι να επανέλθουν πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, η αστυνομία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στα σύνορα με ισχυρές δυνάμεις που θα ελέγχουν όλους τους δρόμους, ακόμη και τα μονοπάτια που οδηγούν στον χώρο δίπλα από τον φράχτη των συνόρων.

Πηγή: makthes.gr

 

 

 

Σχολιάστε