My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργο για Πόντο στον Πειραιά

Ο Πολιτευτής Κιλκίς thw ΝΔ, Αναστάσιος Καζαντζίδης, παραβρέθηκε την Κυριακή 21 Μαϊου 2017, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της pεριφερειάρχου Αττικής, Ρ. Δούρου και του dημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης, που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πειραιά και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο (διαστάσεων 15,50 Χ 7,10) το οποίο έχει σχεδιασθεί το 1992 και ανέμενε να βγει στην επιφάνεια 25 ολόκληρα χρόνια και το οποίο πλέον κοσμεί την Πλατεία Αλεξάνδρας του Δήμου Πειραιά. Σαν το άνοιγμα του κύματος, σαν το ουράνιο τόξο, σαν το πέταγμα του πουλιού από τη μια φωλιά σε μιαν άλλη είναι μερικές μόνο από τις χειρονομίες που αναπτύσσονται στο έργο αυτό.

Σύνθεση: Ανοξείδωτος χάλυβας διαστάσεων 15,50 Χ 7,10 με λεπτομέρειες από ορείχαλκο. Είναι ένα κύμα από κυλίνδρους ελατηρίων που διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις συμβολίζει το πυρρίχιο πέταγμα όπως ο αγώνας των προσφύγων το οποίο εδράζεται σε κυκλική βάση στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ανοξείδωτος δίσκος όπου αναγράφονται τα οικωνύμια του Πόντου.

Το πυρρίχιο πέταγμα σαν ένα αθαλασσοδιάβατο αθροιστικό κύμα που σηκώθηκε και ξεριζώθηκε και τελικώς εκ των πραγμάτων πέταξε από την μια Πατρίδα στην άλλη όπως εν προκειμένω ο Ελληνισμός του Πόντου. 100 κύλινδροι ελατηρίων που εκφράζουν την μνήμη, το πέταγμα, την εκτίναξη και την κίνηση της θάλασσας με τη συνεχή ροή του νερού όπως η μετακίνηση της προσφυγιάς μέσα στις θάλασσες.Το κύμα αυτό αποτελείται από 360.000 μικρά κυματάκια όπως οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων που δεν πρόλαβαν, δεν έφτασαν ποτέ στην Πατρίδα.

Στο εσωτερικό του το έργο, το γλυπτό, αντικατοπτρίζει το προσφυγοπούλι που από τον Πόντο ως τον Πειραιά και την υπόλοιπη ενδοχώρα ξεκινά το ταξίδι του για το νέο έχοντας μαζί του την θρησκεία μας με το ευαγγέλιο, την σημαία, την λύρα, τα νταούλια, τα αγροτικά εργαλεία που όλα αυτά μαζί θα τα χρησιμοποιήσει ώστε να στηθεί και να εγκατασταθεί στις νέες γειτονιές της ανέτοιμης Πατρίδας για να φτιάξει τα αγγεία της νέας του ζωής

Παναγιώτης Τανιμανίδης: Ο δημιουργός του έργου 

Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του ογδόντα σπούδασε μαθηματικά (1975-1980), Θεολογία (1980-1982) και Μουσική στο ΑΠΘ. Από το 1985 παρουσιάζει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Χρησιμοποιεί ετερόκλιτα υλικά, συλλεκτικά παλιά αντικείμενα, μέταλλα και δημιουργεί έργα στα οποία η γλυπτική συνομιλεί με τη ζωγραφική φανερώνοντας τον ανεξάντλητο ζήλο του στην αναζήτηση νέων εκφραστικών και μορφοπλαστικών τρόπων ενώ προσφέρει άπειρες δυνατότητες αναγνώσεων του Χρόνου της Μνήμης και της Εικόνας.

Δελτίο τύπου από Αν. Καζαντζίδη

Σχολιάστε