My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έξι χρόνια Πινακοθήκη της ΤΕΧΝΗΣ

Στις 6 Νοεμβρίου 2017 συμπληρώνονται έξι χρόνια από τα εγκαίνια της Πινακοθήκης της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, στο Μεταλλικό. Έξι χρόνια λειτουργίας ενός μοναδικού χώρου πολιτισμού στο νομό Κιλκίς, στον οποίο φιλοξενούνται 165 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Στο πλαίσιο λοιπόν της επετείου των εγκαινίων και με σκοπό τη γνωριμία με την ξεχωριστή αυτή στέγη πολιτισμού, η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς ανοίγει τις πόρτες της Πινακοθήκης και καλεί το κοινό του Κιλκίς να την επισκεφθεί, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017. Από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις τόσο για ομάδες πολιτών, όσο και για φορείς και συλλόγους.

Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος πολυπληθών ομάδων (π.χ. συλλόγων), στα τηλέφωνα 23410 24217 (5-8 καθημερινά) και 6977358114.

Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.

Σύντομο ιστορικό

Η Πινακοθήκη της ΤΕΧΝΗΣ ανεγέρθη στο Μεταλλικό, λίγα χλμ μόλις από την πόλη του Κιλκίς. Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε, παραχωρήθηκε στην ΤΕΧΝΗ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μ. Βρύσης-Μεταλλικού και από το Δήμο Κιλκίς, ενώ στις εργασίες κατασκευής της συμμετείχαν ανιδιοτελώς και πολλοί Κιλκισιώτες.

Οι εργασίες ανέγερσής της ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2005, ενώ η ολοκλήρωσή της έγινε το 2011. Το Νοέμβριο του 2011 έγιναν τα εγκαίνια και άρχισε η λειτουργία της.

Την Πινακοθήκη εγκαινίασε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στο βιβλίο του «Αναζητώντας την Τέχνη-Πινακοθήκες περιφέρειας», τη συμπεριέλαβε στις 20 καλύτερες της περιφέρειας.

Τα έργα που φιλοξενεί είναι έργα Βορειοελλαδιτών, κυρίως, καλλιτεχνών και άλλων του ελλαδικού χώρου, ξένων και αρκετά Κιλκισιωτών δημιουργών, και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των τεχνοτροπιών και ειδών της Εικαστικής Τέχνης (λάδια, ακρυλικά, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, κατασκευές, ταπισσερί, κ.α.).

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται σήμερα στην Πινακοθήκη, συγκαταλέγονται δημιουργίες των: Ν. Σαχίνη, Στ. Μαυρομάτη, Μπ. Ζαφειριάδη, Κλ. Νάτση, Γ. Τζοβανάκη, Φ. Ζογλοπίτη, Απ. Κιλεσσόπουλου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κ. Λούστα, Κ. Λαχά, Ντ. Παπασπύρου, Ελ. Χρυσίδου, Σ. Ζαχαριάδη, Σ. Μουστάκα, Π. Παπανάκου, Γ. Πεντζίκη, Κ. Σταυρούδη, Τ. Μακρή, Ν. Μπλιάτκα, Γεθσημανής, P. Medek, Γ. Ηλιόπουλου, Αθ. Λατινοπούλου, Γ. Φαρσακίδη, Αντ. Παπαδοπούλου, Ανδρέου, Μ. Αργυράκη, Λουκόπουλου, Φ. Μάνου, Σερχάτ, Δ. Αντωνιάδη, Γ. Καψιδάκη, Δ. Γκιούλτσου, Β. Πεκλάρη, Μ. Γιανναδάκη, Ξ. Σαχίνη, Δ. Φράγκου, Γ. Γουρζή, Γ. Γαΐτη, Β. Κατράκη, Τ. Αλεβίζου, Χ. Δαγκλή, Γ. Κορδη, Π. Γράβαλου, Μποστ, Λ. Γαβριηλίδου, Ντ. Παλιάν, Χαμιδιελή, Μπαδόλα, Λ. Φάσου, Ν. Τσαουσίδη, Γ. Κοσμίδη, Κ. Βέλκου, κ.α.

 Εκδήλωση για την Ελληνίδα του ‘40

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στην Ελληνίδα του ΄40, απέτισε φόρο τιμής στην επέτειο του «ΟΧΙ» η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.

Για την Ελληνίδα, είτε ως επώνυμη και διάσημη, είτε κυρίως ως ανώνυμη και άγνωστη, μίλησε ο φιλόλογος-ιστορικός κ. Διογένης Νίκας, ο οποίος με ιστορικές, αδιαμφισβήτητες πηγές και πλούσιο, φωτογραφικό υλικό, κατέδειξε και ανέδειξε τη μεγάλη συμβολή της Ελληνίδας στον πόλεμο του ΄40, την κατοχή αλλά και την αντίσταση.

Ξεχωριστή νότα στην ομιλία, έδωσαν γνωστά τραγούδια της εποχής, αλλά και σύγχρονα αγωνιστικά, που απέδωσε υπέροχα η πολυμελής χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μετά από καίριες παρεμβάσεις ακροατών-μελών της Τέχνης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, για τα ηρωικά θύματα του πολέμου του ΄40.

Σχολιάστε