My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

Ένταση για τη Δημοκρατία

…(τρεις γλυκιές “στάσεις”).

Του Παναγιώτη Φλωρίδη.


“Στη Δημοκρατία και στη δημοκρατική διαδικασία κάθε φορά που δυσκολευόμαστε, κάθε φορά που στριμωχνόμαστε, πρέπει να ανεβάζουμε την ένταση των επιχειρημάτων μας, όχι την ένταση της φωνής μας”.

  • Γλυκιά κουβέντα. Με ήρεμη, καταλυτική δύναμη. Την είπε με ίσης “έντασης” νηφαλιότητα ο κ. Δημ. Σακατζής, Περιφερειακός υπεύθυνος Θεσσαλίας του “Ποταμιού” (Κιλκισιώτης) την περασμένη Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα του “Χατζηγιάννειου” της Λάρισας, στην πολιτική εκδήλωση της “κίνησης των τριών” (Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Φλωρίδης). Η παρέμβαση ήταν καίρια και συνάμα ακαριαία. Υστερα από τις καθηλωτικές ομιλίες των τριών, η αδρεναλίνη των παρισταμένων “χτύπησε κόκκινο”. Και όλοι ήθελαν κάτι να πουν. Πιθανόν με οργή και ένταση φωνής για τα όσα συνέβησαν με μετοχή τους ή όχι-άσχετο, όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτή την ταλαίπωρη, αδικημένη χώρα. Κι όμως, η κουβέντα του κ. Σακατζή οδήγησε τη συζήτηση στο σωστό δρόμο. Ενταση σε όλα. Οχι όμως στη φωνή. Ο πολιτισμός στην πολιτική επικράτησε, συνοδευόμενος από την πραγματική ουσία.
  • Στις βουλευτικές εκλογές του 2015, ο δήμαρχος Πάτρας αρνήθηκε να παραχωρήσει δημοτικό χώρο προβολής στη “Χρυσή Αυγή”. Και αυτές τις μέρες (σήμερα Πέμπτη), διεξάγεται η δίκη του στο Εφετείο Πάτρας, έπειτα από μήνυση στελέχους της “Χρυσής Αυγής”. Χωρίς φωνές, χωρίς ένταση, ο Κώστας Πελετίδης έκανε πράξη τα “πιστεύω” του. Αρνήθηκε να δώσει δημοκρατικό χώρο και δημοκρατικό μανδύα σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν στη Δημοκρατία. Εδωσε σάρκα και οστά στα δημοκρατικά “πιστεύω” του Πατρινού λαού. Δεν κάλεσε το λαό σε φωνασκίες και επαναστατικές πράξεις εκ του ασφαλούς. Δεν χρειάζονται εξ άλλου πυρπολήσεις φραστικές, για μια πράξη που επικυρώθηκε από ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων. Το οποίο βεβαίως δεν είναι το Πολιτικό Γραφείο ούτε η Κεντρική Επιτροπή του Περισσού! Ο Πελετίδης ανέβασε την ένταση των επιχειρημάτων του με μετουσίωση σε πράξη της θέλησης των συμπολιτών του. Οχι με φωνές και διαδηλώσεις. Δέχθηκε το δημόσιο έπαινο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Ανάμεσα σ’ αυτά φυσικά και τα δικά μας Μούρσαλη, Μούσγαλη και Κοτσαλάρ των Κρουσσίων. Τα πρώτα που έκαψαν οι ναζί στην Ελλάδα. Το ποτάμι των συμπολιτών του έξω από το Εφετείο Πατρών, δεν προοιωνίζεται έφοδο στην αίθουσα. Απλά, οι Πατρινοί ενισχύουν το επιχείρημα του Πελετίδη. Οχι τις φωνές του.
  • Ολοι οι κανόνες όμως-ακόμη και οι πυλώνες της Δημοκρατίας-έχουν τις εξαιρέσεις τους. Ενίοτε χρειάζεται και η ένταση της φωνής. Χωρίς βία και βανδαλισμούς. Οπως προχθές, όταν 300.000 πολίτες της Βαρκελώνης ξεχύθηκαν στους δρόμους για να φωνάξουν “casa nosta-casa vostra”. Το σπίτι μας, σπίτι σας: Για τους 15.000 πρόσφυγες που έχει υποχρέωση να δεχθεί η Ισπανία, αποφορτίζοντας κατ’ ελάχιστο την Ιταλία και κυρίως, την Ελλάδα. Εδώ πράγματι χρειάζεται η φωνή. Είναι θέμα Δημοκρατίας, όταν κάποιοι κωφεύουν, τότε “να τ’ ακούν” κανονικά.

Από δυνατές φωνές. Αλλά πάντα γλυκιές.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε