My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Ένας χρόνος χωρίς καταυλισμό

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη της επιχείρησης εκκένωσης του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης Κιλκίς, όπου έφτασαν να ζουν μέχρι και 12.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις της περιόδου εκείνης. Σήμερα η περιοχή δεν θυμίζει σε τίποτε τη μικρή πόλη που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση των χωρών του Βίσεγκραντ να κλείσουν τη δίοδο των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Σήμερα στην Ειδομένη, ακριβώς δίπλα στο σημείο που είχε μετατραπεί σε πέρασμα των περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, υπάρχουν μόνον οι εγκαταστάσεις της σκοπιανής αστυνομίας. Πριν ακριβώς έναν χρόνο, στις 25 Μαΐου 2016, στο συγκεκριμένο σημείο η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει με λεωφορεία τους πρόσφυγες με τις οικογένειές τους, οι οποίοι τελικά εγκαταστάθηκαν στους καταυλισμούς που στήθηκαν σε παλιά εργοστάσια και άλλες εκτάσεις της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας.

Η επιχείρηση εκείνη είχε ξεκινήσει με τις αρχές να αναφέρουν πως στο “προσφυγικό χωριό” βρίσκονται περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες, όμως τελικά η καταμέτρηση που έγινε δύο ημέρες μετά, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης, κατέγραψε την απομάκρυνση μόλις 3.820 προσφύγων. Επιδιώκοντας τότε οι αρχές να δικαιολογήσουν τον μικρό αριθμό, ανέφεραν πως οι πρόσφυγες έφυγαν με το άκουσμα της επιχείρησης προς τα βουνά. Στο επόμενο διάστημα από την εκκένωση της Ειδομένης εκκενώθηκαν με τον ίδιο τρόπο και οι άλλοι καταυλισμοί που είχαν δημιουργηθεί δίπλα σε τρία βενζινάδικα, της εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων, οι δύο κοντά στο πέρασμα των Ευζώνων και ο άλλος ένας δίπλα στη διασταύρωση Πολυκάστρου.

Με την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης λειτούργησε πάλι η σιδηροδρομική γραμμή που ήταν αποκλεισμένη επί 68 ημέρες, όταν οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το κλείσιμο των συνόρων στους Σκοπιανούς. Από το κλείσιμο μέχρι το διάστημα της εκκένωσης του καταυλισμού, σημειώθηκαν επεισόδια, μερικά από τα οποία ήταν εκτεταμένα, με συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού της πΓΔΜ. Οι τελευταίοι δεν δίστασαν να γεμίσουν τον καταυλισμό με δακρυγόνα, ενώ τραυμάτιζαν τους πρόσφυγες με πλαστικές σφαίρες.

Σήμερα

Αμέσως μετά την εκκένωση παρατηρήθηκαν προσπάθειες μαζικής φυγής προσφύγων από σημεία του φράχτη που έχουν στήσει οι σκοπιανές αρχές κατά μήκος των συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως το περσινό καλοκαίρι αστυνομικοί των συνόρων από την ελληνική πλευρά ακινητοποιούσαν σε καθημερινή βάση μέχρι και 2.000 πρόσφυγες. Αυτοί είτε περίμεναν για να περάσουν τα σύνορα είτε είχαν περάσει εντοπίζονταν από σκοπιανούς αστυνομικούς, που τους επαναπροωθούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος.

Σήμερα αυτός ο αριθμός έχει περιοριστεί σε… 20 τον μήνα, καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν πλέον τη βαλκανική οδό, γνωρίζοντας πως εάν δεν πληρώσουν αδρά οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης, το πιθανότερο είναι να συλληφθούν. Την οδό των ελληνοσκοπιανών συνόρων ακολουθούν κυρίως μετανάστες από την Αλγερία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν που δεν έχουν ελπίδα στα προγράμματα μετεγκατάστασης, που αφορούν μόνον τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ενώ δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν δουλέμπορους.

Επιπλέον στη γραμμή της Ειδομένης, δραστηριοποιούνται και μέλη του Frontex, που εμφανίστηκαν για να επιτηρήσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, αφού δεν υπήρχε πλέον καμία πιθανότητα εμπλοκής τους με πρόσφυγες.

Πηγή: makthes.gr 

Σχολιάστε