My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Έκτακτα μέτρα για τη λύσσα στο Κιλκίς

lyssa_alepou16 μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της λύσσας στο νομό Κιλκίς ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση του Δημ.  Τσαντάκη, εντεταλμένου συμβούλου του δημάρχου Κιλκίς, με βάση μια σειρά σχετικών ανακοινώσεων από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την σχετική ανακοίνωση ζητείται “η ιδιαίτερη προσοχή όλων των κατοίκων του Δήμου Κιλκίς για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας ειδικά εφέτος που όλη η υφήλιος κοιτάζει προς τη χώρα μας και συνίσταται η μη επιβάρυνση της τουριστικής οικονομίας από λάθος χειρισμούς”.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  1. Τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων με κατάλληλη σήμανση σε εμφανή σημεία στις οδούς εισόδου Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς
  2. Απαγόρευση μετακίνησης, ελεύθερης διακίνησης και αγοραπωλησίας ευπαθών ειδών ζώων στην περιοχή – εστία της λύσσας. Κατά παρέκκλιση, τα παραγωγικά ζώα θα μπορούν να μετακινηθούν μετά από κλινική εξέταση από κτηνίατρο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Π.Ε. Κιλκίς και χορήγησης βεβαίωσης μη εμφάνισης συμπτωμάτων λύσσας και ότι δεν υπάρχει ιστορικό επαφής με λυσσύποπτα ή θετικώς νοσούντα ζώα (αρ.πρωτ. 4057/108512/22.10.2012 έγγραφο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
  3. Θανάτωση ευπαθών ζώων που δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις νοσούντα ζώου μετ’ αποζημιώσεως των ιδιοκτητών.
  4. Απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου των νοσούντων ζώων και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα ζώα.
  5. Ασφαλή διάθεση των κουφαριών ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.
  6. Εφαρμογή άρθρου 9 Συνθήκης της Βέρνης (Ν 1335/1983) για τη ρύθμιση υπερπληθυσμού των ειδών – στόχων της άγριας πανίδας και κυρίως της αλεπούς, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  7. Απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρώμνης.
  8. Ενίσχυση της επαγρύπνησης των κτηνιατρικών και δασικών υπηρεσιών στις παραμεθόριες περιοχές και την ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης.
  9. Επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων.
  10. Ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων της περιοχής να κοινοποιούν άμεσα τις οικίες κτηνιατρικές αρχές για κάθε λυσσύποπτο ζώο κατά την άσκηση έργου των.
  11. Ενημέρωση των υπεύθυνων των Φιλοζωικών σωματείων.
  12. Την ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κυνηγετικών οργάνων (Κ.Ο.ΜΑ.Θ)
  13. Επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό (προμήθεια εμβολίων και ορών)  κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου ήτοι οι εργαζόμενοι κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, σπηλαιολόγοι κτλ) που ασχολούνται με άγρια ζώα.
  14. Προληπτικό εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων (με ευθύνη των ιδιοκτητών) και αδέσποτων (με ευθύνη των Δήμων) σκύλων και γατών άνω των 3ων μηνών.
  15. Έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.
  16. Αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων και γατών.

 

Σχολιάστε