My Twitter Feed

30 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Έκθεση ανάγλυφων του Β. Παυλή

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, στις 7μ.μ. στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ εγκαινιάζεται η έκθεση ανάγλυφων έργων του Βασίλη Παυλή με θέμα «Τα δελφίνια» και παράλληλα έκθεση με έργα μαθητών του.

pavlis1-001Ο Βασίλης Παυλής φιλοξενείται για τρίτη φορά στους χώρους της ΤΕΧΝΗΣ. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής είναι ότι ο γλύπτης εκθέτει για πρώτη φορά ανάγλυφα έργα του, και ότι τα συγκεκριμένα έργα των μαθητών του θα αποτελέσουν δωρεά στο «Χαμόγελο του Παιδιού», από όπου και θα διατεθούν για ίδιον όφελος.

Ο Β. Παυλής γεννήθηκε στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Το ταλέντο του είναι πηγαίο, δέχθηκε ωστόσο, τις επιδράσεις του Γιώργου και Νίκου Παραλή. Με τα έργα του έχει μετατρέψει την Άφυτο σε υπαίθριο κυριολεκτικά μουσείο. Διδάσκει γλυπτική στο ΚΔΑΠ Ν. Φώκαιας του Δήμου Κασσάνδρας.

Οι δημιουργίες του είναι επηρεασμένες από τη φύση της Αφύτου και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Δουλεύει αποκλειστικά πωρόλιθο, υλικό που αφθονεί στην Άφυτο. Η πρωτοπορία του στη χρήση του υλικού αυτού, έγινε αφορμή να ενεργοποιηθούν τεχνίτες της πέτρας σε μια τέχνη που από καιρό είχε εγκαταλειφθεί.

Η ιστορικός τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου αναφερόμενη στο έργο του Β. Παυλή, λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μια γλυπτική ανεξάρτητη από δαιδαλώδη ιδεολογήματα, αυθεντική, ειλικρινής, αναβαπτισμένη στα νάματα αρχέγονων μηνυμάτων, που αντλούνται αβίαστα από το συλλογικό ασυνείδητο, η τέχνη του Παυλή διαθέτει τη δυναμική να καταλάβει μια αξιοσημείωτη θέση στη σύγχρονη εικαστική ιστορία, αγγίζοντας τόσο τον ειδήμονα όσο και τον απλό θεατή άμεσα…

Σημασία έχει ότι, με καταβολές στο ντόπιο λαϊκό πολιτισμό, αδέσμευτος από άλλες εικαστικές επιρροές, λόγω έλλειψης πληροφόρησης και ακαδημαϊκών σπουδών, ο Παυλής κατορθώνει να φτάνει σε υπερβάσεις και ριζοσπαστικές μορφοπλαστικές λύσεις ανάλογες με εκείνες της μοντέρνας τέχνης, την οποία όμως αγνοεί. Το γεγονός αυτό καθορίζει την ιδιομορφία του…

Ο Β. Παυλής με την τέχνη του αντιστάθηκε στην απομυθοποιητική σύγχρονη πραγματικότητα και έχει τη χαρά να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που ζει πλέον ολόγυρά του στην Άφυτο».

Ο Β. Παυλής πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε ανάλογες ομαδικές. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ. Έργα του υπάρχουν σε πολλές πινακοθήκες της Ελλάδας και σε αυτήν της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς. Είναι ο δημιουργός που φιλοτέχνησε τη βρύση του αύλειου χώρου της Πινακοθήκης της ΤΕΧΝΗΣ στο Μεταλλικό, και δώρισε την ενεπίγραφη πινακίδα αυτής. Πολύ πρόθυμα, τέλος, δέχθηκε να πραγματοποιήσει για μαθητές δημοτικών σχολείων, εργαστήριο γλυπτικής κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2014.

Οι ώρες λειτουργίας της είναι: Καθημερινά 10π.μ.-12 μ και 4-8μ.μ. 

Σχολιάστε