My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Έδιωξαν τους ερωδιούς απ` τον Γαλλικό ποταμό!

gallikos3Μια άλλη πλευρά του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, αναδεικνύει η δρ. βιολογίας Λυδία Αλβανού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αποικία ερωδιών, που κάθε χρόνο εμφανιζόταν στην περιοχή του Γαλλικού Ποταμού, δεν εγκαταστάθηκε εκεί το 2012. Για την ακρίβεια, κάποια άτομα της αποικίας έφτασαν στην περιοχή τον Μάρτιο-Απρίλιο, όπως κάθε χρόνο, αλλά στη συνέχεια έφυγαν!

Στην περιοχή των Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού, εντοπίζεται ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας, έκτασης 388.000 στρεμμάτων. Η προστατευόμενη -από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία- περιοχή του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, ενώ σε αυτή βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους σπάνια και απειλούμενα.

Η σημασία, ωστόσο, του Πάρκου, δεν πτοεί τους λαθροϋλοτόμους, που είτε από ανάγκη -στην περίπτωση των ανθρώπων που θέλουν να ζεστάνουν το σπίτι τους- είτε για το κέρδος, διεισδύουν σε ολοένα μακρινότερα σημεία του Πάρκου.

“Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση της λαθροϋλοτομίας και μάλιστα σε πιο μακρινά σημεία, σε σημεία που δεν γινόταν παλαιότερα, επειδή ήταν πιο μακρινά, βρίσκονταν πιο βαθιά στο πάρκο. Πλέον κόβονται ακόμη και τα αρμυρίκια στις εκβολές του Γαλλικού” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος Λία Παπαδράγκα, από τον Φορέα Διαχείρισης.

“Αν και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να διαπιστωθεί αν η μη εγκατάσταση της αποικίας οφείλεται πράγματι στη λαθροϋλοτομία, ωστόσο είναι πιθανό να συνδέεται με αυτή, καθώς πέραν του ότι κόβονται τα αρμυρίκια στον Γαλλικό, υλοτομήθηκαν λαθραία και πολλές λεύκες, που εμπόδιζαν την ηχητική και οπτική όχληση των πουλιών από τα αυτοκίνητα στην παρακείμενη εθνική οδό” εξηγεί η κ. Αλβανού και προσθέτει ότι η βλάστηση της περιοχής -αρμυρίκια, λεύκες, ιτιές, οξιές, σκλήθρα- αποτελεί ενδιαίτημα φωλεοποίησης και αναπαραγωγής όχι μόνο για τους ερωδιούς, αλλά και για αρπακτικά, μικροπουλιά και βίδρες (φτιάχνουν φωλιές στις ρίζες και τις κουφάλες των δέντρων).

Η λαθροϋλοτομία, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τα πουλιά. Τα δέντρα, πέραν του ότι προσφέρουν οξυγόνο, σταθεροποιούν το έδαφος και προστατεύουν από τη διάβρωση, την ερημοποίηση και τις πλημμύρες και η ανανέωση των δασών που ξυλεύονται είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία. ‘Αυτό έχει μακροπόθεσμα και πολύ μεγάλη οικονομική επίπτωση, που πρέπει να τη σκεφτούμε επίσης σοβαρά” καταλήγει η κ. Αλβανού.

Φτάσανε στα εθνικά πάρκα 

Μέχρι τις παρυφές των εθνικών πάρκων και δρυμών της Βόρειας Ελλάδας έχουν πλέον φτάσει οι λαθροϋλοτόμοι, εγχώριοι αλλά και “εισαγόμενοι” από γειτονικές χώρες, ενώ σε ορισμένους νομούς έχουν ήδη διεισδύσει σε προστατευόμενες περιοχές, κόβοντας πολυετή ή σπάνια είδη δέντρων και θάμνων, είτε για ίδια χρήση- θέρμανση σε κατοικίες- είτε και για εμπορία καυσόξυλων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δασικών υπηρεσιών και των φυλάκων των εθνικών πάρκων, που πρέπει να περιφρουρούν περιοχές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων στρεμμάτων, πολλές φορές με πενιχρά μέσα, η λαθροϋλοτομία καλά κρατεί: δέντρα που δύσκολα αποκαθίστανται καταλήγουν σε σόμπες και τζάκια και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τείνει πλέον να εξελιχθεί σε περιβαλλοντική, όπως προειδοποιούν οι κατά τόπους δασάρχες, δασολόγοι, βιολόγοι και εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται πιθανές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δέντρων στο τοπικό προστατευόμενο οικοσύστημα (π.χ. στην ορνιθοπανίδα), ενώ σε άλλες, το μόνο που κρατάει τους λαθροϋλοτόμους μακριά από τα δάση είναι η δυσπρόσιτη θέση τους, τα μεγάλα υψόμετρα ή οι κακές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι κατά τόπους δασάρχες καλούν τους πολίτες να συνδράμουν στην προστασία και διατήρηση των ελληνικών δασών, ιδίως των προστατευόμενων, καταγγέλλοντας τα κρούσματα παράνομης ξύλευσης, κατά προτίμηση επωνύμως. Κι αυτό διότι οι ανώνυμες καταγγελίες αποδεικνύονται συχνά παραπλανητικές, με στόχο να στρέψουν την προσοχή των υπηρεσιών σε άλλες περιοχές και οι λαθροϋλοτόμοι να δράσουν ανενόχλητοι.

Από agelioforos.gr

 

Σχολιάστε