My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Έγκλημα με πολλούς ενόχους

Του Τάσου Παππά.


«Για την υπερβολική λιτότητα στα δύο πρώτα προγράμματα ευθύνεται το ΔΝΤ και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, πριν γίνει “πιο ρεαλιστικός” στα φορολογικά θέματα», ανέφερε σε ομιλία του σε εκδήλωση στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Η αποδόμηση του ΔΝΤ συνεχίζεται. Ακόμη και φίλιες δυνάμεις εκτοξεύουν πυρά. Το θέμα είναι ότι αυτά που λένε σήμερα πολλοί, απελευθερωμένοι προφανώς από τους καταναγκασμούς, τα έλεγαν τότε οικονομολόγοι και κόμματα και εισέπρατταν κατηγορίες για λαϊκισμό, εξτρεμισμό και δραχμολαγνεία.

Το βασικό επιχείρημα όσων υπερασπίζονταν τις απόψεις του Ταμείου ήταν ότι «αυτό ξέρει τι ακριβώς χρειάζεται η χρεοκοπημένη Ελλάδα, η δουλειά του είναι να σώζει τις χώρες από την καταστροφή και όσοι αντιδρούν είναι στην καλύτερη περίπτωση εκτός τόπου και χρόνου, στη χειρότερη ύποπτοι για εξυπηρέτηση συμφερόντων». Τα ίδια και χειρότερα διακινούσαν αργότερα όταν το ΔΝΤ απαίτησε και πέτυχε να ενταχθούν στη συμφωνία η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου επειδή τα στελέχη του πίστευαν ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους στόχους.

Αποδείκνυες με στοιχεία ότι για χιλιάδες οικογένειες οι πετσοκομμένες συντάξεις ήταν το μοναδικό εισόδημα κι αν μειωθούν κι άλλο θα δημιουργηθεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και σου απαντούσαν ότι «είσαι εμμονικός, δεν ξέρεις τι σου γίνεται». Σήμερα που το μέτρο αποσύρθηκε οι παντογνώστες τεχνοκράτες του ΔΝΤ ποιούνται την νήσσαν και οι δοκησίσοφοι συνήγοροί τους σφυρίζουν αδιάφορα. Προκύπτουν βεβαίως ορισμένα ερωτήματα:

Αν το ΔΝΤ έκανε λάθος (;) στο θέμα της λιτότητας και στο θέμα των συντάξεων, αν οι προβλέψεις του για την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας ήταν κραυγαλέα άστοχες, θα υποστεί κάποια συνέπεια; Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συμβουλές των ειδικών τους οποίους είχαν προσλάβει με παχυλούς μισθούς για να τις εξυγιάνουν, μόλις διαπιστώσουν την παταγώδη αποτυχία τους τούς απολύουν ή τους πηγαίνουν δικαστικά αν υποψιάζονται ότι λειτούργησαν δολίως. Η Ελλάδα πλήρωσε πανάκριβα τις επιλογές του ΔΝΤ. Αποζημίωση όμως δεν προβλέπεται, ούτε υπάρχουν δικαστήρια που να εξετάζουν τέτοιες υποθέσεις. Σε άλλες εποχές, επαναστατικές, οι δράστες παρόμοιων εγκλημάτων θα είχαν την τύχη που τους άξιζε. Σήμερα επιβραβεύονται με επιτελικές θέσεις σε πολυεθνικές και χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Εκανε όντως λάθος το ΔΝΤ ή απλώς εφάρμοσε στην πράξη την κλασική πολιτική του, αυτή δηλαδή που προωθεί όπου το καλούν; Λάθη τεχνικής φύσεως γίνονται. Μπορεί να έγιναν και στην Ελλάδα. Επί της ουσίας όμως το Ταμείο έκανε και στην Ελλάδα ό,τι είχε κάνει παντού αλλού και ό,τι κάνει σήμερα στην Αργεντινή: λιτότητα και άγιος ο Θεός. Δεν πρόκειται περί συγγνωστού λάθους. Κακούργημα με πρόθεση είναι.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν ευθύνεται μόνο το ΔΝΤ. Η προσπάθεια να φορτωθεί όλο το κόστος έχει ιδιοτελή κίνητρα. Η Ευρώπη πού ήταν; Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκές ελίτ, στο απυρόβλητο; Μόνο του ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα; Δεν θυμάμαι να εξέφρασαν αντιρρήσεις η Κομισιόν και το Βερολίνο για τις πολιτικές λιτότητας. Αντιθέτως, σε ορισμένες φάσεις πλειοδότησαν. Τα περί τεμπέληδων και χαραμοφάηδων Ελλήνων ποιος τα διοχέτευε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης; Οι δανειστές εκβίασαν με ωμό τρόπο τις ψοφοδεείς ελληνικές κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων, οι οποίες πανικοβλημένες από το μέγεθος της καταστροφής που είχαν προκαλέσει τα κόμματα που τις συγκροτούσαν, υπέκυψαν χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Οι δανειστές υποχρέωσαν την παγιδευμένη στις αυταπάτες της κυβέρνηση του τρίτου Μνημονίου σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση, για να μη μεταδοθεί το ατίθασο παράδειγμά της στην ευρωζώνη. Η Ευρώπη δεν είναι αθώα του αίματος.

Ανάγωγα

Καταλήψεις γίνονται σε ορισμένα σχολεία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μήπως είδατε κάποια αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας; Η αξιωματική αντιπολίτευση, που βγάζει σε χρόνο-ρεκόρ ανακοινώσεις για να καυτηριάσει ακόμη και τα τρικάκια που πετάει ο «Ρουβίκωνας», γιατί σιωπά; Υπάρχουν καταλήψεις που της αρέσουν; Συμφωνεί και με τη μορφή και με το περιεχόμενο;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε