My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Άλλος καπιταλισμός αυτός

Του Τάσου Παππά.


Πλήγμα δέχτηκε σήμερα η Uber (εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες ταξί σε πολλές χώρες του κόσμου), καθώς η ρυθμιστική αρχή μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας δεν ανανέωσε την άδεια λειτουργίας της.

Η αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρία εφαρμογών δεν ήταν κατάλληλη για την κατοχή της σχετικής ιδιωτικής άδειας κάνοντας λόγο για «επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια».

Από την πλευρά της η Uber, ανακοίνωσε πως «το Λονδίνο είναι κλειστό για καινοτόμες εταιρείες», αλλά και πως «η αρχή και ο δήμαρχος ανήκουν σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, που θέλουν να περιορίσουν τις επιλογές των καταναλωτών». Ο γενικός διευθυντής της Uber στο Λονδίνο, Tom Elvidge, ισχυρίστηκε ότι «σκοπεύουμε να το αμφισβητήσουμε αμέσως στα δικαστήρια».

Πρέπει να ομολογήσω πως η συγκεκριμένη είδηση με αιφνιδίασε. Ξέρω ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η μητρόπολη του καπιταλισμού. Ξέρω επίσης ότι το Λονδίνο είναι η έδρα χιλιάδων επιχειρήσεων. Ουδέποτε η χώρα αυτή απειλήθηκε από προλεταριακές επαναστάσεις. Ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα με ένοπλες ομάδες της Άκρας Αριστεράς (ο IRA ήταν άλλης κατηγορίας οργάνωση). Ο δικομματισμός ήταν το κυρίαρχο μοντέλο για πολλές δεκαετίες και οι πιο ριζοσπαστικές φωνές (τροτσκιστές) ήταν πάντα μειοψηφικές ή ενσωματωμένες στο Εργατικό Κόμμα, άρα ακίνδυνες. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της είναι μουσουλμάνος, ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Εργατικών και στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση για την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος ήταν εναντίον του Τζέρεμι Κόρμπιν επειδή τον θεωρούσε πολύ αριστερό.

Γιατί τα λέω αυτά; Μα, για να κάνουμε τη σύγκριση με την πατρίδα μας και την ιστορία της Eldorado. Μια επιλογή που είναι απολύτως φυσιολογική σε μια ευρωπαϊκή χώρα (η διακοπή λειτουργίας εταιρείας), σε μια άλλη ευρωπαϊκή (μόνον όμως ως προς τη γεωγραφική θέση της) χώρα χαρακτηρίζεται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης εγκληματική ενέργεια κατά της εθνικής οικονομίας.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στο Λονδίνο είχαμε απόφαση κατά της εταιρείας, ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση απλώς παρέπεμψε τη διαφορά με την εταιρεία στη διαιτησία.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε