My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Όχι ξενοφοφία – μικροκομματισμός

Έκκληση “να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με διάθεση αλληλεγγύης και βοήθειας προς στους πρόσφυγες και να μην εμπλακούμε σε μικροκομματικές και ξενοφοβικές αντιπαραθέσεις”, απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, μιλώντας χθες (Δευτέρα) βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

sismanidisΥπογραμμίζοντας ότι “οφείλουμε με πνεύμα ομόνοιας, σύμπνοιας, σύνεσης και συνεννόησης να διαχειριστούμε την κατάσταση”, ο κ. Σισμανίδης ζήτησε να μη γίνει στα όρια του Δήμου Κιλκίς κανένα άλλο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας πέραν του Χέρσου, καθώς και την ισομερή κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού και σε άλλους νομούς της χώρας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του δημάρχου:

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το προσφυγικό, ένα βαθύτατα πολιτικό και πολυπαραγοντικό ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μας είμαστε πρόσφυγες, τρίτης πλέον γενιάς, αντιλαμβανόμαστε την οδύσσεια που περνούν αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι που περπατούν με τα πόδια μέχρι την Ειδομένη αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Διαφορετική η περίπτωση του Γαλλικού

Ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία βρεθήκαμε στο πλευρό τους και προσπαθήσαμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας να τους βοηθήσουμε.

Ενοχληθήκαμε βαθύτατα και εκφράσαμε τις ενστάσεις μας στη λειτουργία hot spot στο Γαλλικό πριν από τρεις μήνες όταν μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησαν εν κρυπτώ και παραβύστω να στήσουν εκεί σε ιδιωτική έκταση ένα κέντρο φιλοξενίας για πρόσφυγες, όπου δεν είχε καμία απολύτως υποδομή.

Νέα δραματικά γεγονότα  – Έκτακτες εθνικές συνθήκες

Η όξυνση του προσφυγικού τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες με τις αυτόνομες πολιτικές πρακτικές Αυστρίας, Σλοβενίας και άλλων κρατών που αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή ιδέα, με τη σφράγιση των συνόρων και τις μεγάλες προσφυγικές ροές στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει μια πολύ θλιβερή εικόνα στην ελληνική επικράτεια, στα νησιά και στο εσωτερικό της πατρίδας μας. Με καραβάνια προσφύγων που περπατούν αδιάκοπα με προορισμό την Ειδομένη για να φύγουν προς την Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και το προσφυγικό προσλαμβάνει διαστάσεις έκτακτης εθνικής ανάγκης. Μέσα σ’ αυτό το δύσκολα διαχειρίσιμο περιβάλλον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτάσσοντας λόγους εθνικού συμφέροντος ανακοίνωσε ότι στο νομό μας ιδρύονται Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον αεροδιάδρομο του Χέρσου και της Νέας Καβάλας.  Όπως όλοι σας γνωρίζετε πολύ καλά η επίκληση του εθνικού συμφέροντος τερματίζει την όποια διαφωνία. Είτε αντιδρούσαμε, είτε οργανώναμε δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή λειτουργίας προσφυγικών δομών δε θα πετυχαίναμε κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που αποτρέψαμε ήταν η χωροθέτηση του παλιού αεροδιαδρόμου στο Χέρσο με συνέπεια ο προσφυγικός καταυλισμός να γίνει στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Μαζαράκη.

Ενότητα, Σύμπνοια, Σύνεση, Συνεννόηση

Είναι μια δύσκολη στιγμή η σημερινή. Οφείλουμε όμως με πνεύμα ομόνοιας, σύμπνοιας, σύνεσης και συνεννόησης να διαχειριστούμε την κατάσταση. Η Δημοτική Αρχή Κιλκίς ζήτησε  εγγυήσεις από την πρώτη στιγμή που της ανακοινώθηκαν οι εντολές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκφράσαμε την ενόχλησή μας γιατί δε ρωτηθήκαμε για το σχεδιασμό και απαιτήσαμε εύρυθμη λειτουργία της προσφυγικής δομής στο Χέρσο και την περιφρούρηση και φύλαξή της από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Αξιώσαμε πέραν του Χέρσου να μη γίνει κανένα άλλο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας ούτε στο Δροσάτο, ούτε στο Κεντρικό.

Είμαστε ρεαλιστές, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την εθνική πολιτική της χώρας, άσχετα εάν διαφωνούμε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δε θα δεχθούμε όμως να γίνει όλος ο Δήμος μας ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Ισομερή κατανομή προσφύγων – Όχι σε νέες προσφυγικές δομές σε Δροσάτο και Κεντρικό

 Γι’ αυτό και προτείναμε και η θέση μας είναι αμετακίνητη επί τούτου την ισομερή κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού και σε άλλους νομούς της χώρας. Στη βάση της αναλογικότητας πρέπει να μοιραστεί αυτό το βάρος γιατί πραγματικά δε μπορούμε να το σηκώσουμε. Δεν έχουμε ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις υποδομές. Και δεν είναι δίκαιο να φορτώνεται ένας νομός με τόσες πολλές προσφυγικές δομές (καταυλισμός στην Ειδομένη, καταυλισμός στο βενζινάδικο της ΕΚΟ, Χέρσο, Νέα Καβάλα) και σε άλλους νομούς να μην υπάρχει μια αναλογία.

Είμαστε πραγματιστές και στο βαθμό που μας αναλογεί παίρνουμε την ευθύνη διαχείρισης. Ο Δήμος Κιλκίς βρέθηκε προ τελεσμένου γεγονότος. Δεν μας δόθηκε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Έχουμε να επιλέξουμε δύο σενάρια:

             την ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσφύγων σε πόλεις και χωριά με τους όποιους κινδύνους αυτή ελλοχεύει

             την ελεγχόμενη φύλαξη των προσφύγων μέσω του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας.

Με κανόνες ρεαλισμού επιλέξαμε τη δεύτερη λύση.

Έκκληση για συνεργασία – Όχι σε κομματική εκμετάλλευση του προσφυγικού

Σας καλώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί με πνεύμα κατανόησης του δύσκολου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας, να συνεννοηθούμε και να συμβάλουμε στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με διάθεση αλληλεγγύης και βοήθειας προς στους πρόσφυγες και να μην εμπλακούμε σε μικροκομματικές και ξενοφοβικές αντιπαραθέσεις.

Το προσφυγικό έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Καλούμαστε να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.  Να δείξουμε την ανθρωπιά μας και να αποβάλλουμε το φόβο που μόνο αρνητικά επιφέρει. Παρά ταύτα δεν εφησυχάζουμε και θα παρακολουθούμε διαρκώς τους όρους που θέσαμε για τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Χέρσο.”

Σχολιάστε