My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όχι κα Φλέσσα, δεν τους…

…σκοτώσαμε όλοι μαζί.

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Η κυνική δήλωση της υποψήφιας με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές κας Βίκυ Φλέσσα, με την οποία παραδέχεται ότι στα Τέμπη «τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί» εξόργισε όχι μόνο τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Πρόκειται για μια ακραία για την υποκρισία, την αναλγησία, αλλά και τον κυνισμό της δήλωση. Πρώτα και κύρια γιατί είναι η πρώτη φορά που από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγεται αυτό που όλοι σκέφτονται και όλοι φωνάζουν μέχρι τώρα, πλην βεβαίως της ίδιας της κυβέρνησης.

Ότι, δηλαδή, τα Τέμπη ήταν έγκλημα.

Αφού κάποιοι και μάλιστα κατά δήλωσή τους όλοι τους μαζί, σκότωσαν τα παιδιά στο τρένο, τότε προφανώς πρόκειται για έγκλημα. Και μάλιστα για μαζικό και ειδεχθές.

Η παραδοχή αυτή της έμπειρης δημοσιογράφου και φερέλπιδος πολιτικού της ΝΔ, στον βαθμό μάλιστα που δεν αποδοκιμάστηκε, ούτε έγινε αιτία για να τεθεί η ίδια εκτός ψηφοδελτίου, αποτελεί επίσημη άποψη της κυβέρνησης. Που ακυρώνει όλη την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από πλευράς της και απόδοσής του σε… ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη.

Ένα αφήγημα καταφανέστατα αβάσιμο και ανυπόστατο.

Πρώτα από όλα γιατί στην εποχή της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, είναι τουλάχιστον ανόητο να μιλά κανείς για ανθρώπινο λάθος. Αφού επί χρόνια και μάλιστα ακόμη και πριν το 2018, πριν ακόμη δηλαδή να δοθεί σε κυκλοφορία η διπλή σιδηροδρομική γραμμή, οι μετωπικές συγκρούσεις αποφεύγονταν γιατί υπήρχαν τουλάχιστον τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα εξαφάνισαν επί των ημερών τους.

Με πρώτο το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Το οποίο κάηκε το καλοκαίρι του 2019 και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ μέχρι το 2023. Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας που αν λειτουργούσε, θα υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διόρθωση κάθε ανθρώπινου λάθους.

Η δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα που ακυρώθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στην Αθήνα. Το οποίο καταργήθηκε και αυτό μετά το 2019.

Και το οποίο αν συνέχιζε να λειτουργεί το 2023, θα ήταν σε θέση να διορθώσει εγκαίρως κάθε… ανθρώπινο λάθος. Όπως έγινε πρόσφατα στη Νορβηγία, με ένα τρένο που μπήκε στη λάθος γραμμή, αλλά το δυστύχημα αποφεύχθηκε.

Η τρίτη κατά σειράν ασφαλιστική δικλείδα που καταργήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο ικανός αριθμός έμπειρων σταθμαρχών σε κάθε βάρδια. Που έδωσαν τη θέση τους σε έναν και αυτόν άπειρο σταθμάρχη.

Τον οποίο το κομματικό κράτος της ΝΔ διόρισε παράνομα, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα. Για να του ρίξουν το ανάθεμα όταν έγινε η… στραβή.

Μέχρι εδώ λοιπόν, μάλλον δίκιο έχει η κα Φλέσσα ότι τα Τέμπη δεν είναι δυστύχημα, αλλά έγκλημα. Και μάλιστα όχι εξ αμελείας, αν λάβει κανείς υπόψη του το πλήθος των προειδοποιήσεων που είχαν τόσο ο μοιραίος υπουργός, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ. Αλλά, επιπλέον και από τους μηχανοδηγούς, που διακινδύνευαν τη ζωή τους καθημερινά οδηγώντας τρένα χωρίς καμία ασφάλεια.

Βοά ακόμη στα αφτιά όλων η υποκριτική διάψευση του υπουργού Καραμανλή στη Βουλή των προειδοποιήσεων για αυτό που όλοι έβλεπαν να έρχεται εκτός από την κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν το δυστύχημα. Η οποία, επιμένοντας επικοινωνιακά, παραμύθιαζε ακόμη και τη Βουλή ότι όλα πήγαιναν… ρολόι.

Αν ως προς την παραδοχή του εγκλήματος, όμως, η κα Φλέσσα εξόργισε μόνο το δικό της κυβερνητικό και κομματικό στρατόπεδο, η παραδοχή της ότι «όλες και όλοι μαζί τα σκοτώσαμε τα παιδιά», εξόργισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η οποία παρακολουθεί θυμωμένη την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος από μια κυβέρνηση που για να επιβιώσει πολιτικά δεν διστάζει να ψεύδεται, να παραποιεί ηχογραφημένα ντοκουμέντα και να μπαζώνει την αλήθεια.

Εδώ, όμως, με τη δήλωση της κας Φλέσσα, το κακό παράγινε. Καθώς επειδή η μέχρι τώρα προσπάθεια συγκάλυψης δεν τους βγήκε, μετατράπηκε τώρα σε προσπάθεια… ξεπλύματος των υπευθύνων, δια του συμψηφισμού των ευθυνών.

Σαν άλλος Πάγκαλος, που όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν μάταιο να επιμένει ότι δεν ήταν η διαφθορά του παλιού πολιτικού συστήματος που έριξε την οικονομία στα βράχια, έριξε με ανήθικο τρόπο σε όλους την ευθύνη, έτσι τώρα και η κα Φλέσσα, αντιλαμβανόμενη ότι το παραμύθι του ανθρώπινου λάθους δεν αντέχει σε καμία λογική, ρίχνει τις ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών ισομερώς σε όλους.

Ε, λοιπόν όχι κα Φλέσσα! Ούτε τα φάγαμε όλοι μαζί, ούτε όμως και τους σκοτώσαμε όλοι μαζί.

Γιατί όσο κάποιοι, λίγοι, κολυμπούσαν στη διαφθορά και αποκτούσαν περιουσίες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, κάποιοι άλλοι, συντριπτικά περισσότεροι, έκαναν ευσυνείδητα τη δουλειά τους.

Και είναι αυτοί που σήμερα, παρά το success story της… ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη τα βγάζουν πέρα δύσκολα, όπως διαβεβαιώνουν τόσο η Eurostat, όσο και οι Financial Times.

Ακριβώς έτσι και για το έγκλημα στα Τέμπη δεν ευθυνόμαστε όλοι μαζί. Γιατί δεν είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ελλιπή ασφάλεια στα τρένα, που οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα.

Ευθύνονται εκείνοι που έχοντας καταστρέψει κάθε ασφαλιστική δικλείδα στον σιδηρόδρομο, προσπαθούν σήμερα να πείσουν ότι έφταιγε ο σταθμάρχης. Τον οποίον, βέβαια, οι ίδιοι, με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, τοποθέτησαν αναξιοκρατικά και παράνομα.

Ευθύνονται εκείνοι που προσπαθούν σήμερα με παραποιημένες ηχογραφήσεις και μπαζωμένα στοιχεία να αποσείσουν την ευθύνη από επάνω τους και να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Ευθύνονται εκείνοι που, αν και τους προειδοποιούσαν οι αρμόδιοι του ΟΣΕ, αυτοί συνέχισαν να αδιαφορούν για την ασφάλεια, να ψεύδονται στη Βουλή και να παραμυθιάζουν τους πολίτες για να… κόβουν εισιτήρια τα τρένα.

Άλλη μια εξοργιστικά κυνική δήλωση κυβερνητικού στελέχους για να ξεπλύνει τους υπεύθυνους στην κυβέρνηση.

Ευθύνονται όλοι εκείνοι που, επί ένα χρόνο έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να συγκαλύψουν το έγκλημα. Αφήνοντας τους συγγενείς των θυμάτων να αποκαλύψουν εκείνοι την αλήθεια.

Αφού ό,τι γνωρίζουμε σήμερα για τα Τέμπη δεν προήλθε από καμία κυβερνητική ή δικαστική έρευνα, αλλά από τις έρευνες των ίδιων των συγγενών των θυμάτων.

Αυτό που είναι απορίας άξιο, είναι πως και κανένας εισαγγελέας δεν κάλεσε ακόμη την κα Φλέσσα.

Αφού παραδέχεται ότι δεν ήταν δυστύχημα αλλά έγκλημα, για το οποίο, μάλιστα, ευθύνονται «όλες και όλοι μαζί», δεν πρέπει να κληθεί να δώσει στις αρχές διευθύνσεις και ονόματα όλων αυτών των… δικών της, που η ίδια υποστηρίζει ότι ευθύνονται από κοινού;

Αλλιώς, μιλώντας γενικώς και αορίστως, συμβάλλει και αυτή στον συμψηφισμό των ευθυνών και στην συγκάλυψη του τραγικού εγκλήματος.

Άρθρο στο tvxs,gr

Σχολιάστε