My Twitter Feed

18 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

“Όχι διεύρυνση του ωραρίου εργασίας”

“Νυχτοφύλακες στα μαγαζιά τους θέλει να κάνει η κυβέρνηση τους μικρούς εμπόρους” λένε τα εκλεγμένα στο ΔΣ της ΕΣΕΕ μέλη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για τη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας αναφέρουν τα εξής:

“Σαν τον κλεφτή μες στη νύχτα έρχεται η απόφαση της κυβέρνησης ένα μήνα πριν τις εκλογές να καταθέσει τροπολογία για διεύρυνση του ωραρίου εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο δίνουν την ευκαιρία στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλα εμπορικές αλυσίδες να διευρύνουν τη λειτουργία τους όποτε και για όσο το επιθυμούν, κρίνοντας αυτοί το πότε θα ανοίγουν και θα κλείνουν την αγορά με μια απόφαση του εκάστοτε Δήμαρχού μετά από πρόταση του εμπορικού συλλόγου. Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μικροεμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, καθώς επιβάλει εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, που σε συνδυασμό με τις διαρκώς υποβαθμισμένες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα διαμορφώνουν κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους μας.

Τα μέτρα, για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, άσχετα με τους ρυθμούς και την ένταση της εφαρμογής τους, είναι από δεκαετίες τώρα στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτή την κατεύθυνση της διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας συνέβαλαν με την πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις, κάθε απόχρωσης. Πατώντας πάνω στις παλινωδίες της ηγεσία της ΕΣΕΕ, όπου όλα αυτά τα χρόνια έβαλε «πλάτη» στην διεύρυνση του ωραρίου, όπως και στην απελευθέρωση των Κυριακών. Είναι οι ίδιοι που από το «ποτέ την Κυριακή» έφτασαν στις 8 «θεσμοθετημένες» και ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε τέτοια θέματα όπως κατά καιρούς δηλώνουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Αλήθεια τι κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι από την συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου? Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδα μας ? Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας?

Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι, από τους εργαζόμενους που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα χρήματα έλλειπαν και λείπουν. Αντίθετα αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι , όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους.

Το παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους άλλους νόμους “διευθέτησης του χρόνου εργασίας” που έχουν περάσει και προωθούνται, μετατρέπουν την αγορά σε πραγματική γαλέρα.

Η παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα.

Έχουμε πείρα και ξέρουμε ότι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος -ατομικός και οικογενειακός- πάει περίπατο. Τις συνέπειες αυτές πληρώνουμε όλοι οι επαγγελματίες, ειδικά οι γυναίκες στο εμπόριο οι οποίες περισσότερο απ’ όλους ζούνε με τα εξαντλητικά ωράρια, με τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα στο μαγαζί, τα χρέη να συσσωρεύονται και να μην έχουν πρόσβαση σε πρόνοια και υγεία.

Η υπεράσπισή του ωραρίου και της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού η πανδημία, η οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμορφωθήκαν από αυτές στην αγορά μας έχουν αναγκάσει τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα.

Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στην οικονομική ή τη φυσική μας εξόντωση Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και την Κυριακάτικη Αργία. Μονή απάντηση η οργανωμένη πάλη!

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους εμπορικούς Συλλόγους να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζομένους και να μην νομιμοποιούσουν στην πράξη αυτούς τους σχεδιασμούς.”

Σχολιάστε